Jag överraskade min bästa vän och hennes man med världens bästa kyckling. Hela sommarstugan fullkomligt exploderade av doft, och sedan åt vi den när barnen sov till världens finaste utsikt. Magiskt är rätta ordet!
Helstekt kyckling med vitlök, persilja och gräslök
Ingredienser till 4 personer:
- 1 hel kyckling (välj gärna eko)*
- 150 g smör
- 1 vitlök pressad/riven
- 2 dl persilja/gräslök eller en av dessa
- 1/2 msk herbamare
- Salt
- 2-3 gula lökar
- 1 låda körsbärstomater
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Gör ett örtsmör genom att mosa samman vitlöken, örterna och herbamare.
- Torka av kycklingen och tryck in så mycket smör du kan under skinnet. Börja exempelvis vid en filé och följ försiktigt filéen under skinnet med fingrarna så det bildas ett hålrum mellan skinnet och köttet. Gör även detta på benen och stoppa sedan in resten av smöret i kycklingen (där inälvorna suttit)
- Salta sedan skinnet rikligt. Det ger ett gott krisp för den som vill äta skinnet.
- Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form storlek större så du får plats med grönsakerna som ska i sedan.
- Kycklingen ska uppnå 82 grader intill benet (använd termometer) detta tar ca 50-60 minuter beroende på ugn. Efter ungefär halva tiden är det lagom att lägga in löken som du klyftar. Ös gärna kycklingen då och då.
- När kycklingen är klar lägger du ner körsbärstomaterna som du delar, då hinner de bli lite varma utan att bakas sönder i ugnen.
Servera med en stor sallad, gärna med fetaost, skyn är supergod att ha som sås!
* Min ekologiska kyckling vägde 2 kg, så väger din mindre kan du dra ner på örtsmöret, till ungefär hälften.
Jag tycker att det är bättre att salta köttet lite extra vid bordet eftersom man gillar olika mycket salt.
Tips!
Gillade du det här receptet borde du även kolla in min söndagsmiddag med heltstekt kyckling
4.5/5
(4 Reviews)