Mina älskade auberginerullar! Det är ju så gott, enkelt att variera och går hem till vardags, fest och matlåda! Denna gång med sting och helt mejerifri fyllning.
Auberginerullar med sting
Ingredienser till ca 4-6 portioner:
- 3 Auberginer
- 2 gula lökar
- 200 gram svartkål (annan kål går också bra)
- 3 dl valfria oliver (jag hade svarta idag)
- 250 g kokosgrädde (eller extra krämig kokosmjölk)
- 1/2 tsk sriratcha (eller annan stark chilisås)
Tomatsåsen:
- 1 burk krossade tomater
- 1/2 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 3 stora vitlöksklyftor
- Herbamare, peppar, stark paprika (chili eller liknande) efter smak
- 2-3 bitar mozzarellaost (hoppa över denna om du vill ha mejerifritt)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna på längden ca 0,5-1 cm tjocka och salta dem. Lägg på en plåt med lite ringlad olja över. Baka i ugnen tills auberginerna är mjuka, ca 10 min. Låt svalna så du kan ta i dem.
2. Hacka lök och svartkål fint. Fräs med rikligt med smör/kokosolja i en panna. Hacka oliverna grovt, häll i dem tillsammans med kokosgrädden, sriratcha och herbamare. Låt bubbla ihop cirka 10 minuter. Smaka eventuellt av med mera salt. Låt svalna.
3. Koka ihop ingredienserna till tomatsåsen, 10-15 minuter. Vissa tomatsorter kan behöva en uns sött för att bryta av om de är väldigt sura, tillsätt i så fall en nypa sötning (som sötströ). Ibland behövs det slås på lite mera vatten så den inte bränns om du väljer att koka den länge.
4. Lägg sedan på lite fyllning och rulla ihop. Ibland går auberginerna sönder men det går att lappa ihop dem lite. Ibland tar jag två smala eller två tunnare som en rulle. Lägg dem i en ugnsfast form.
5. Slå sedan på tomatsåsen över rullarna och lägg på mozzarellan. In i ugnen igen på 175 grader tills hela ytan bubblar, ca 10-15 min.
Ringla över rikligt med olivolja vid servering, mums! För helt mejerifri, skippa osten.
Tips!
Vill du ha fler liknande recept? Kolla även in mina auberginerullar med kål och lök