Citronpaj LCHF är en enkel men rackarns god dessert/fika. Krämig och len, syrlig och oemotståndlig. Ungefär så sammanfattar jag denna goda citronpaj. Min son älskar den och min svärmor var också mycket nöjd med söndagsfikat. Testa du också!
Citronpaj LCHF är definitivt Sixtens favorit. Han älskar den här pajen/desserten så mycket. Och han är ingen söt-kille alls egentligen. Men den här, det är något speciellt helt klart.
Citronpaj LCHF
(springform 24 cm)
Botten:
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 tsk sötning
- 60 g smör
- 1 msk vatten
- 1 tsk fiberhusk
Fyllningen:
- 6 små ägg
- 2 ekologiska citroner
- 1 dl sötning
- 1 dl cream fraiche
- 1,5 dl grädde
Gör så här
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader varmluft (eller 20-25 grader extra om du har vanlig ugn, gäller alla recept med varmluftsugn).
- Blanda samman ingredienserna till pajskalet, och tryck ut i springformen. Jag lägger alltid in alla mina pajskal i frysen ca 10 minuter innan jag förgräddar för att minimera risken att de kollapsar och flyter “ner” i formen. Förgrädda sedan pajen cirka åtta minuter.
- Vispa under tiden äggen och sötningen pösigt med elvisp eller ännu hellre en matberedare/hushållsassistent så du har händerna fri att göra resten medan den vispar.
- Skölj citronerna noga, riv skalet och rulla citronen mot bänken så den mjuknar innan du pressar den. På så vis får du ut så mycket mer saft från citronen (gäller alla citrusfrukter)
- Blanda skal, saft från citronen med grädde och cream fraiche och blanda sedan ner det i äggsmeten.
- Häll i smeten i pajskalet och grädda i cirka 40 minuter (fortfarande 150 grader). Jag brukar täcka över pajen med en bit bakplåtspapper för att skydda kanterna och ytan från att få för mycket färg. Skaka försiktigt pajen för att se att den har stannat. Låt svalna.
Servera med grädda och gärna några färska hallon. På vintern kan du välja frysta hallon och värma dem till en ljummen hallonsås.
Hoppas att du gillar receptet!
Tips!
Om du gillade det här receptet, kolla in min rabarberpaj
Om du gillade det här receptet hittar du massor av recept och inspiration min kokbok “Det stora matäventyret”. Du lär dig även matsmarta tips och hur man involverar barnen i köket. Alla recept är fria från mjölk, gluten, socker och passar både LCHF- och Paleo-kost!
Du hittar ett signerat exemplar av boken här: Det Stora Matäventyret
18 kommentarer
Tack för recepten!
Den blev mycket god och super uppskattad av gästerna.
Jag har en fråga dock, varför gick ytan sönder och hur kan jag undvika det?
https://goo.gl/photos/j8nBwNsSWEKzKPrK8
Kolla resultatet efter min frus dekoration:
https://goo.gl/photos/4CbQKsNQjoEXNFyv6
Tack!
Det blir ibland så om det varit för varmt/du haft den för länge i ugnen. Alla ugnar beter sig ju (tyvärr) olika.. Testa alltså lite kortare eller lite lägre temp nästa gång. Hälsa hustrun att det var mycket fint! 🙂
Tack för ett mycket uppskattat recept. Som tur var missade jag att det skulle vara 20 grader högre i vanlig ugn. Både pajskal och fyllning blev helt perfekt. Såg ut som något man kan köpa på fint konditori, fyllningen var helt slät och jämn med en fantastisk krämighet. Jag kommer nog att fortsätta grädda på lite lägre temperatur om jag gör den i framtiden.
Låter underbart gott! Alla ugnar är ju olika så bra att du har hänsyn till din 🙂
Den här pajen, oj så god….. Den vuxne sonen, som periodvis är en kolhydratsjunk, och misstänksam till mina kreationer, tyckte den var jättegod. Den här funkar jättebra utan sötning, skulle nog funka att bjuda på, det är nog annars få bakverk, totalt utan sötning som funkar att sätta på allmänhetens fikabord. Det blev turkisk yoghurt och philadelfia i fyllningen, då jag inte hade cf hemma. Då jag inte använder sötning brukar jag ta en gnutta vaniljpulver, så gjorde jag även denna gång i fyllningen. Ett bättre recept, än en annan känd bloggares, utan att för den skull skriva ner den bloggen.
Jag brukar inte heller söta så mycket, min son älskar också den här. 🙂 Kram och tack för fina ord.
Vadå Paleo? Grädde? Créme fraise? Smör? Har jag missat nått eller?
Haha nejdå. Receptet heter “Citronpaj LCHF” Jag har många många recept som är godkända för LCHF och många som är godkända för Paleo. Jag skapade ca 500 recept på ett år när jag åt mejerier. Nu äter jag det inte sedan 1 år tillbaka. Den här pajen brukar jag göra genom att ersätta grädde och andra mejerier med kokosmjölk eller kokosgrädde och smöret byter jag mot kokosolja. Då blir det paleo. 🙂
Hej.
Är det någon som som vet om man kan göra den i förväg och frysa in?
/ Veronica
Jag har inte testat det, men jag ser inga direkta hinder till det, eventuellt blir den lite vattnig (fyllningen). Säg gärna till hur det blev om du testar. 🙂
Hur många ägg tar man om man bara har stora? 🙂
Skulle säga 4 st ?
Den här ska jag göra imorgon. Samtidigt som barnen bestämt mat-paj. Men paj kan man ju inte få nog av ?
Hej Fanny!
Allergisk mot mandel.
Kan jag byta ut mot kokosmjöl?
Tack för en fin sida <3
Med vänlig hälsning
Emeli
Tack än en gång för ett fantastiskt recept. OJ så gott!!
Brukar numera bara ta hälften av sötströt i dina recept det fungerar ypperligt ändå.
Denna paj brukar vara uppäten av min man innan jag ens hinner smaka:)
Vad kul!! Det brukar jag också, ibland bara någon msk eller två! Funkar det med 🙂
Låter jättegott! Går det att byta ut fiberhusk mot något annat, ägg eller så? ?
Det syns inte vilka ingredienser du använt till pajskalet, bara mängden.
Citronpaj LCHF
(springform 24 cm)
Botten:
2,5 dl
1 dl
1 tsk
60 g smör
1 msk vatten
1 tsk
Fyllningen:
6 små ägg
2 ekologiska citroner
1 dl sötning
1 dl cream fraiche
1,5 dl grädde