Mjuk pepparkaka har blivit en lesscarbs-julklassiker! Jag gör ju nya recept näst intill dagligen. Men detta är jag extra nöjd med. Den här mjuka pepparkakan är så saftig, smakrik och god. “Precis som en vanlig” tyckte min man. Jag ser oändliga möjligheter med denna, torka som skorpor, i botten på pannacotta, tillsammans med grädde och bär… Du måste testa!
Mjuk pepparkaka är smarrigt till jul. Det går aldrig att få till en helt exakt kopia av en vanlig mjuk pepparkaka med socker och gluten men denna är helt fantastiskt god!
Mjuk pepparkaka
Till en mindre brödform:
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl sötning sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
- 6 ägg
- 1 dl créme fraiche
- 4 msk kokosmjöl
- 4 dl mandelmjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk färskriven muskotnöt
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk kanel
- 2msk pepparkakskrydda
- 1 msk fiberhusk
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kör smör och sötning några minuter medelvisp, eller bakmaskin. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Kör tills du fått en luftig smet.
- Tillsätt cream fraichen.
- Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Låt svälla cirka fem minuter.
- Lägg en bit bakplåtspapper i formen (gärna med lite kanter kvar om du behöver täcka kakan i ugnen. Men vik ner dem i väntan på användning) och klicka i smeten, du behöver inte trycka till den.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter, prova med en sticka, den ska vara “ren” när du drar upp den från kakan. Om kakan börjar få för mycket färg kan du vika över bakplåtspappret som ett skydd.
- Låt svalna helt innan du provsmakar. Förvara i en plastpåse, kan frysas.
Tips!
- För mejerifri: Ersätt créme fraiche med kokosmjölk, kokosgrädde, eller mandelgrädde. Byt smöret mot kokosolja eller annan olja skulle också fungera. Dra ner på mängden något.
- Låt gärna kakan stå 1-2 dagar, då torkar den till lite och smakerna sätter sig ännu mera.
- Det är viktigt att använda rätt kokosmjöl. Du ska välja ett som består av kokosfibrer, inte finmalen kokos. Jag använder kokosmjölet från Aman Prana som är väldigt låg i kolhydraterna.
- Missa inte hela min smarrig julsamling där jag tipsar om massor av goda julrecept!
3.9/5
(30 Reviews)
24 kommentarer
Ska göra denna kaka men har kanske för lite mandelmjöl. Tror du att det funkar att ta hasselnötsmjöl istället.
God Jul
Stina
Det tror jag absolut. 🙂
Hej hej!
Trött på “julkryddor” nu, kan man använda receptet som en sockerkaksgrund? Smaksätta med tex citron och vanilj? Tror du man borde ha samma mängd sötning ändå?
Ha det fint!
Det går nog jättebra! Pröva med samma mängd sötning. Berätta gärna hur det blev. Kram!
Kan man ta grädde istället för Créme fraiche ?
Det borde gå jättebra 🙂
Hej! Vilket kokosmjöl rekommenderar du?
Detta är de (fiber) kokosmjöl från Aman Prana jag rekommenderar och använder i mina recept. Se upp med vilken sort du köper, köper du ett mjöl från malt fruktkött får du inte samma slutresultat då dessa suger olika mycket vätska!
Jag rekommenderar detta: http://bit.ly/2hsGlcR
Hej, kan jag byta ut kokosmjölet mot något annat mjöl? Jag får inte tag på rätt sort.
Köp det här (fraktfritt) http://bit.ly/2i5S8uP
Hej!
Nötallergisk son som inte tål muskotnöt så är väl bara att ta bort? Behöver inte tillsätta något annat heller eller?
Tack för alla goa recept,du är grym?
Lena
Hej!
Bara att ta bort, ska inte vara några konstigheter, bara ta bort, du kan ju ta mer pepparkakskrydda om du vill. 🙂 Om den inte innehåller muskot?
Hej! Ska testa detta recept idag, men undrar om det går lika bra att göra muffins av smeten? Vad tror du om tid och grader i ugnen? 175 grader, 20 minuter kanske? Kan det bli 10-12 st?
Det låter som en rimlig temp, men skulle nog säga något kortare tid, kanske 12-15 min eller så. 🙂 Säg till om det blev bra 🙂
Tack för ett toppenbra recept! Verkligen saftiga och smakrika.
Jag testade att göra muffins. 15 min i 175 grader (varmluft) blev bra. Det blev 12 muffins.
Vad kul! Det ska jag absolut testa!
Hej
Detta både ser och låter gott, kommer prova denna nu till advent. Har du testat att göra skorpor av den? Hur blev det? Knaprigt, sprött? Hur gjorde du?
Hej! Har inte testat det, men det låter helt klart som något värt att testa! 🙂
Hej!
Jag får inte äta mjölkprodukter. Skulle jag kunna byta ut craime fraiche mot t.ex. mandelgrädde? Behöver jag i sådant fall lägga till annat då craime fraichen är ”fastare” än grädde?
Hej! Du kan ersätta rakt av tror jag, kanske tillsätta något mer kokosmjöl. Jag ska själv testa detta i dagarna!
Tror du det går bra med kokosmjölk eller kokosgrädde istället för creme fraiche om man vill göra kakan mejerifri?
Ja det brukar jag göra! 🙂
Vad byter jag ut mandelmjöl emot vid mandelallergi?
Annat nätmjöl eller mixade solrosfrön 🙂