Detta bröd blir toppengott till en soppa, eller rosta för att ha till frukosten. Toppa med god ost, kokta ägg eller varför inte som matsäck om du är på vift.
Till 1 fibrexlimpa LCHF
- 5 ägg
- 130 g smör
- 5 dl grekisk/turkisk yoghurt
- 1 dl fibrex (+ drygt 1 dl vatten för blötläggning)
- 4 dl pofiber
- 1/2 dl fiberhusk
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl skalade sesamfrön
- 1,5 tsk salt
- 1 msk bakpulver
Gör din fibrexlimpa så här:
- Sätt på ugnen 180 grader varmluft (annars ca 20 grader varmare i vanlig ugn)
- Lägg fibrex i en skål tillsammans med vattnet och låt det mjukna.
- Vispa äggen vita och fluffiga (gärna i matberedare/bakmaskin eftersom det tar en stund)
- Smält smöret och blanda med yoghurten.
- Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt till en smet. Låt stå och dra 5-10 minuter i bunken.
- Klä en enlitersform med bakplåtspapper och fördela smeten någorlunda jämnt utan att trycka till den, försök att bevara luften som finns i degen.
- Strö över lite fibrex, sesamfrön, linfrön, vallmofrön eller andra frön uppepå och ställ in i ugnen tills limpan har en innertemperatur på 90 grader. I min ugn tar det ca 45-50 minuter.
- Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar 15-20 minuter. Låt sedan limpan svalna, minst (!) 45 minuter innan du skär i den för att den ska bevara sin saftighet.
Tips:
- Du kan byta ut fibrex mot exempelvis solrosfrön, pumpakärnor, nötter eller annat du gillar. Ta då bort vattnet som fibrexen ska svälla i. Det är även gott att tillsätta rostade och mortlade fänkålsfrön i degen.
- Du kan ersätta smör mot kokosolja och yoghurt mot Kokosmjölk eller liknande mejerifritt alternativ.
- Jättegoda att rosta och göra varma mackor med 🙂
Om du saknar någon ingredients kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
4.1/5
(7 Reviews)
20 kommentarer
Om man inte använder fibrex och tar nötter i stället. Då behövs kanske i vattnet?
Precis Berit, jag ska förtydliga det i receptet! Tack för den observationen och hoppas att brödet ska smaka!
Er det vanligt mandelmel eller fedtreduceret?
Det är vanligt mandelmjöl i alla mina recept. 🙂
Tak. Jeg bager det netop nu!
Spännande!!
Jeg er mæt efter aftensmaden, men måtte lige smage en lille bid! Første indtryk er at det er det bedste LCHF-brød jeg har smagt. Tak for opskriften!
så roligt att höra!!
Mums vilket gott bröd det blev! Inte sista gången detta bakas. TACK
Kul att höra och tack för att du påminde mig! Det hade jag helt glömt! 🙂
Hej
Undrar om det skulle kunna finnas hur mycket kolhydrater det är rätterna ? Vet att det kanske är lite krångligt att beräkna men dottern har diabetes typ 1 o ibland vill hon testa min lchf mat men räknar alla kolhydrater för att beräkna insulinmängd ?
Hej! Jag förstår. Ett enkelt sätt är att du tar alla ingredienser och lägger in i kostbevakningen.se sedan delar du på antalet portioner/bitar/skivor. Kolla bara så det verkar rimligt, just med bakning har jag märkt att det ibland blir lite fel då det man faktiskt mäter upp väger mindre än vad de får det till. Lycka till! <3
Har bakat fibrexbröd ett halv år regelbundet och det blir alltid lika bra..
Har ibland bytt 2dl mandelmjöl till kokosmjöl när inte har haft så mycket mandeln hemma och ökat vätskemängden lite och det har gått bra det också.
Okej vad bra att veta! Tack. Har du använt kokosmjöl av fibrer eller flingor? Kram Fanny
Hej! Ny på LCHF och tänkte baka detta bröd. Men Fibrex verkar ha utgått från sortimentet. Undrar nu om man kan ta det dubbla av Pofiber?
Ja gör det!
De 5 sista ingredienserna (efter pofiber) syns inte vad de är, bara måtten (exv 1/2 dl osv).
Om du inte ser ingredienser i detta fall kan det bero på att du har en adblocker aktiverad. Prova att stänga av den eller godkänna min sajt i inställningarna så kommer du se alla ingredienser och därmed alla länkar.
Undrar om du provat att frysa brödet? Tycker om att rosta en skiva direkt från frysen. Äter inte så mycket bröd så tänker det hinner bli dåligt om det inte går att frysa.
Det går bra!