Ostkaka på keso LCHF

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag älskar ostkaka på keso. Smaken av bittermandel upplever i alla fall inte jag mer än när jag sätter tänderna i denna godbit och det är en riktigt trevlig upplevelse. Superenkel att göra!

Ingredienser till 1 ostkaka på keso:

  • 500 g keso (cottage cheese) (eller squash/zucchini, se under tips, punkt 3)
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde eller creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 bittermandlar (finhackade)
  • 1 dl mandlar (grovt hackade)
  • Valfri mängd sötning, jag brukar ta drygt 1 msk fibersirap

Gör så här:

Vispa äggen lite fluffiga, någon minut. Blanda sedan ner övriga ingredienser, använd sötning om du vill, jag tycker inte att det behövs. Häll upp i fyra mindre skålar och in i ugnen 200 grader ca 30 minuter. Tar du en stor form får du räkna 40-50 minuter. Servera med bär och grädde.

Tips x3


1. Om du skippar nötterna helt blir detta som en paj/omelett som du kan toppa med valfritt pålägg – kanske lax, skagenröra eller liknande?

2. Du kan även tillsätta 2 tsk kardemumma i smeten, antingen kan du låta mandlarna vara kvar (men ta bort bittermandeln) eller skippa dem helt.

3. Om du vill göra en falsk ostkaka tillsätter du samma mängd kokt och mixad zucchini (som cottage cheese) du kan välja kesella/kvarg istället för grädde eller annan mejeri för högre andel protein.

Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här

Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.

3.6/5 (139 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

33 kommentarer

Det här måste bara testas! 🙂
Tack för att du delar med dig av alla dina recept.
Otroligt inspirerande och motiverande. 🙂

Jag har sagt det förut och jag säger det igen! Jag älskar din sida och dina recept!

hej! har ostkakan i ugnen och längtar tills jag får smaka den, det luktar ljuvligt!
tänkte tipsa om en annan variant på ostkaka fast med squash:

Ostkaka med squash:
500 gram squash
2 ägg
1/2 dl socker (man kan säkert byta ut till någon annan typ av sötningsmedel)
1/2 dl mandelmjöl
1 dl grädde
20 skållade mandlar
2 bittermandlar
1 dl keso
salt, kardemumma

Skala squashen och skär den i kuber. Koka tills den är mjuk, cirka 8-10 minuter. Låt rinna av och mosa sedan med en visp. Hacka mandeln och bittermandeln. Vispa ägg och socker. Blanda i mjölet och sedan övriga ingredienser. Grädda i smord form i 200 graders värme, cirka 35 minuter.

Min mamma testade den och sa att den var jättegod, blir att pröva när squashsäsongen är här!

Bara ett fel med denna ostkaka – den är för god! 🙂

Tack för trevlig sida med fina recept!

Hej Fanny har för mig att jag läste någonstans att ni inte använder mejeriprodukter. Att ni mår bättre i hyn och magen av det ?

M v h

Hej! Det stämmer bra det. Det finns dock många recept på min sajt (ca 400 st) som jag skapade ett år som jag åt mejeriprodukter. Men många recept går att ersätta mejerierna med kokosmjölk/grädde istället. Kram!

Hej tack för svar funderar på att ta bort mejeriprodukter med ur min kost, men tycker det begränsar lite. Är bra att ha i mat för att det inte ska bli så torrt. Äter just nu lchf aktigt fast med lite frukt funderar på att öka mer med grönsaker och minska på kött och ägg, även en del råa grönsaker. Svårt det här med mat, vad som är nyttigt. Att mjöl och socker och prossesad mat inte var så bra var de flesta eniga om så det var lätt att ta bort ur kosten. Men vad gäller om kött, ägg olika fett är nyttigt eller inte samt frukt.

Tyvärr verkar det inte vara så enigt om det. Många säger att kött är cancerframkallande och en del annat, de som äter lchf menar att frukt är bara lite bättre än vitt socker. De veganer som jag lyssnat på blandar in en moralisk bit om miljö och djurskötsel som är utanför ämnet om hur bra olika sorters mat är för oss. Så blir jobbigt att reda ut den vägen. Verkar heller inte finnas några längre studier på lchf mat tex menar många vegetarianer att eskimåer lever på en lchf kost och att de har kort livslängd och hög cancer alnde l och dålig hälsa i allmänhet. Atkins som levde på lchf kost blev heller inte så väldigt gammal, inte heller har jag funnit att veganer/ vegetarianer skulle få längre liv te x Darwin var vegetarian men han kom inte upp i någon väldigt hög ålder. Så jag är minst sagt vilsen över vad man ska äta för optimal kost 🙁 kanske du har några tankar ?

M v hJohn

Jag upplever det inte som torrt om du exemplvis gör en kycklingfilé saftig, med grönsaker och en god majonäs. Jag menar att man ska äta artgen, naturlig föda. För mig innebär det ekologiskt, närproducerat och exempelvis gräsbetat kött, som inte alls påverkar miljön på samma sätt som storskalig produktion där djuren äter dåligt foder, mår dåligt och så vidare. Ägg och kött av god kvalitet är enligt mig supermat. Naturliga fetter, från kokosolja och smör (eko). Frukt kan man äta i säsong och i mindre mängd, det är fruktosen man vill bort från. Både eskimåer och atkins äter/åt high protein, och inte lita high fat som vid LCHF kost. Kuriosa om atkins själv var ju att han halkade på en isfläck och slog i huvudet, hamnade i koma och dog 73 år gammal av njursvikt.

Jag förespråkar alltså att du ska äta mejerifri LCHF eller Paleo, lite beroende på vad som passar dig bäst. Naturligt kan inte vara fel. Kram!

Finns det någon som levt på Lchf bevisligen och blivit gammal och levt ett friskt liv (kanske går det hand i hand ) ? Åt själv ekologiskt innan, men fick reda på att ekologiskt inte får innehålla kemiska bekämpningsmedel, men de får innehålla andra bekämpningsmedel som innehåller olika metaller som te x koppar men mera som kan vara värre än de som inte är ekologiska. Så jag slutade med ekologiskt när jag hade frågat på flera ställen om så var fallet och inte fått ett bra svar. Verkar som att ekologiskt är bara något som är hypat nu, inte alls säkert det är nyttigare. Ur ren miljösynpunkt kan man välja närproducerat om man vill, eller om man känner bonden i fråga.

Finns det något som du menar talar emot att en veganskt kost gärna rawfood skulle vara sämre än lchf om man kompletterar med de vitaminer som man missar om man inte äter kött. Har du kollat in Joel Fuhrman om nutritions ? Enligt honom så är ägg och mejerie produkter prostatacancer framkallande och för kvinnor bröstcancerframkallande.

Det här är väldigt intressant men det är svårt att få fram fakta tycker jag, bevis på vad som är bra på längre sikt. Det som jag tror på är att avstå alkohol, socker och vetemjöl och att kanske äta små portioner att motionera dagligen. Men är väldigt osäker på resten vad gäller kött eller mängd grönsaker man ska äta varje dag.

Jag känner ingen som levt på LCHF mer än kanske 10 år eller så, men jag känner inte heller en veganer som levt som det hela livet och är friska heller. Jag tror att man måste hitta det som fungerar för sin egen kropp. Jag är uppväxt på ekologisk närodlad mat som vi odlade hemma på gården och jag kan inte med den kunskap jag har se att det skulle vara nyttigare med konventionellt odlad mat. Jag är inte för att äta en stor del mejerier, jag själv äter endast smör, inga andra mejeriprodukter. Du får helt enkelt testa dig fram. Om du vill ha en anpassad plan för dig är du alltid välkommen att anlita mig som kostrådgivare. /F

Det är nog stor skillnad på vad som säljs som ekologiskt i butikerna och vad som man odlar själv, för eget hushåll.

Ha en bra dag.

Tänkte om du har tid kanske du har ett bra recept som ersättning till det jag använder nu. Jag har till pinklax använt en creme fresh liten burk en normalstor lök och 2 kokta ägg, allt hackas och blandas i creme freshen som blir en god sås till pinklaxen. Men funderar på om man kan göra någon annan god sås istället utan mejeriprodukter ?

M v h

Ja vad för olika smaksättning och har du fler såser ?? till just lax ? till kött funkar krossade tomater rätt bra som te x till hamburgare.

M v h

Jag gjorde denna Ostkaka på keso i Påsk, mycket uppskattat, så lätt att göra, man behöver inte stå och klabba i flera timmar, den blev både -laktos, -gluten -socker fri, tack snälla för allt du delar med dig

En mindre pajform, du kan absolut smörja lite innan. Ska uppdatera detta recept med mer info inom kort. 🙂

I vanlig ostkaka är de typ 1 dl socker. Kan jag byta ut sockret mot annan sötning i detta recept? Jag vill gärna att den smakar lite sött?

Hej, jag gillar verkligen dina recept men jag tycker saffranskakan blev för blöt. Är det något jag kan minska på? Jag har varmluftsugn och hade kakan inne i 50 min. 🙂

Det kan ju vara keson som är lite blötare? Du kan ju hälla av lite vätska, kanske ta ett till ägg eller lite mer mandelmjöl?
Kram!

Kanske gjorde nåt fel men körde allt i en stor form, blev vattnigt och ganska äckligt. Är nog bäst med småformar :/

Haha ja det låter ju inte kul! Storleken på äggen kan ju också påverka. Lycka till nästa gång! Kram

Hej! Har en fråga om receptet – på två av raderna i beskrivningen verkar själva ingrediensen fallit bort?
Står bara “1 krm” och “1/2 tsk” utan något efter?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök