Julbröd – Det vore fel att kalla detta vörtbröd, nog för att det var det jag ville åstadkomma. Men det blev väldigt gott, och jag väljer att kompromissa och kalla det “julbröd”, men inte vörtbröd. På så sätt garderar jag mig, och gör förhoppningsvis flera glada än besvikna. För det är annars lätt hänt när det kommer till just brödbak inom LCHF. Många tror att det med helt andra ingredienser går att skapa samma bröd man ätit i alla år. Som att segla i motvind. Men jag kämpar på. 🙂
Till en limpa Julbröd (1 litersform)
Kryddblandningen:
- 1,5 msk hel anis
- 1,5 msk hela fänkålsfrön
- 1,5 msk pomerans
- 1,5 tsk mald nejlika
- 3 tsk malen ingefära
- 3 tsk malen (gärna nystött) kardemumma
Brödet som nästan är en kopia av min fibrexlimpa:
- 1 dl fibrex + drygt 1 dl vatten för blötläggning
- 5 ägg
- 5 dl grekisk/turkisk yoghurt
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk Sukrin (eller annan sötning, kan uteslutas, vilket kommer att göra brödet syrligare)
- 4 dl pofiber
- 1/2 dl fiberhusk
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl skalade sesamfrön
- 1,5 tsk salt
- 1 msk bakpulver
Gör din limpa LCHF så här:
- Sätt på ugnen 180 grader varmluft (annars ca 20 grader varmare i vanlig ugn)
- Blanda samman alla kryddor (mortla fänkål och anis fint) och torrosta i en panna cirka 5 minuter. Kryddorna ska få lite färg och börja dofta, men inte brännas.
- Lägg fibrex i en skål tillsammans med vattnet och låt det mjukna.
- Vispa äggen vita och fluffiga (gärna i matberedare/bakmaskin eftersom det tar en stund)
- Blanda balsamvinäger och sötningen med yoghurten.
- Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt till en smet. Låt stå och dra 5-10 minuter i bunken.
- Klä en enlitersform med bakplåtspapper och fördela smeten någorlunda jämnt utan att trycka till den, försök att bevara luften som finns i degen.
- Strö över lite fibrex, sesamfrön, linfrön eller andra frön uppepå och ställ in i ugnen tills limpan har en innertemperatur på 90 grader. I min ugn tar det ca 45-50 minuter.
- Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar 15-20 minuter. Låt sedan limpan svalna, minst (!) 45 minuter innan du skär i den för att den ska bevara sin saftighet.
Brödet går bra att frysa i skivor och ta fram vid behov.
3.8/5
(13 Reviews)
5 kommentarer
Tror du den blir lika bra om man gör halv sats? Blir ju mycket slöseri med dyra ingredienser om man inte tycker om den tänkte jag ..
Brukar aldrig vara några problem att halvera recept vad jag vet 🙂
Har du testat att frysa in brödet? Funkar det? Bra att kunna börja förbereda för julafton redan nu. ?
Det funkar fint! 🙂
Jag brukar hålla nere mandelmjöl mha en utbytningssida på lchf arkivet(https://www.lchfarkivet.se/byta-ut-mandelmjol-eller-kokosmjol-omvandlingstabell/). Tror du det går bra att köra kokosmjöl och pofiber istället för mandeln?