Proteinrika hallonbars är ett perfekt alternativ när du vill ha något som är gott, saftigt och mer mättande än vanligt fikabröd. Den här kakan har två lager: en proteinrik och krämig botten med twarog och kvarg, och en smuldeg med havre, rismjöl och kardemumma. Varje bit innehåller bra med protein och betydligt mer näring än många klassiska alternativ.
De är allra godast nygjorda eller samma dag, men håller sig helt okej i kylen i några dagar. Efter det tenderar de att bli lite torrare, så jag rekommenderar att du fryser de bitar som inte äts upp direkt. Du kan också värma dem lätt innan servering om du vill få tillbaka den mjukare och mer saftiga känslan. Det går även toppen att byta hallon mot blåbär, jordgubbar eller björnbär.
I det här inlägget får du receptet, tips för variation, information om twarog och förslag på hur du ersätter den om du inte hittar den i butik.
Vad är twarog?
Twarog är en polsk färskost som påminner om en blandning mellan kvarg och cottage cheese. Den är proteinrik, fast i konsistensen och fungerar väldigt bra i bakning när du vill ha struktur och stadga utan att bakverket blir torrt. Twarog finns ofta på hyllan för östeuropeiska produkter. Jag har köpt den på Willys. City Gross och Ica Maxi, men den finns sannolikt på fler ställen.
Om du inte hittar Twarog finns flera alternativ. Du kan blanda kvarg med lite keso för att efterlikna den fasta konsistensen, eller använda en tjockare kvargvariant och minska vätskan i receptet något. Det går också att använda cottage cheese, men då behöver du mixa den helt slät för bästa resultat.
Proteinrika hallonbars – Du behöver
Lager 1
- 275 g twarog
- 1/2 dl mandelmjölk
- 2 ägg
- 150 g kvarg 0 %
- 30 g smör, smält
- 3 msk honung eller 4 msk kokossocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 60 g glutenfria havregryn
- 20 g potatismjöl
- 30 g neutralt proteinpulver, exempelvis detta Whey från Vitaprana eller detta Whey från Nyttoteket
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 100–200 g hallon (jag rekommenderar högre spannet om du vill ha dem extra saftiga)
Lager 2
- 60 g glutenfria havregryn
- 20 g honung
- 30 g smör, kallt
- 20 g rismjöl
- 0,5 tsk kardemumma
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa twarog, mandelmjölk, ägg, kvarg, smält smör, honung, vanilj och havregryn till en slät smet i en blender eller matberedare.
- Blanda potatismjöl, proteinpulver, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop de våta och torra ingredienserna tills smeten får konsistensen av tjock sockerkakssmet.
- Vänd ner hallonen försiktigt så de fördelas i smeten men att smeten inte blir helt rosa.
- Häll smeten i en bakpappersklädd form, cirka 30 × 20 cm.
- Blanda havregryn, honung, kallt smör, rismjöl och kardemumma till en smuldeg genom att nypa ihop allt med fingrarna tills du får en stor klump som du sedan smular i småbitar över kakan.
- Grädda cirka 28–32 minuter eller tills mitten precis har satt sig. Låt svalna innan du skär upp.
Näringsvärde och portionsstorlek på dessa proteinrika hallonbars
Hela satsen innehåller cirka 102 gram protein. Delar du i åtta bitar blir det ungefär 13 gram protein per bit. Jag ser de här barsen mer som ett bättre fika eller ett mellanmål som kompletteras med något extra om du siktar på ett högre proteinintag per portion. För mig är det här ett trevligt alternativ när jag vill ha något som är gott, lite mer mättande och gjort på naturliga ingredienser.
Vanliga frågor
Kan jag använda något annat bär än hallon?
Det går jättebra att använda blåbär, jordgubbar eller björnbär.
Kan jag öka mängden bär?
Ja! Det funkar utmärkt och ger en saftigare bar.
Kan jag byta ut twarog?
Svaret är att du kan använda kvarg blandat med lite keso eller
mixad keso/cottage cheese.
Kan jag frysa dem?
De fryser väldigt bra och tinas snabbt, så ja, det funkar
toppen.
Hur får jag dem saftigare efter kylning?
Du kan värma dem kort i mikro eller ugn innan servering.
Läs också
Här kommer några andra SUPERGODA recept med hallon, om du är sugen på något speciellt kan du använda sökrutan och söka på exempelvis choklad, spetskål, gryta eller frukost. Det finns över 900 recept här på min sajt. Hoppas på många smakliga stunder.
- Citronkaka med hallonglass – mejerifri
- Hallon med chokladgömma – snabbt och elegant!
- Hallonglass – mejerifri, enkel att göra och supergod!
- Crème fraichepannacotta med hallon/rabarberkompott
- Chokladtårta med hallonpannacotta





