Glutenfritt morotsbröd

Glutenfritt morotsbröd – med nypon, mustigt och gott

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och kökets favoriter

Glutenfritt morotsbröd måste vara ett av mina mest mustiga recept. Det är enkelt att göra, och blir så smakrikt och gott! Nypon är extremt rikt på c-vitaminrika livsmedel (som dock inte klarar värme, redan vid 36 grader börjar vitaminet brytas ner) innehåller även vitamin A, B, folsyra, kalium, magnesium, bioflavonoider, betakaroten, lycopen och pektiner. Brödet kan göras utan nypon, men jag lovar dig, det är SÅ mycket av smaken på detta bröd. Det tillför både lite syra och mycket mustighet.

Jag brukar göra i limpformar, och jag tycker att två stycken 1,5 liters formar blir lagom för denna sats, men du kan såklart ta större/mindre formar också om du har det hemma eller gillar mindre limpor. Annan utrustning som är bra att ha till bakning:

Glutenfritt morotsbröd med nypon
Glutenfritt morotsbröd
Nöjd och glad med en god macka med smör, ost, salami och gurka.

Glutenfritt morotsbröd – ingredienser

Till 2 limpor (2 st 1,5 litersformar)

  • 400 g morötter
  • 1,5 liter vatten
  • 100 gram nyponmjöl
  • 1 kg bovetemjöl
  • 1/2 paket torrjäst
  • 100 gram fiberhusk
  • 1,5 msk salt (helst oraffinerat havssalt, mildare och mer näringsrikt)
  • Du kan även tillsätta 2-3 dl frön/nötter om man vill. Dessa brukar jag torrosta i en panna först, för att få fram mer smak. Goda frön är pumpa– och/eller solroskärnor, mindre frön som sesam– och hampafrön rostas separat eftersom de är mindre än både pumpa/solroskärnor.

Gör glutenfritt morotsbröd såhär:

  1. Tvätta av morötterna och mixa dem fint i en blender med delar eller allt vatten beroende på storleken på din blender. Jag mixar allt eftersom det går snabbare än att riva, men du kan med all säkerhet riva också om du hellre gör det.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser i en stor bunke eller kastrull, se till att jästen och all fiberhusk är ordentligt blandat med mjölet.
  3. Häll över “morotsvattnet” och mixa ihop med degkrokar till elvispen eller använd handkraft med en slev eller liknande. Var noga att allt är ordentligt blandat och inga klumpar syns. Se fler tips nedan!
  4. Låt jäsa på dragfri och gärna lite varm plats som i ett skåp eller liknande, jag brukar dock ha kastrullen på köksbänken med en handduk över, brukar aldrig vara något problem. Beroende på om det är vinter eller sommar får den jäsa lite olika, men ca 2 h brukar vara lagom. Jag har väntat både kortare och längre med lika bra resultat. Flera gånger har jag väntat upp till 3-4 timmar med att grädda, på vintern, det har funkat utmärkt det också. Viktigast att du ser att det jäst upp ordentligt.
  5. Värm ugnen till 190 grader och kör limporna cirka 90 minuter, eller tills de är 98 grader i mitten. Har du mindre formar kommer det såklart gå snabbare än om formarna är större. Jag har en lite form som tar max 45 minuter att grädda. Ytan ska vara hård och om du stjälper upp brödet ska undersidan också kännas välgräddad. Det är extremt svårt att ge exakta minuter när man bakar, då jäsningsförhållanden samt ugnar beter sig lite olika.
  6. Låt svalna helt innan du skär upp brödet. Jag brukar grädda på kvällen och äta morgonen efter, då vilar brödet under en handduk över natten.
  7. Om du gör portionsbröd: Efter jäsningen formar du pinnbröd eller runda bröd eller runda och plattare bröd (formen väljer du) med fuktiga händer. Försök tänka på att inte trycka på degen allt för mycket, eftersom vi vill bevara så mycket av luften som skapats i brödet från jäsningen.
  8. Grädda av varje plåt för sig (det brukar gå bra, eller gör 4 plåtar och grädda 2 st i taget) i 190 grader, cirka 15-18 minuter. De ska ha fått fin färg och vara fasta undertill, alltså fått en yta även där. Låt svalna helt innan du skär upp dem.
  9. Förvara med fördel bröden, oavsett form i frysen, ta fram kvällen innan eller värm portionsbullarna i ugnen. Jag brukar lägga in dem på ett galler. Starta ugnen på 150 grader och sedan stänga av ugnen när den kommit upp i temperatur. Låt bröden ligga cirka 10-15 minuter så är de förmodligen klara. 
Glutenfritt morotsbröd
Sixten fixar en mellismacka.

Tips för att lyckas med glutenfritt bröd

För att lyckas med glutenfritt morotsbröd, eller egentligen vilket glutenfritt bröd som helst, är det viktigt att tänka på några saker. Jag listar dem nedan!

  1. Var NOGA med att blanda degen, vänd degen från botten med en slev eller liknande så du är säker på att det inte är klumpigt och flera delar som inte är blandade.
  2. Om brödet inte jäser upp ordentligt kommer det inte “lösa sig” i ugnen. Ge degen längre tid. Låt den inte stå kallt eller i drag. Många ställer in degen i ett skåp, exempelvis över kylskåpet eller likande, både för att det är dragfritt, men också för att det är lite varmare. Blir det varmare går det fortare, så ha koll är mitt bästa råd.
  3. Det går att döda jästen, om du exempelvis har jättevarmt vatten, typ kokande över den, då kommer det såklart inte jäsa alls.
  4. Om du är osäker på att baka kan det vara enklare att göra portionsbitar, också kanske en bra idé att göra halva satsen första gången?

Andra goda glutenfria bröd

Är du sugen på att lära dig mer om att äta glutenfritt, läs gärna detta inlägg om att äta glutenfritt med tips, råd och recept.

Glutenfritt morotsbröd
Sixten och hans kompisar är mer än nöjda med brödet! De bredde upp 1/2 limpa till mellis idag. Det är ett bra betyg tycker jag.
4.2/5 (17 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Hej!
Vill bara göra dig uppmärksam på att Fibehusken i den nya förpackningen är inte pulveriserat.
Läste detta på en annan blogg..
Får nog köpa direkt via Lindroos för att få det ‘rätta’..
Kram

Hej! Den funkar utmärkt och är lite mörkare i färgen, annars som vanligt, det är den jag använder i detta recept 🙂

Hej! När degen jäst i kastrullen knådar du den då innan du lägger den i formar eller hur gör du? Gunilla

Hej nej jag tar försiktigt “ut en limpa” med händerna, sedan gräddar jag av. Man kan såklart jäsa direkt i formen också.

Hej varför kan man inte se hela innehållet :
Till 2 limpor (2 st 1,5 litersformar)

400 g morötter
1,5 liter vatten
100 gram ??????
1 kg ??????
1/2 paket torrjäst
100 gram ???????
1,5 msk salt (helst , mildare och mer näringsrikt)
Du kan även tillsätta 2-3 dl frön/nötter om man vill. Dessa brukar jag torrosta i en panna först, för att få fram mer smak. Goda frön är – och/eller , mindre frön som – och rostas separat eftersom de är mindre än både pumpa/solroskärnor.

Du har förmodligen en adblocker på, det är länkar som du inte ser till de specifika produkterna du har i receptet. Testa att markera min blogg som säker, eller testa annan webbläsare. Jag kan gå in och uppdatera just detta recept, men det kommer inte hjälpa alla recept.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök