Replanting – plantera på nytt!

Det råder fullständig salladstorka i de butiker nära mig. Jag som annars är storkonsument av sallad i påse. Det fattas mig. Men jag får stå ut. 😉 Här tipsar jag om hur du kan få saker att växa på nytt istället för att slänga rakt i soporna! Bra va? Kommentera gärna om du gillar den här typen av inlägg! Vill gärna skriva om annat än BARA mat 🙂

Replanting

Replanting är ett engelskt ord som betyder återplantera, att plantera på nytt. Det är enkelt, och kul. Börja med roten från ett romansalldshuvud. Sätt det i vatten och se små nya blad växa upp. Eller testa att ta toppen på en morot där blasten suttit och sätt på ett litet fat med vatten. Snart växer det upp nya små blad.

odla sallad
Dessa nya blad är ungefär fyra dagar gamla! Efter drygt en vecka kan man skörda.

Vitlöksklyftor

Lägg några vitlöksklyftor på ett fat med lite vatten. När det börjar växa ut mera rötter fyller du en skål, en djup tallrik eller mindre kruka med lite jord. Gör ett litet hål med fingret och stoppa ner varje klyfta. Vattna då och då. Du kan börja skörda bladen försiktigt när två blad kommit upp, men klipp inte för mycket åt gången, då riskerar du att ta kål på löken.

Topparna från rotfrukter

Använd de rotfrukter du tycker om och som hade blast när de växte i jorden. Bra att börja med är en morot. Spara ungefär 2 centimeter från toppen och ställ på ett fat med vatten. Efter några dagar kommer du se att det börjar växa upp ny blast. Den kan du ha som garnityr. Får du mersmak och odlar mycket blast kan du använda den till en pesto eller örtolja.

Rotdelen från purjolök, salladslök, selleri och sallad

Lämna cirka 3–5 centimeter från roten och placera i vatten. Sedan är det bara att vänta. Det kommer att växa upp nya blad och skott som du kan skörda! När det kommer till sallad är det bäst med långsmala sorter som exempelvis romansallad och cosmopolitan.

Ansa örter

Många som använder färska örter klipper/hugger av örten helt utan känsla. Känner du igen dig? Snälla sluta med det. Ta loss blad för blad så nära den tjockare kvisten/grenen som möjligt. På så sätt växer det ut nya blad!

När du kommer hem från affären tar du bort plasten, ställer krukan på ett fat eller i ett glas/kruka. Ställ på en ljus, dragfri plats, inte nära frukt då de är känsliga för deras utsöndringar. Vattna underifrån, lite och ofta, jorden ska alltid vara fuktig. Jag har haft samma basilikaplanta i månader som jag köpt i mataffär! Det går om du är lite snäll 🙂 Om du ska bort eller så och inte har blomvakt kan du hacka upp örterna och frysa in och ha till senare.

Örter från butik

Elefantöra är ju inte ätlig, men ville bara visa hur snyggt det blir att plantera en liten stickling i en mycket liten kopp :)
Elefantöra är ju inte ätlig, men ville bara visa hur snyggt det blir att plantera en liten stickling i en mycket liten kopp 🙂
Jag gillar verkligen att odla, och ta skott/sticklingar. Det tar lite tid, men det är roligt för både mig och barnen. Jag använder gärna burkar, glas och koppar för detta.
Jag gillar verkligen att odla, och ta skott/sticklingar. Det tar lite tid, men det är roligt för både mig och barnen. Jag använder gärna burkar, glas och koppar för detta.

Stålmuggarna som syns i bild …

De fina stålmuggarna som vi annars använder på picknick/när vi är ute kommer från Kleen kanteen och är såklart giftfria.

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

13 kommentarer

Intressant inlägg om sånt man inte tänker på!!! ? Skriv gärna om fler såna saker!

Hej
Bra inlägg! Jag brukar lägga vanliga torra gula ärtor i jord i ett grunt fat eller skål. Efter ett tag kan man skörda färska ärtskott att ha på fröknäcke eller i sallad.

Hej jag gillar också din sida mycket man kan lära där. Testar för tillfället REPLANTING har en roman sallad som jag gillar, håll en tumme 🙂

Vad roligt att ditt tips på att sätta sallads roten I vatten. Ska den sedan ner i jorden när salladsblad börjar växa ?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök