Göra bivaxdukar

Göra bivaxdukar – snabbt, billigt och enkelt!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Adlibris

Göra bivaxdukar, gör du inte det idag är det bäst att sätta fart! Superlätt, miljövänligt, giftfritt och ett steg att bli mer plastbantad. Dessutom en kul (och trevlig) present att ge bort till någon du tycker om. Följ dessa enkla steg och du har en duk som håller ungefär 1 år!

Göra bivaxdukar… Så enkelt. Varför har jag inte börjat tidigare? Innan har jag köpt dem, och det är väldigt mycket dyrare. Det som är kul med att göra egna är ju att man kan välja tyget själv. Barnen kan få med någon rolig figur, mormor en retro och pappa en med båtar på. Ja du fattar, valmöjligheterna är många.

Detta är ett recept som även finns med i min och Martinas kommande bok, Giftfri – ett rent liv utan tillsatser. Den kommer ut 5/1 2018, men redan nu kan du förbeställa den för att vara säker på att få en först av alla. Den säljs till ett väldigt bra pris med tanke mängden av tips som finns i den. Den är helt klart MAXAD med gifria, och superlätta tips för ett renare liv i livets alla områden, från sovrummet till sex och samlevnad, mat/dryck, husdjur, barn och resor. Och mycket mera!

 

 

Bivax är antibakteriellt, vilket gör det till ett bra alternativ att använda istället för plastfolie.

 

Göra bivaxdukar
Här är en av mina dukar, Sixten brukar få med sig lite mellis till skolan (fruktstunden) då har han alltid sin låda med en bivaxduk i och de andra barnen undrar nyfiket vad han har i sin tygbit.

 

Göra bivaxdukar

Du behöver:

  • Giftfritt tyg

Välj gärna något äldre urtvättat så du vet att alla gifter från produktion är borta, du kan använda ett gammalt örngott, en kökshandduk eller vad du nu vill, gärna ett tunnare tyg, inte tjock duk, det blir mest otympligt.

  • Bivax – ekologiskt

Annars kan det finnas risk att man får med kvalsterbekämpningsmedel, vilket såklart inte är så giftfritt. Det jag tipsar om nedan är garanterat utan gifter.

 

Göra bivaxdukar
Giftfritt bivax

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70-75 grader (bivax smälter vid cirka 65 grader)
  2. Klipp till tyget och lägg på en plåt. Har du en plåt du är rädd om är det bäst att du lägger på en bit bakpåtspapper. Bivax är väldigt besvärligt att få bort. Har du däremot en gammal plåt kan du ha den till dina bivax-projekt framöver.
  3. Fördela bivaxet över tyget och ställ in i ugnen, det kan vara lite olika mängd som behövs beroende på hur tjockt tyget är. Använd min bild som referens och lägg på mer om det behövs istället för att ta alldeles för mycket. 
  4. Pensla ut vaxet så det täcker hela tyget, behövs det mer vax häller du på lite mera och sedan ställer in i ugnen en stund till.
  5. Kontrollera att hela duken är täkt av bivax. Häng sedan upp duken så den får torka. Om  du råkat ta för mycket bivax så det är klumpigt på baksidan kan du enkelt skrapa av lite och använda till en annan duk.

 

Göra bivaxdukar
Klipp till tyget, här med min ursnygga tygsax som jag köpte i Indien när jag var 16-17 år. Den kommer att hålla resten av mitt liv. Så nöjd med det köpet.

 

Göra bivaxdukar
Jag brukar inte väga upp så noga, men ville bara göra det tydligt för dig, att det inte är speciellt mycket som behövs för en lite större duk.

 

Göra bivaxdukar
Före ugnen!

 

Göra bivaxdukar
Efter ugnen!

 

Göra bivaxdukar
Torka torka lilla duk.

 

Tips, råd och lite annat

Duken håller ungefär i ett år, och vill du kan du göra olika dukar för olika livsmedel så behöver du inte tvätta dem lika ofta när du växlar produkter. Använd den till allt utom rått kött, fisk och kyckling. Om du vill kan du ha en för bröd, en för grönsaker, en för picknick för att underlätta och inte sprida onödiga bakterier runt mellan olika livsmedel. Rengör dem med svalt vatten och lite milt diskmedel. Sedan brukar vi bara hänga upp dem så de får torka. När du använder duken värmer du den lite mellan händerna och formar runt det du vill förvara. Det kan vara bröd, ost, grönsaker, en tallrik med mat eller något som ska med på en picknick.

Vad jag läst mig till bör man inte frysa in i bivaxdukar någon längre tid, då den inte håller helt tätt som en plastpåse gör. Kanske du har erfarenhet av detta? Tipsa gärna! Jag vill gärna veta mera.

 

Göra bivaxdukar
I år kommer alla i min familj få varsin duk i julklapp. Kan inte komma på en bättre present. En present jag själv gjort med kärlek. Kärlek till dem och till naturen. Bästa!

 

Hoppas att du uppskattade detta recept ”göra bivaxdukar”, även om det kanske inte smakar lika gott som mina vanliga recept. ?

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

39 kommentarer

Det ser ut som om du lägger bivaxet på rätsidan på tyget. Stämmer det? Trodde man la det på avigsidan nämligen men hittar ingen som skriver om vilken sida fast jag googlat runt överallt nu 🙂 Det kanske inte spelar någon roll ens? Vet du?

Intressant, har funderat på att göra detta länge, visste inte vilket tyg jag skulle ta bara. Sen knyter du snöre runt eller?
Nu när jag läser kommer jag på att jag nyligen köpte miljövänlig (-are) impregnering till barnens överdragskläder. Det ser ut som en hård tvål och innehåller bivax och nåt mer som jag glömt. Den gnider man på tyget och värmer sen med strykjärn eller fön. Det låter om att det fungerar liknande, har du nån erfarenhet?

Man värmer det bara lite mellan händerna så håller det ihop. 🙂 Oj, vad spännande, vet du vad den heter?

Skulle inte välja den där som länkas här om du syftar på den från fjällräven då den innehåller paraffin.

Hej! Har fått bivax av våra vänner som har bin. Om jag vill sy en liten påse, till dotterns macka, är det bäst att sy påsen innan eller efter jag lägger på bivaxet? Spontant tänker jag efter men blir osäker.

Hej!

Går det inte att köra vaxduken i tvättmaskinen efter att man har använt den i ett år? Så att man slipper slänga duken.

Hej! Du behöver inte slänga dem, du kan bara vaxa in dem på nytt! Och du kan absolut tvätta dem i tvättmaskinen. 🙂

Absolut inte tvätta i maskin. Kvarvarande vax smälter och kletar igen slangar och pumpar i tvättmaskinen då det inte är säkert att allt tvättvatten åker med ut när maskinen tömmer. Kallt vax går inte att lösa med propplösare eller bikarbonat/vinäger!

Kan jag lägga flera dukar på varandra, eller vika större? Smälter vaxet igenom då?

Tänkte byta ut min plastiga ”vaxduk” till en äkta och vaxa rispåsar av tyg till bröd 🙂

Hej! Hur vet du att bivaxet som du tipsar om är giftfritt? Jag hittar inte beskrivet att det är ekologiskt fastän märket låter som att det är det. Har du annars tips på svenskt bivax som man kan få tag på? Har du testat detta som kisskydd i säng?

Jag har läst på om varumärket och litar på det. Man kan köpa hos biodlare lokalt om man frågar. Har inte haft behov av kisskydd så har inte testat det. Hälsningar Fanny

Jag gillar något tunnare tyg, gärna tvättat många gånger. Då blir det så följsamt och skönt. 🙂

Vad tänker ni om bivax i avloppet? Om duken behöver återimpregneras med vax borde ju en del också släppa vid tex sköljning över tid.

Hej. Vet du varför det blir bruna fläckar på vaxdukarna när man tar ut dem från ugnen?

Hej. Provade göra bivaxdukar med ditt recept och använde bivax som du rekommenderade. Överlag bra recept men funderar om matvanorna ska ta smak av duken? Bivaxet luktar väldigt mkt när man smälter det i ugnen och osten smakade skumt idag. Har du tips på något annat bivax som msn kan använda ist?

Jag använder strykjärn istället. Lägger bakplåtspapper underst, tyg, strör på bivax, nytt bakplåtspapper. Stryk med varmt järn. Man ska dock vara försiktig så vaxet inte kommer utanför. är biodlare här i Köpenhamn sedan en del år tillbaka.

Det fungerar inte till ost. Osten blev alldeles hård på ytan. Så jag fick hyvla bort ganska mycket.

Hej
Är själv biodlare men inte ekologiskt certifierad vilket kostar skjortan speciellt om man som jag bara har ett fåtal kupor och dessutom är det inte helt tillförlitligt, bina flyger som de vill.
Vill klargöra det där med kvalsterbekämpningsmedel. Alla biodlare måste bekämpa varroakvalstret, annars dör samhället ut. Det finns i huvudsak två metoder (det finns fler men dessa är de vanligaste), en med läkemedel, kemisk bekämpning, vilket kan orsaka resistens hos kvalstret, det vaxet kan innehålla rester av läkemedlet och bör inte användas och en s.k. ekologisk metod med myrsyra och oxalsyra. Den sistnämnda orsakar inte resistens, rekommenderas av Jordbruksverket och är godkänd för ekologisk biodling och kan användas för tillverkning av vaxdukar. Den sistnämnda metoden används även av många andra,, icke ekologiskt certifierade, som jag till exempel.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök