konventionella vs eko

Ekologiska grönsaker eller konventionella?

Jag har haft en serie i mitt nyhetsbrev under nästan ett år som varit väldigt populärt. Den handlade om vilka grönsaker som bör köpas ekologiska och vilka som kan köpas konventionella tack vare låg påverkan av bekämpningsmedel och andra kemikalier som grönsakerna och frukterna utsätts för. Vi tar hela listan, som jag så fint tagit sedan översatt från EWG. Läs mer om deras arbete i inlägget. 

OM EWG

EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™, updated every year since 2004, ranks pesticide contamination on 48 popular fruits and vegetables. The guide is based on results of more than 35,200 samples tested by the U.S. Department of Agriculture and the Food and Drug Administration.

Every day, consumers rely on EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™ to help make the best choices for their families and reduce their exposure to toxic pesticides. Since EWG first launched the Shopper’s Guide, it has received tens of millions of website visits, been covered in top publications and touted by healthy living experts.

Man kan ladda ner deras guide i plånboksformat Riktigt bra tycker jag så vet man om man är i affären och har glömt eller vill ge bort till någon farmor eller moster i present. 🙂

Vi börjar med de frukter och grönsaker du ska vara nog med att köpa ekologiska. Jag översätter listan rakt av, även om det finns med frukt/grönt som inte passar dig som äter LCHF. Kanske äter du en frukt som godis då och då eller har barn/barnbarn som äter frukt. Kunskap och information är alltid värdefullt tänker jag.

dirtyclean

De 12 ”smutsiga” enligt EWG 2016

 1. Jordgubbar
 2. Äpplen
 3. Nektariner
 4. Persikor
 5. Selleri
 6. Vindruvor
 7. Körsbär
 8. Spenat
 9. Tomater
 10. Paprika
 11. Körsbärstomater
 12. Gurka

De 15 ”rena” enligt EWG 2016

 1. Avokado
 2. Majs
 3. Ananas
 4. Vitkål
 5. Gröna ärtor
 6. Lök
 7. Sparris
 8. Mango
 9. Papaya
 10. Kiwi
 11. Aubergine
 12. Honungsmelon
 13. Grapefrukt
 14. Cantaloupe-melon
 15. Blomkål

Det finns självklart viss variation mellan produkter som säljs i USA och Sverige, men jag tycker att det kan vara intressant att visa att det enligt denna lista går att köpa konventionella grönsaker och frukter utan att ha dåligt samvete. Alla har inte råd att köpa allt ekologiskt. Men då kan det vara bra att veta vilka varor som är mest besprutade.

dirty-dozen

Fem varor du verkligen ska satsa på EKO

Denna lista är hämtad från Naturskyddsföreningens hemsida, jag har dock skrivit till/tagit bort lite text 🙂

 1. Kaffe – På kaffeplantager används många giftiga kemiska bekämpningsmedel. De skadar, och kan i värsta fall döda både natur, djur och människor.
 2. Vindruvor och bananer – Vindruvor och bananer är värstingar, och dessa äter ju många barn friskt, men dessa är alltså värstingar, har du inte råd med ex eko-vindruvor, undvik helt!
 3. Mejerier – Köp eko för att få bättre fettprofil, friskar vatten, natur, kemikalier och djur.
 4. Kött – Samma som ovan. Annars väljer du svenskt gräsbetat, men dra gärna ner köttkonsumtionen och ät mer medvetet.
 5. Potatis – värstingen när det kommer till grödor i Sverige. En riktig giftknöl. Välj eko, eller avstå helt!

Var detta ny kunskap för dig? Var detta ett givande inlägg? Skriv gärna en kommentar. Och är du sugen på mina nyhetsbrev? Läs dem gärna och anmäl dig om du vill ha mer rolig, spännande info, recepttips med mera! 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Bra och tydlig info, men jag har fått lära mig att cocktailtomater och citron också bör köpas eko eller helt undvikas….

Coctailtomater – körsbärstomater finns med på dirty punkt 11 så den är med. Citron håller jag med om, den är inte med på deras lista, men jag köper alltid den ekologiska. Tack för inspel. Kram Fanny

Eko produkter är ju bra men att köpa eko är inte helt enkelt överallt beroende på om ,an bor nära en större stad eller inte (Alla städer är inte så eko fierade)

Man kan ju alltid be sin butik ta in mer eko. 🙂 Lidl exempelvis har förvånansvärt mycket eko i sitt sortiment. 🙂

Hej!

Bra och tydlig lista! Alla citrusfrukter har jag hört, bör vara ekologiskt! Har läst( nånstans, kom inte ihåg var), att man upptäckt rester av nervgift i konventionellt odlade clementiner!!!. Inte klokt egentligen att man som konsument inte ska kunna lita på, vad som säljs! Att det får säljas frukt och grönt som är så besprutat! Beslutade grödor verkar vara till för de som ska köpa och äta dem, utan för att de som odlar ska tjäna så mycket pengar som möjligt!!

Kattis

Ja tyvärr är den inte alls kul. Väldigt utsatt för skadedjur bland annat. Jag köper alltid eko till barnen. 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök