Kesoplättar

Kesoplättar – LCHF-plättar i ugnen, enkla och goda

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Kesoplättar är magiska! Jag älskar dessa underbara påfund. De är superenkla att göra, kan ätas kalla eller varma, med bär, grädde eller istället för mackor. De går att variera i oändlighet. Superenkla att göra, och perfekta att ha en laddning i kylen!

Det vanligaste är att man steker kesoplättar i rikligt med kokosolja/smör eller liknande, men det kan vara svårt att få till själva stekningen om man är ovan med husken. Därför testade jag att göra dessa godingar i ugnen och det blev hur bra som helst. Verkligen en hit. Jag har använt mig av detta tillvägagångssätt i fler år, och jag har fått många kommentarer att det är så smidigt och praktiskt.

Kesoplättar

Kesoplättar – receptet

Räcker till ca 10-12 plättar.

  • 250 g keso (cottage cheese)
  • 2 ägg
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer, låt svälla några minuter.
  3. Klicka ut på bakplåtspapper
  4. Grädda plättarna cirka 20 minuter.

Svårare än så är det inte. Detta klarar vem som helst, det lovar jag 🙂

Tips på variationer

Det som är najs med kesoplättar är att du kan variera de på så många olika sätt. Här är några exempel.

Sött

Väldigt gott att servera med min kardemummasås, rabarberkompott och/eller tinade bär gärna med en klick grädde eller kokosgrädde.

Salt

Toppa med tomat, mozzarella, kalkonskivor, mandelpesto, pumpapesto, ost och grönsaker.

Fisk

Toppa med romsås, skaldjur, avokado, ägg, rökt lax.

Pizza

Du kan också använda dessa som mina pizzor! Bred på tomatpuré och det du gillar att ha på en pizza och in i micron/ugnen så osten smälter.

Hur gör du? Vad tycker du?

Hur äter du dina kesoplättar? Lämna gärna en kommentar. Det är så roligt att ta del av hur ni använder och utvecklar de recept jag delar.

Hoppas att det ska smaka. Kram Fanny.

3.9/5 (177 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

69 kommentarer

Hej! Tack för en toppen blogg! Måste prova dessa!’ Hur länge skulle du säga att de håller i kylskåpet? Hur funkar det att frysa ner dom?

Hej! Tack själv. 🙂 De håller någon vecka sådär, och jag tror att det går att frysa dem, har faktiskt inte testat men ser inget hinder i det alls. Lycka till!

Mina blir platta och ingen färg i ugnen, provat på stekpannan också platta och konstiga, vad gör jag för fel ?

Hittade din sida i fredags och har fått så mycket inspiration och testat nya grejor såsom sesamkexen och ostmarängerna ?? TACK! ?

Question about the cottage cheese, is this dry cottage cheese? It’s probably just a difference in the name but I’m just wondering about the extra moisture. Thanks

Har just börjat med lchf för min mans räkning.Han har gått ner 6kg på en månad.Kesoplättarna är kanon.Gjorde varma mackor.

Vad härligt! Hoppas att ni hittar en nivå som funkar för resten av era liv! 🙂 Kesoplättarna är verkligen smarriga. 🙂

Hej
Om man inte har varmluft bara en vanlig ugn
Vilken grad ska ugnen då vara???
Tänkte annars testa dom här . Dom låter så goda och ser goda ut?

Hej! Man brukar alltid säga ca 20 grader till om man har en vanlig ugn. 🙂 Bäst att testa sig fram, alla ugnar her en egen vilja är min erfarenhet. kram!

Hej ! Jag gör dessa i ugn..men blir bra 6 st
Har gjort dom länge å älskar dessa
Hur lite sätter du för varje plätta när du får 10-12 st på 2 ägg å 250 keso?

Jag antar att jag gör mina hälften av dina om du får ut sex stycken och jag 10-12. Mina blir rätt små med andra ord. 🙂

Tänkte bara nämna att keson här i UK är mycket lösare än den i Sverige. Så smeten blir väldigt lös.

Hej. Dom var goda. men svåra att ta av från plåten. Ska dom kallna på plåten innan man tar av dom? Hade ändå bakplåtspapper på.

Oj, vad är det för papper? Jag har aldrig varit med om det. Med det låter klokt att vänta en stund, annars kan man vända uppochner och fukta med lite vatten undertill så brukar saker som fastnat släppa 🙂 Hälsningar Fanny.

Det här receptet låter toppen, kanske detta kan locka min yngste som är super kräsen och min äldste som vill ha mycket protein för att han tränar!
Tack Fanny för din inspiration! 🙂

Måste testas låter gott och enkelt, tror att minstingen skulle gilla dom. Tack förmycket inspiration. Även jag har bakat sesamkexen helt underbara.

Ja det är så enkelt! Brukar göra till min man till frukost, så har han i några dagar. 🙂 Så kul att höra. 🙂 Kram!

Is the recipe really for 1 cup of salt? I think google translate has missed something with this particular recipe ?

Bästa receptet ever! Kommer aldrig mer dra mig för att fixa kesoplättar.

Jag gör såna nästan varje morgon. På ett ägg ca 50-60 gram och dubbelt med keso så ca 100-120 gram och 1 msk husk. Kryddar med salt och lökpulver. När de är klara smälter jag ost och skinka plus oregano på. Det blir 4 st plättar och jag sätter ihop dem 2 och 2. Så räcker två dagar…. Men ska absolut testa i ugn. Verkar smidigare.

Finns det något annat än keso man kan använda, typ kvarg, creme fraiche, yoghurt, färskost eller liknande, så man bara kan blanda ihop smeten och slippa mixa?

Snudd på hokus pokus – skrev bara fannys kesoplättar så kom jag till din sida med de rätta plättarna. Jag skall överraska min lilla fru med dina plättar imorgon – om jag lyckas vakna före henne förstås – vi får höra sedan hur det blev!
(jag bockade av ditt nyhetsbrev, för jag har det sedan länge!)

Så lycklig över det här receptet! Slipper stå och passa vid spisen, inget bränner fast i mina gjutjärnspannor och sonen och jag blir mätta och nöjda. Smidigt, gott och tidsbesparande! Tack, snälla! Obs, byt INTE ut keso mot kvarg, det blir surt och kärvt. Det ska definitivt vara KESO!? GOTT!

Herregud TACK! Jag vet inte hur många smetar jag fått kadta eftersom det misslyckats och geggat ihop sig sen i stekpannan! Vilken skillnad att göra dom i ugnen. Tack igen för detta tips och recept. <3

Superenkelt och gott! Borde ju funka utmärkt att använda samma recept men köra i form, som en ugnspannkaka. Med eller utan sidfläsk. Ska testa det nästa gång! 😀

Hej Fanny. Jag kommer testa göra dessa i kväll. Det är så att mina föräldrar äter bara LCHF och jag bakar fika bröd till dem som är LCHF så nu ska jag testa göra dessa. Jag tror dej att de blir goda. Och eftersom de är gjorda i ugn eller stekning så tror jag att de går utmärkt att frysa. Tack för receptet. Mvh Boden 🙂

Hej Fanny. Jag kommer testa göra dessa i kväll. Det är så att mina föräldrar äter bara LCHF och jag bakar fika bröd till dem som är LCHF så nu ska jag testa göra dessa. Jag tror dej att de blir goda. Och eftersom de är gjorda i ugn eller stekning så tror jag att de går utmärkt att frysa. Tack för receptet. Mvh Boden 🙂

Så fiffigt att göra plättarna i ugnen. Håller med många andra att när man steker i stekpanna så fastnar det ofta. Brukar steka några när jag har halva kesoburken kvar. Lägger på ost och skinka och gör en dubbelplätt, strör den på lite vallmofrön på över-och undersidan. Men nu ska jag testa ugnen istället?. Tack?

Kesoplättarna är jättegoda! Gör på Keso Vanilj och kryddar lite extra med vaniljpulver, kanel och kardemumma. Äter med blåbär, hallon och mango. Gott!

Gjorde det i hela långpannan sen tog vi philadelphiaost, rökt lax, salladslök och svart peppar ? såååå gott tack för ett perfekt recept

Nej det är du som har adblock eller liknande, ingredienserna är länkade, slå av adblock från min sida så ser du alltid alla ingredienser 🙂

Tack för detta enkla super recept som hjälpt mig i tre dagar nu. Macka med räksallad, köttbulle macka och rödbetssallad eller bara ta med några plättar när man ska iväg till vänner men ändå inte riskera att äta “vanliga” mackor. Håller i kylen eller bara i en plastpåse i bilen över dagen och sen in i kylen igen för frukost nästa dag. Har testat ICAS bakplåtspapper och då fastnar dom inte även om dom är värma, men när jag använde coop änglamark så fastnade halva på papperet. Skvätte lite vatten innan jag gräddade dom med bägge bakplåtspapper. Jag tog dubbla satsen och lite mer psylliumfröskal och får då 10 stycken. Jag blandar bara ihop “degen” och lägger två klickar (med en matsked), var, på bakplåten.

Hej! Vilket toppenrecept! Provar just nu för första gången. Men där jag bor hittar jag inte fiberhusk någonstans, borde funka med pofiber? Ser fram emot att äta, känns som ett bra tips och recept för nybörjare som vill äta nyttigare, toppen ?

Tak for verdens bedste opskrift. Hele huset elsker dem selv den mindste der er ret kræsen elsker dem – han skla bare have et tyndt lag Nutella på 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök