välj-svensk-fågel

Välj svensk fågel! Och vinnarna i tävlingen är …

Välj svensk fågel! Det är dagens uppmaning. Är inte all kyckling i Sverige svensk? Nej tyvärr inte. Vet du vad kinerserna alltid frågar mig när jag är i Kina? Tror du man använder GMO soja och fiskfoder om man tillhör branchorganisationen Svensk Fågel? Allt detta får du svar på + vilka de lyckliga vinnarna är som bland annat vinner en årskonsumtion svensk fågel. #trumvirvel

Välj Svensk Fågel! För mig är allt annat otänkbart, på riktigt.
Jag får ofta frågan: ”äter du inget annat än kyckling” och speciellt när jag visar matlådor. Självklart gör jag det. Men jag är ju så överdrivet förtjust i kyckling och tycker att det är så väldigt användbart. Jag har ju under en längre tid samarbetat med Svensk Fågel, och det har gett mig stor kunskap i vad Svensk Fågel står för och vad man ska vara medveten om när man väljer mellan kyckling och kyckling i butiken. Jag lovar att det är stor skillnad. Det finns riktigt dålig kyckling där ute, som inte fötts upp på ett bra sätt, inte ätit bra föda, fraktats långt och där slakterimetoderna är mycket ifrågasatta.

Min paroll är ju att ge mina läsare en piggare vardag, men också att ge dig möjlighet att bli mer medveten om vad du äter. Vad det innebär att välja svenskt eller ekologiskt, och varför man ska undvika vissa saker.

Idag har jag gjort en sammanfattning om vad det innebär när du köper kyckling märkt med Den gula pippin, men också vilka som har vunnit tävlingen där man kunde vinna en årskonsumtion kyckling från Svensk Fågel som jag tipsade om i juni där jag även lagade till mina smarriga kycklingburgare. Se mer längre ner i detta inlägg!

Välj Svensk Fågel!

Svensk Fågel är den svenska branschföreningen för kyckling och kalkon. Vem som helst som driver upp djur kan inte bli medlem, utan man måste uppfylla vissa krav, exempelvis god djurhälsa, djurvälfärd och hög livsmedelssäkerhet. Deras uppsatta krav är striktare än de som står i svensk lag och kontrolleras kontinuerligt av oberoende kontrollorgan och personer.

Krav finns på hela kedjan, från kläckeri till butik. Alltså kan både bönder, slakteriföretag och kläckerier vara medlemmar. Alla medlemmar, och endast medlemmar får använda sig av märkningen den Gula pippin (som alltid är väl synlig på förpackningen eftersom producenterna är stolta att de får vara medlemmar) Jag köper endast kyckling märkt med den gula pippin! Gör du?

välj svensk fågel

Om du hittills inte lagt något fokus på om du väljer den gula pippin eller inte kommer några punkter som jag tror kan intressera dig, det är i alla fall de som är viktigast för mig. 

Hållbarhet och miljöaspekter

  • Gårdar och slakterier ligger oftast där det växer mycket spannmål vilket minskar de långa transporterna
  • Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder.
  • Förbud mot GMO-soja och fiskmjöl i fodret. Deras huvudsakliga föda är svenskt spannmål som är väl balanserat.
  • Varken kycklingarna eller hönsen får sitta i burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm.
  • Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, vilket ibland sker utomlands för att undvika att djuren pickar på varandra.
  • De har fötter och ben som mår bra – i Kina är svenska kycklingfötter en sann delikatess då de är i så gott skick. Detta fick jag erfara flera gånger när jag varit i Kina och sa att jag är från Sverige. Det slog aldrig fel att någon utbrast (på sån där härlig engelska) ”Oh, you have so good chicken feet i Sweden, you like it?”

Säkerhet

  • Ingen salmonella och låg förekomst av campylobacter
  • Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär. I Sverige behandlas under 1 procent av alla kycklingflockar.

Vinnarna i tävlingen är …

Den rätt skapad av oss bloggare som vann tävlingen var MIN RÄTT! Wow så roligt att ni gillade den så mycket. Vilken ära! Grattis till er som vann också! Vilka superpriser. Hoppas att de skänker er mycket matglädje. Hoppas att jag kan inspirera er till att laga mina goda kycklingburgare. De är så himla goda!

välj svensk fågel

Välj Svensk Fågel du också! Kram Fanny


0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök