Stor skärbräda i trä

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Inlägget innehåller köplänkar till KitchenTime och Kökets Favoriter

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de använde den bara som knivlåda) och jag har alltid tänkt att det är en så briljant idé att använda skärbrädan till något mer.

Jag frågade ju er på Instagram vad ni ville veta om skärbrädor i trä, och det var ju en hel del vill jag lova. Alla skärbrädor i trä man köper är obehandlade, och därför måste man ta hand om dem ordentligt innan man börjar använda dem. DÅ håller de länge. Kanske till och med överlever dig. Längre ner hittar du alla frågor/svar och exakt hur du tar hand om dina skärbrädor på bästa sätt.

Tillslut lyckades jag hitta de mest fantastiska skärbrädorna, som är bättre än jag kunnat föreställa mig!

Stor skärbräda i trä

Det är alltså skärbrädor med rostfria bleck undertill! Hur bra är inte det? Om du får slut på plats på skärbrädan puttar du bara ner det skurna på ett bleck. Som du sedan kan servera i, eller stoppa in i ugnen! Du kan också ha det stora blecket som plåt och den lilla som “skalfat” till lökskal, blast eller annat du skär bort från grönsakerna/frukten du hackar. Hejdå slänga allt i diskhon eller stå böjd över sopkorgen och få hälften på golvet/eller i diskhon ändå… Tack vare dessa har jag dessutom kunnat rensa bort ännu lite fler formar/stekbleck som jag packat ner tills jag får mitt enorma kök i framtiden eller mitt provkök som jag drömmer om.

Jag tror inte du förstår hur bra jag tycker att den här skärbrädan är, och jag är absolut ingen prylgalning, utan tänker mig att jag ska ha dessa tills döden skiljer oss åt.

Continenta skärbrädor – kort info

Continenta grundades år 1977 i Tyskland. Deras vision är att skapa “produkter med fantastisk design och funktionalitet”. Jag har läst på om märket och de skriver att deras produkter miljövänliga och 100 % naturliga.

Stor skärbräda i trä

Stor skärbräda i trä med 1 bleck

Skärbrädan som är lite mindre (men fullt tillräcklig) har ett bleck. Jag tror att jag kommer att ge bort den här brädan till en kär familjemedlem som skulle bli väldigt glad för en sån här, men jag ville ha båda för att testa och visa. För jag tror absolut att man klarar sig med en, men allt beror ju såklart på hur mycket plats man har.

Stor skärbräda i trä med 3 bleck

Här nedan ser du en bild på skärbrädan som är större med tre bleck. Det tredje blecket sitter mitt emot det lilla blecket, på andra sidan. Perfekt att slänga skal i någon av de mindre, samtidigt som du förbereder det som ska lagas och preppar i det stora blecket. Om du ska laga tapas eller sallad med olika skålar kan du ju lika gärna använda dessa bleck till serveringen. Mindre disk och smidigt!

Stor skärbräda i trä
Stor skärbräda i trä

En skärbräda för mitt nya kök

Jag är ju också ett stort fan av Kon Mari (att sortera efter en viss ordning och kategorisera sina saker) som du säkert vet om du följer mig på Instagram. Detta har jag applicerat ännu mer i mitt “nya” kök (nyrenoverade) och det som främst utmärker ett Kon Mari-kök är att det inte är så mycket på bänkarna. Alla oljor/salt/maskiner (förutom kaffebryggare + kvarn) står nere i skåp och lådor istället för framme på bänken. Det är snyggt och så enkelt att använda bänkarna och göra rent.

Det känns som att mitt kök är större nu än innan, även om det är precis lika stor yta. Jag passade på att rensa i skåp och lådor också och snart kommer ett maxat inlägg om renoveringen, håll ut!

Frågor och svar om träskärbrädor från mina följare

Jag fick närmare 80 frågor på temat skärbrädor på mindre än 24 timmar, så detta var verkligen ett hett ämne, haha! Här kommer ett gäng frågor och svar. Vissa frågor har jag bakat ihop.

Visste du att? De flesta träprodukter du köper, skärbrädor, lock, burkar, slevar osv är obehandlade, och du ska alltid olja in dem före första användning!

1. Hur behandlar man dem? Har hört att de härsknar om man använder olja.

Du behöver välja en stabil olja. En bra olja är kokosolja, den är både stabil (härsknar inte så lätt) och dessutom har den antibaktriella egenskaper. Gnugga in tills skärbrädan inte suger mer olja, det brukar behövas 4-5 omgångar. Eller så testar du följande blandning:

Kokosolja- och bivaxsalva för skärbrädor + träredskap

Blanda samman:
  • 80% kokosolja (jag brukar ta 80 gram)
  • 20% bivax (adlink) (jag brukar ta 20 gram)
Gör så här:

Smält blandningen i vattenbad och låt sedan svalna och stelna. Fetta in med en trasa, upprepa cirka 4-5 gånger och sedan är det klart! Upprepa när skärbrädan känns torr eller får ljusa fläckar. Oljan kommer att tränga in på djupet i träet, och bivaxet kommer att täppa igen porer och små håligheter/hack och vara vattenavvisande. Det ger även en snygg lyster!

Stor skärbräda i trä
Olja in träredskap
2. Diskas de för hand?

Skärbrädor i trä är känsliga för vatten, och ska därför inte blötläggas eller diskas i maskinen (Inget i trä ska ju maskindiskas ändå, vare sig det är smörknivar eller träredskap). Så ja, de ska alltid diskas för hand. Men normalt blött från grönsaker och annat är inget problem såklart. Torka av den när du är klar om det är renare grejer. Annars diskar du den med diskmedel och lite vatten.

3. Hur får man bort äcklig luft/smak från vitlök/lök?

Ett enkelt sätt att rengöra efter dessa är att gnida in rejält med salt på skärbrädan, låt dra 15-30 minuter. Gnugga sedan med 1/2 citron på skärbrädan och torka sedan av. Saltet och citronen i kombination får bort oönskad lukt! Citron på händerna fungera också om du exempelvis fixat med lök eller fisk.

En annan metod är att strö bikarbonat över hela skärbrädan, låt verka 15-20 minuter, gnugga med en grov borste och skölj av. Till vitlök tycker jag dock att ett zestjärn är det allra bästa verktyget. Jag använder mitt varje dag!

4. Hur underhåller jag skärbrädan på bästa sätt?

Tvätta den enligt instruktioner ovan. Olja in den då och då. Gnugga rent med salt som du läser mer om ovan för att få bort lukt och fläckar. Målet är att den ska vara så lik som möjligt från när du köpte den.

5. Hur rengör man skärbrädan om man skurit kött på den?

Diska av den med diskmedel och varmt vatten. Då och då saltar du in den, väntar ett tag och tvättar rent med vatten eller 1/2 citron.

6. Ska man ha olika skärbrädor för olika syften?

Om du vill kan du ha en skärbräda för kyckling/fisk, en för kött, en för lök och resten kan du köra på den stora skärbrädan. Det viktigaste är att inte först skära kött och sedan göra en sallad på samma bräda utan att diska den mellan. Det finns som du vet bakterier överallt. På köttets yta kan det finnas (behöver inte göra det) skadliga bakterier, men dessa dör när du tillagar dem varmt. Det kan också finnas skadliga bakterier på grönsaker och rotfrukter som kan sprida sig till kött eller andra råvaror. Därför jag jag alltid så Om jag behöver skär kött och grönsaker att jag alltid skär köttet först och sedan tvättar av skärbrädan innan jag skär annat. Om det handlar om ugnsgrönsaker kan du ju skära dem på samma “sittning” utan att diska emellan, eftersom båda sakerna ska upphettas.

Jag brukar dock skära kyckling/kött rakt i förpackningen, utan att lägga upp den på en bräda, eller skära den försiktigt i formen/plåten som jag ska tillaga i, på så sätt behöver jag ingen extra skärbräda för kött/fisk/kyckling.

Glöm inte heller att tvätta händerna noga mellan kött/fisk/kycklinghantering och grönsaker.

Stor skärbräda i trä
7. Är det mer ohygieniskt med en skärbräda i trä?

Nej! Snarare tvärt om. Vanligt missförstånd det här. Om du sköter om din träskärbräda rätt så är det till och med mer hygieniskt att använda den. Det här är egentligen rätt logiskt. Tänk såhär. Du skär djupa jack i din skärbräda. Sedan skär du morötter som är lite blöta och fuktiga. Bakterier tränger ner i sprickorna. I en skärbräda av plast kommer bakterierna frodas, eftersom vattnet stannar kvar. I en skärbräda av trä kommer materialet suga upp fukten och bakterierna kommer inte att överleva. Dessutom kommer fukten som tränger ner i träet göra sprickorna och gropigheterna mindre, vilket inte är möjligt i en skärbräda av plast.

8. Hur förlänger man fräschören på skärbrädan?

En enkel snabbrengöring är att blanda till en blandning med vatten och ättika. Ta 1/5 ättika och 4/5 vatten. Spraya på skärbrädan och torka av med papper. Min man HATAR dock lukten av ättika/vinäger så jag brukar inte använda just den här metoden så ofta, haha! Samma blandning funkar utmärkt för speglar och fönster också.

Vill du göra en bakteriedödande kur fuktar du skärbrädan, salta den för glatta livet. Borsta med en grov borste. Låt dra ungefär 30 minuter, borsta igen. Diska sedan av den. Olja in efter behov.

Vill du göra en grovrengöring? (Till en stor eller 2-3 mindre brädor) Blanda samman 1 dl ättika med 1 msk bikarbonat. Häll ut över hela skärytan och låt verka cirka 5 minuter. Skrubba därefter som att det inte finns någon morgondag (perfekt träning) Skölj av och torka noga. Olja in enligt instruktion på fråga 1.

Rengör träskärbräda
9. Hur får jag bort envisa fläckar från en stor skärbräda i trä?

Testa att gnugga med grovt salt eller bikarbonat på fläcken/fläckarna, låt dra cirka 30 minuter. Tvätta rent med diskmedel och lite vatten. Varning för färsk gurkmeja, färgar av sig nått så oerhört och går oftast inte bort alls.

10. Hur får jag bort djupa hack i skärbrädan?

Här finns egentligen två sätt: 1. Droppa några droppar vatten i sprickan och se om träet sväller = fyller upp hålet. Om det inte fungerar kan det enda sättet vara att slipa skärbrädan med sandpapper eller maskin om den är stor och sprickorna är djupa.

11. Vad tycker du om skärbrädor i marmor eller glas istället?

Marmor är ett superfint material, och det är toppen om du vill lägga upp och servera på. Men både marmor (annan sten också) och glas är på tok för hårda material att skära på och din kniv kommer att bli helt förstörd.

12. Ska man slänga träskärbrädan om den har sprickor?

Det beror ju givetvis på hur stora sprickorna är. Är det några mm tjocka rakt igenom kanske det egentligen går att använda. Är ju ingen bakterierisk om det är ordentligt med luft mellan och materialet kommer “suga bort” den optimala levnadsmiljön för bakterierna. Om det är enorma sprickor kanske du kan dela den till mindre brädor och ha en egen liten lökbräda. Eller så får du göra en värmande brasa helt enkelt. Men jag förstår att det suger om du har en stor skärbräda i trä, det brukar ju vara en investering. Men då måste du investera i den också, annars kommer den må dåligt…

13. Hjälp min skärbräda har möglat! Vad ska jag göra?

Du ska alltid, alltid se till att skärbrädan torkar mellan användningarna. Så inga bakterier ligger och gror i den. Om en skärbräda möglar betyder det förmodligen att den inte torkat ordentligt. Jag skulle i så fall slipa den med en slipmaskin tills allt mögel är borta (om det inte går att gnugga bort allt med salt/bikarbonat vill säga) sedan olja in enligt ovan beskrivning (fråga 1)

14. Kan billiga skärbrädor vara behandlade med dåliga ämnen?

Ja! Kolla alltid upp lite mer kring produktionen, vart träet kommer ifrån och sådant. Träet kan vara besprutat efter avverkning, men också efterbehandlat med olika ämnen för att inte mögla. Jag skulle med andra ord inte spontanköpa träredskap utan lite undersökning innan. Men så är jag med allt jag köper. Jag vill veta vad jag köper.

Recept som passar att lagas i Continetas skärbrädor med bleck

Stor skärbräda i trä
Stor skärbräda i trä

Hoppas att du gillade detta inlägg och att det inspirerar dig att ge din gamla, eller nya(!) skärbräda i trä lite extra kärlek!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Hej!

Tack för ett jättebra inlägg om skärbrädor och smått fanatiska skärbrädor du visar på bilderna. Super med ”uppsamlare” i rostfri plåt under brädan. Jag ser dock inget pris på de båda varianterna eller måste jag kanske söka efter dem på deras hemsida? Ibland kan det ju räcka med att klicka på bilden så kommer man direkt till hemsidan, men det går inte att göra hos mig. Kan du lägga ut en länk?

Länkarna ligger nästan allra högst upp i inlägget! De är rosaaktiga, säg till om du inte hittar 🙂

Det finns flera billigare på Kökets favoriter, men man får vad man betalar för, och jag tycker det är bättre att spara ihop till en riktigt bra, än att köpa en billig. 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök