Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din familjs avloppshygien ut? Kissar ni ut läkemedelsrester? Tvättar ni utan att samla upp mikroplasterna i en Guppy-bag, eller spolar ni ner schampon och balsam som inte producerats på ett hållbart och miljövänligt sätt? I det här inlägget berättar jag mer om vattenrening, och delar ett gott recept när jag ändå är i farten.
Filtrerar kranvatten låter för många som något riktigt onödigt. Jag har tidigare inte heller filtrerat mitt dricksvatten, men sedan jag besökte Fysiolabbet och Jonas som hjälper mig med att optimera min redan goda hälsa tyckte han att jag skulle börja med det. Jag hade ju exempelvis två parasiter i större mängd i mina tarmar (konstaterat efter avföringsprov) så allt som inte behöver vara i min kropp borde inte få komma in så enkelt. Det var inte heller något nytt för mig att filtrera kranvatten, då flera av mina vänner gjort det så länge jag känt dem.
Men, därför har jag köpt en kanna som vi använt i fyra månader. Jag ville gärna lära mig mer så nu har jag samlat på mig mer information som du gärna får ta del av också. Självklart kommer inte filtrerat vatten lösa alla dina hälsoproblem, men jag tycker att vattnet smakar “mjukare” eller hur jag ska beskriva det, och det är bättre för kaffebryggare och liknande då man filtrerar bort kalk.
Kom ihåg att spana in min sida: Erbjudanden och rabatter, där det då och då finns en generös rabattkod hos Bodystore till er. Jag har också en egen minishop där jag samlat mina faroiter, ta gärna en titt där också!
Filtrera kranvatten
Att filtrera kranvatten kan vara en väldigt enkel, men också en väldigt komplicerad process, beroende på vilken metod man väljer. Jag var ute efter enklast möjliga, och då vi har ett väldigt litet kylskåp (du skulle skratta om du såg det med tanke på att jag jobbar med mat) så behövde jag en kanna jag kunde ställa in i kylskåpsdörren. Då föll valet på den större kannan på 2,4 liter, eftersom den är smal och får plats i just dörren. Den är dock i plast, om än BPA-fri. Men jag måste säga att jag verkligen gillar den, och även resten av familjen. Min kompis Ila (som jag gör podden med) har den mindre kannan i glas, som hon är väldigt nöjd med, och den har jag testat hemma hos henne. Tycker de är väldigt likvärdiga och jag rekommenderar båda.
Varför ha en filtreringskanna?
- Vattnet smakar över lag godare, mjukare och friskare
- Kaffe och te smakar godare eftersom aromerna framträder bättre
- Skyddar dina hushållsmaskiner, som kaffebryggare/vattenkokare från kalkbeläggningar
- Tungmetaller som järn och bly hamnar inte i din kropp via dricksvatten.
- Filtret filtrerar bort mikroplaster
- Mängden bekämpningsmedel och läkemedelsrester minskar
Olika filterpatronerPå Bodystore finns några olika patroner att välja bland. Jag har börjat med Classic, men det finns också ett med tillsatt magensium och ett filter, Aqua Balans PH+ som gör vattnet mer basiskt och höjer vattnets pH-värde till 8,5-10.
Filterpatronen reducerar:
- Klor (både smak och lukt) och kalk
- Tungmetaller, som järn, bly och kvicksilver
- Rester av bekämpningsmedel och läkemedel
Varje patron räcker till att rena cirka 150-200 liter vatten och man räknar att det tar ungefär en månad innan den mängden är förbrukad. Du kan ställa in datum för byte på överkant av kannan, eller sätta ett larm på mobilen, eller alltid byta vid mens/löning eller vilken metod som passar dig bäst. 🙂
Mer om kranvatten
Problem med dricksvattnet är ett relativt nytt fenomen. Det rör sig om kanske de senaste 50 åren eller så, då vi börjat använda otroligt mycket mer produkter och kemikalier än vad vi tidigare gjort. Vattenreningsverken är gjorda för att rensa bort skräp och för att döda bakterier. Det finns det flera olika metoder till som använts under en lång tid. Det reningsverken däremot inte är gjorda för att ta hand om är alla miljögifter som vi släpper ut, framförallt från våra hem. Hushållen, som du och jag bor i, spolar ner mer skräp än industrin. Där hamnar allt från bomullspinnar, tamponger, kondomer, snus, cigarettfimpar, mediciner, preventivmedel, lacknafta och färgrester. För att inte tala om alla onödiga kemikalier från hygienprodukter, rengöringsmedel och kläder (exempelvis mikroplaster)
Brukar du tänka på vad du och din familj spolar ner? Tänk då om alla dina grannar på din gata gör samma sak, och sedan hela befolkningen. Är ditt beteende hållbart då eller borde du förändra något?
Vad får man spola ner i avloppet?
Om vi börjar med badrummet; Det enda som får spolas ner i avloppet är det som kommer från kroppen: kiss, bajs, sperma, mens, spyor samt toalettpapper då såklart, allt annat ska sorteras och slängas som avfall! Dessutom finns spår mpelvis från stekning. Stekfett och frityrolja stelnar och kan skapa proppar i avloppet, och större mängder fett från flera hushåll skapar problem på reningsverken.
Häll överblivet stekfett eller olja från fritering i komposten eller lämna på återvinningscentralen. Du kan exempelvis hälla upp i en gammal bruk eller liknande som du ändå skulle slänga. Torka bort överblivet fett med hushållspapper, som slängs i komposten eller i soppåsen, sedan diskar du! Det är ju egentligen ingen hälsofara på det sättet, men jag tänkte att när vi ändå var inne på avloppsvett tar vi det ändå!
Frågor/svar
Jag tror att jag bakat in de flesta av era frågor från Instagram i inlägget, men här kommer några som inte gjorde det.
Kan man tillsätta KS (kolloidalt silver) i sitt vatten för att lösa problemet?
När man renar vatten med kolloidalt silver dödar man bakterier, men du kommer inte få bort miljögifter och tungmetaller.
Kan man koka vatten istället för att filtrera?
När du kokar vatten dödar du bakterier och tar bort gaser, exempelvis klor. Men det tar inte bort gifter som tungmetaller eller miljögifter.
Tips på bra tvål, schampo/balsam som är snälla mot miljön och kroppen?
Till kroppen använder vi (hela familjen) black soap. Om vi verkligen vill festa till det använder vi denna med lavendel från Weleda. När det kommer till schampo balsam gillar jag Bruns produkter och jag rekommenderar dig att testa balsammetoden. Det går ut på att bara använda balsam, en metod jag använder i min dotter Bettys hår.
Vilket diskmedel är bra?
Jag gillar någon av dessa från Bodystore och är snällare än exempelvis YES, som är skadligt för vattenlevande organismer.
Vilket tvättmedel rekommenderar du?
Jag brukar köra något eko från Bodystore. När det gäller sportkläder använder jag alltid Aktiv tvättmedel – oslagbart och inga stinkande träningskläder så långt näsan når.
Avloppsvett och etikett
- Spola aldrig ner gamla eller överblivna läkemedel i toaletten eller släng i soporna. Lämna alltid tillbaka gammal eller oanvänd medicin på Apoteket! Mediciner innehåller ämnen som skadar livet i havet.
- Släng aldrig öronpinnar i avloppet
- Släng aldrig nagellacksremover, öronpinnar eller liknande tussar i avloppet. Medlet är giftigt och bomullen/pinnarna sätter igen rören. Att ta bort allt skräp som fastnar i reningsverkets galler kostar hundratusentals kronor varje år. Skräp som inte ska vara i rören kan fastna i pumparna som transporterar spillvattnet till reningsverket, vilket kan leda till att orenat vatten rinner ut i våra sjöar och vattendrag.
- Spola inte ner tobak i någon form i avloppet. Fimpar innehåller kadmium och är absolut INTE bra för miljön. Släng dessa i kärlet för brännbart avfall.
- Spola inte ner plast eller kondomer
- Spola aldrig ner färg eller lacknafta i avloppet! Det dödar de nyttiga bakterierna som renar vattnet på reningsverket.
- Välj skonsamma tvätt- och rengöringsmedel. Dessa får i viss mängd spolas ner, men många överdoserar väldigt grovt. Använd miljövänliga fosfatfria alternativ.
Recept – Kollagenvatten
Börja gärna med att läsa mitt inlägg om kollagen om du mot förmodan missat det.
Du behöver till en kanna
- 2 msk Clean Collagen eller Pure Collagen (mina två favoriter)
- 1 dl ljummet + 1 liter kallt vatten – Filtrera kranvatten såklart 🙂
- 1/2-1 tsk c-vitaminpulver
- 1/2-1 eko lime i skivor
- Ca 10 cm eko gurka i bitar, se nedan
- Ca 5 cm ingefära eller efter smak (gärna i långsmala bitar)
- 1 näve färska örter, jag valde mynta, men citronmeliss är också gott
Gör så här
- Blanda 2 msk kollagen med 1 dl ljummet vatten (välj kokt som svalnat lite) Blanda då och då tills allt löst sig.
- Lägg kollgenvattnet i en kanna, tillsätt övriga ingredienser. Låt gärna stå några timmar eller över natten (i kylskåp) så alla ingredienser hinner ge smak åt vattnet. Perfekt att dricka lite då och då under dagen.
Tips
- Jag tycker du ska välja eko när det kommer till ingredienser som ska dra i vatten under en längre tid.
- Du kan skiva gurkan eller något av följande för snygg-effekt: svarva den, osthyvla den eller använda potatisskalare.
- Ingefära gillar jag att skiva tunt, och sedan på längden, i långa smala bitar framför finhackat.
Hoppas att du gillade mitt inlägg – Filtrera kranvatten. Om du gjorde det, tipsa gärna andra. Det är så jag kan fortsätta mitt arbete. Tack för att du är här och läser, det betyder mycket. Om du undrar något får du gärna lämna en kommentar.
Kram Fanny.
10 kommentarer
Rabattkoden fungerar inte ?
Tack för en bra artikel!
Mvh Annika
Hej! Koden är SEP20!
Var intresserad av “guppy bag” och vad man kan göra om man kissar ut läkemedel, men hittade inget i inlägget?
Här kan du köpa en bland annat: https://bit.ly/2ovE3Pl
Det går inte att göra så mycket om man kissa ut läkemedel mer än att kanske vända sig till alternativ vård för att se om det finns något annat man kan göra för sin åkomma. Kram Fanny
Fråga angående kollagenvatten?
16:8, då kollagen är ett protein?, då bryter man väl fastan?
Bra inlägg!! Sugen på en Brita kanna men undrar vart man kan läsa mer om att den filtrerar bort/minskar läkemedelsrester, microplatser och tungmetaller? Kan bara hitta kalt, järn och klor.
Tack på förhand!
Bra och intressant inlägg. Har du tips på någon länk där de testat olika filtreringskannor o liknande så man vet att de faktiskt fungerar.
Du får gärna googla runt själv om du upplever att du inte finner mitt inlägg tillräckligt. Finns massor att läsa på exempelvis Dafis hemsida. Hälsningar Fanny
Det kanske är olika i olika kommuner, men i Falun där jag bor, kan man samla stekfett, frityrolja osv i en vanlig PET-flaska och när den är full kan man slänga den i brännbart avfall. Fick t o m en fin tratt till flaskan på en miljödag i mitt bostadsområde. Den skruvar man fast istf kapsylen och den har ett lock där man kan sätta fast kapsylen tills det är dags att slänga flaskan. Såg att bl a Smarta saker har den i sitt sortiment.
Det var ju superbra!