Vidaxl-fanny-lindkvist

Är teak ett hållbart material? – Utemöbler från VidaXL

Annonssamarbete med VidaXL

Är teak ett hållbart material? Du som följer mig på Instagram vet att jag analyserar mycket och lägger ner mycket tid på att tänka och undersöka. Det har gjort att jag har tiden runnit iväg för sommarens utemöbler och i skrivande stund är det nästan oktober så jag tror att jag få slå till under våren istället. Haha, det är inte alltid så praktiskt att vara noga, men när jag väl köper utemöbler vill jag att de ska hålla och att valet ska vara rätt över tid. 

Är teak ett hållbart materail?
Här ser du: vidaXL Hammock 170 cm massiv teak

Om VidaXL

VidaXL är ett nederländskt e-handelsföretag som grundades år 2006. VidaXL erbjuder en breda och varierade produkter inom olika områden, som exempelvis hem och trädgård, djurprodukter, belysning, leksaker, spel och fordonstillbehör. Företaget jobbar aktivt med frågor som rör hållbarhet och detta har jag läst mig till vad gäller deras arbete kring hållbart virke och trä i deras produkter:

De följer strikt EU:s förordning om timmer (EUTR), som förbjuder försäljning av olagligt avverkat timmer på EU-marknaden. Genom kontrakt är leverantörer till VidaXL skyldiga att lämna ut information om deras träkällor. De ska kunna bevisa att materialet härstammar från hållbart skötta skogar. Det finns olika certifieringar för detta, några exempel är: Endorsement of Forest Certification (PEFC) och Forest Stewardship Council (FSC). VidaXL har ett långsiktigt mål att allt trä som används i deras produkter antingen ska vara återvunnet eller komma från skogar som är verifierade med miljömärkningar och ansvarsfullt skötta. 

Utemöbler från VidaXL

Jag har spanat in en rad utemöbler från VidaXL, och min man har så länge jag kan minnas önskat sig en hammock. Min svärmor har en, den är gudomig att ligga i på sommaren efter en måltid. Jag har även hittat två jättefina bänkar som jag kan tänka mig utanför vårt garage och Tv-rum. Här kommer inspirationsbilder på det jag spanat in, samt länkar: 

Är teak ett hållbart materail?
Här ser du: vidaXL Trädgårdsbänk 123 cm gjutjärn och massivt granträ & vidaXL Trädgårdsbänk 100 cm gjuten aluminium grön
Är teak ett hållbart materail?
Här ser du: vidaXL Solsäng massiv teak. Denna solsäng går också att fälla ihop för smidig förvaring!

Är teakmöbler hållbart ur ett miljöperspektiv?

Teakträ är ett populärt träslag när det kommer till utemöbler, och skälen är flera. Innan jag radar upp dessa är det viktigt att poängtera vikten av att välja teakmöbler från pålitliga källor för att säkerställa att det är hållbart producerade.

  • Teak är otroligt vackert! Det åldras även med värdighet och på sikt utvecklar träet en silvergrå patina.
  • Teak är ett hårt träslag, vilket gör att det är motståndskraftigt mot repor och stötar.
  • Teakträ är naturligt rikt på oljor och gummi som ger det en hög motståndskraft mot fukt, röta och skadedjur. Det betyder att teakmöbler kan stå emot mycket, och väder av olika slag brukar inte vara ett problem. Tack vare trästrukturen hållet träet länge och det är inte ovanligt att teakmöbler varar i decennier och kräver minimalt med underhåll.
  • Och på tal om underhåll. Det är vanligtvis något teakmöbler kräver mycket lite av. Rengör nog varje säsong och applicera en miljövänlig teakolja (för att bevara den naturliga teakfärgen)

Vad ska man tänka på om man vill välja miljövänliga utemöbler?

När du väljer miljövänliga utemöbler, finns det flera saker att tänka på, jag har tagit upp några av dem här nedan. och en viktig fråga: Är teak ett hållbart material?

Material

Återvunna material: Välj utemöbler tillverkade av återvunna material, som återvunnet trä.

Certifierat trä: Om du väljer träbaserade utemöbler, se till att träet kommer från hållbart skötta källor och har certifieringar som FSC (Forest Stewardship Council) eller PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Rent generellt kan man säga att lövträ är mer hållbart är barrträ då det är ett hårdare träslag. Lövträ (exempelvis teak, akacia och ek) är mer motståndskraftigt mot skadedjur på grund av dess trästruktur och fibertäthet och kräver mindre underhåll än barrträ.

Produktion

Företag som fokuserar på miljövänliga produktionsmetoder och har minskat sin klimatpåverkan är ett bra val.

Välj gärna möbler som tillverkas med minimalt avfall och energi. Står det inte uttryckligen kan du alltid fråga. Företaget ska vara angelägna och villiga att besvara sina kunders frågor. 

Livslängd

Investera i högkvalitativa utemöbler som har potential att leva länge. Överväg att investera i färre, högkvalitativa och miljövänliga alternativ som kommer att vara hållbara på lång sikt.vara långlivade, och om din livssituation förändras bör de ha ett andrahandsvärde som gynnar dig och miljön, genom att de kan leva vidare längre tid. 

Plats och användning

Tänk på var du kommer att placera utemöblerna och hur de kommer att användas. Välj möbler som passar dina behov på sikt och som kan användas på ett praktiskt sätt, gärna mångsidiga möbler. En bänk kan ge plats för fler, men den kan också fungera som en mindre sidogrupp runt ett träd eller som en bänk vid odlingen eller sandlådan för att ge några exempel. Förvara gärna utemöblerna på en skyddad plats på vintern och se över dem inför varje säsong och olja, reparera och vårda istället för att slänga och köpa nytt. 

Underhåll

Använd miljövänliga underhållsprodukter om det behövs, och följ de skötselråd som medföljer för att förlänga möblernas livslängd. 

Nytt liv – ny chans

När du inte längre behöver dina utemöbler, sälj dem eller skänk framför att slänga dem.

Är teak ett hållbart materail?
Är teak ett hållbart material? Jag säger ja om man väljer rätt! Här ser du: vidaXL Gungande solstol massiv teak

Är teak ett hållbart material? – Sammanfattning

Tack för att du kommit såhär långt i inlägget – Är teak ett hållbart material? – Att välja utemöbler bör vara mer än att endast klicka hem det som ser snyggt ut. Tänk noga igenom form och funktion. Hur ser dina behov ut nu och på sikt? Vilket material är du intresserad av? Läs på och se efter vilka fördelar just den möbel du tittar på har. Akaciaträ är exempelvis ett populärt val, men det tål inte väderelementen lika bra som teak.

Var noga med hur du tar hand om dina utemöbler när de kommer hem till dig. Även om de tål hårda väder kan det vara bra att skydda möblerna lite extra, olja in, se över alla skruvar och beslag. Njut av dina möbler och se dem som en del av familjen. Ät gärna något gott, se dig om bland mina fikarecept!

Besök VidaXL om du vill ha ännu mer tips och inspiration kring utemöbler: Så väljer du det bästa materialet på utemöbler

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök