Halloumipizza (med vitkål) är en supergod skapelse som alla på mitt gym gav tummarna upp till när jag bjöd dem på det. Den är enkel att göra och väldigt god. Du kan såklart toppa den med vad du vill. Här hade vi land-tema på varsin halva av vår halloumipizza.
Halloumipizza med vitkål i botten är samma deg som mina wraps jag gjorde häromdagen, och är en del av ett samarbete på Instagram där MAX hamburgare bad mig skapa 2 recept med deras produkter. Jag blev återigen väldigt nöjd med receptet och väljer att dela det här på bloggen. Detta blogginlägg är inte ett samarbete.
Läs mitt inlägg om Pljeskavica i lepinja som alltså består av samma deg men där jag gjort wraps istället. Där finns även recept på hemmagjord ajvar som är supergott att ha på pizzan.
Det fina med att göra pizza hemma är att man kan dela och ha lite vad man gillar på olika sidor. Min dotter Betty älskar grekiskt tema med oliver, halloumi, örter och tomater, medan min son Sixten gillar italienskt tema med parmaskinka, parmesan och hans specialingredienser cornichoner och gurka.
Receptet är anpassat till en normalstor plåt pizza, dubbla receptet om ni är fyra hungriga personer som vill äta mer.
Halloumipizza – botten
- 300 gram grovt hackad, rå vitkål
- ½ paket MAX halloumiburgare (120 gram)
- 1 ägg
- 4 msk pofiber
- 1 msk fiberhusk
- ½ tsk salt
Tomatsås
- 1 burk krossade tomater (ca 240 gram)
- 1 dryg msk tomatpuré
- 1 msk olivolja
- 1-2 vitlöksklyftor
- Peppar, salt/Herbamare örtsalt, chiliflakes efter smak
Topping
- Valfri mängd riven ost, cirka 2-3 dl
- Resten av halloumiskivorna som är kvar i paketet
- Oliver, valfri mängd
- Soltorkade tomater
- Parmaskinka, valfri mängd
- Parmesanost
- Gurka och cornichoner, valfri mängd
- Färska örter, valfri mängd
- Olivolja att ringla över
Gör så här
- Koka vitkålen i ordentligt saltat vatten tills den är mjuk, det tar cirka 15-18 minuter.
- Riv under tiden halloumin grovt på ett rivjärn.
- Häll av allt vatten du kan så kålen blir så torr som möjligt.
- Lägg kålen tillsammans med övriga ingredienser i en mixerbehållare och stavmixa helt slätt.
- Låt stå och svälla 5-10 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Tryck ut degen med fuktiga händer på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det är viktigt med fuktiga händer hela tiden så degen blir smidigare att hantera.
- Grädda 15-18 minuter, tills de får fin färg.
- Gör under tiden tomatsåsen genom att koka ihop samtliga ingredienser cirka 15-20 minuter.
- Förbered din topping, riv osten, grilla/stek halloumin, låt oliverna rinna av, skär gurkan och det du väljer att ha på.
- Fördela tomatsåsen på pizzabotten och strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen igen tills osten fått fin färg.
- Lägg på all topping och servera!
Tips
- Du kan ha i torkade örter som basilika eller oregano i pizzadegen om du vill. Jag rekommenderar ½ msk torkade örter.
- Använd aldrig smörgåspapper till glutenfri bakning, allt fastnar. Det ska vara bakplåtspapper.
Smaklig måltid! Hoppas att du vill testa det här receptet.
/Fanny
11 kommentarer
Kan man bytte halloumi mot noe? Feks cottage cheese?
Ja det går säkert. Jag har inte testat något annat, men ser inte varför det inte skulle fungera! 🙂
Skulle vara bra om det fanns “skriv ut”-funktion. Jag kan inte ta datorn till köket och det är så jobbig att skriva av receptet 🙂
Markera det du vill skriva ut, klicka arkiv skriv ut, skriv ut markerat så kan du skriva ut 🙂
Går den att frysa? Går den att hålla i som en “vanlig” pizza?
Går den att frysa? Håller den ihop som en “vanlig” pizza?
Den blir nog sådär att frysa, och jag tycker att den håller ihop bra! Men inte exakt som en vanlig pizza. 🙂
Pofiber är en okänt råvara för mig. Är psyllium husk lika bra? Kan man köpa Pofiber i vanliga matbutiker eller är det hälsokostvara? Tack för fantastiska recept!
Finns bland det glutenfria i matvarubutiken! Kram!
Är det 120 g halloumi som ska i dagen eller är det 60g?
60 gram!