Jag älskar att fika med min svärmor. Hon gillar fika lika mycket som jag gör, och det är alltid en fördel tycker jag. Det blir så mycket trevligare då! Denna kaka är perfekt som en grund till vilken mjuk kaka som helst, bara att byta ut citronen mot vad du vill.
Citron- och vaniljkaka med blåbärsfrosting
Ingredienser till en kaka, springform 24 cm:
- 3 ägg
- 1 dl sötning sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
- 3 dl mandelmjöl
- 100 g smör
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 ekologisk citron saft och skal
- 250 g fet yoghurt (motsvarar drygt 2 dl)
Gör så här
- Sätt på ugnen ca 170 grader (150 g varmluft)
- Vispa ägg och sötning poröst, gärna med maskin så du kan göra annat medan den vispar.Blanda samman de torra ingredienserna.
- Smält smöret.
- Tvätta citronen noga, och riv skal och pressa ut saften. Jag brukar rulla citronen hårt (inte så den spricker bara) mot bänken för att saften ska gå enklare att få ut.
- Blanda saft och skal med yoghurten.
- Rör ihop alla ingredienser försiktigt och häll smeten i en smord form. Jag brukar lägga lite kokos i botten, ta det eller mandelmjöl.
- Ställ in i ugnen tills kakan stannat och fått fin färg, ca 40 minuter.
- Låt svalna helt.
Ingredienser till blåbärsfrosting:
- 200 g färskost
- 2 dl halvtinade blåbär
- 1 tsk sötning
Gör så här
- Mixa blåbären till en puré.
- Blanda sedan med färskost och sötning, men exempelvis elvisp, eller för hand. (Då kommer frostingen blir mycket fastare än på bilden).
Även jag får hjärnsläpp ibland, och jag råkade stavmixa samman alla ingredienser. Det smakade ju fantastiskt ändå. 🙂
Tips!
Du kan byta ut citronen mot apelsin eller ta i hackade nötter, choklad eller ta halva smeten (utan citronen) och blanda ner 2 msk kakao och göra en tigerkaka.
Om du gillade det här receptet borde du kolla in min rabarberkaka med kardemumma
Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
7 kommentarer
Hej! Tack för alla grymma recept. 🙂 Tänkte fråga om du tror det skulle passa att använda bottenreceptet i receptet ovan och sedan dela kakan i två och använda som två tårtbottnar?
Varsågod! Roligt att du gillar dem. 🙂 det tror jag skulle gå jättebra! Meddela mig gärna hur det blir. Kram
Når du bruger mandelmel er det så den fra Funktionell Mat eller er det en som du selv laver af mandler.
I sverige är det väldigt få som använder avfettat mandelmjöl. Här hittar man nästan bara “vanligt” mandelmjöl, det vill säga bara vanliga malda mandlar. SÅ alla mina recept är med det vi kallar mandelmjöl, alltså inte avfettat (från Funktionell mat)
Jag har upptäckt dig ganska nyligen och är verkligen imponerad av alla lockande recept. Några har jag redan testat med toppenresultat. Tack.
Hej Anita. tack för din kommentar. Jätteroligt att du hittat hit. 🙂 Jag blir så glad att fler upptäcker mina recept och har glädje av dem. Stor kram till dig och trevlig helg. 🙂
Har gjort både denna och citronpajen och båda var gudomligt goda! Tack för jätte fina recept!