Läsarfråga: Tips på bra rengöringsprodukter?

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Här kommer en spännande fråga från en läsare som vill ha tips på rena, skonsamma rengöringsprodukter. Skonsamma för dig och för miljön. Vilken rolig fråga! Jag som brinner för det rena, naturliga och giftfria. 

Det här ämnet är ju väldigt omfattande. Men vi kan också göra det lite mindre. Jag tänkte att vi gör det så enkelt som att jag berättar vad jag använder, eftersom det inte är speciellt mycket blir det inte så överdrivet långt. 😉

Jag tror att frågan blev aktuell i och med mitt inlägg om varför du ska undvika kemiskt framställd citronsyra. Har du inte läst det rekommenderar jag det starkt.

diskborste
Snyggare diskborste får man leta efter. Haha! Älskar den verkligen 🙂

Disk och städ

Vi börjar med det jag använder i köket. Det är egentligen fem saker jag använder, och försöker att hålla mig till så få saker som möjligt.

När det kommer till rengöring använder jag märket Sonett eller Sodasan. Deras produkter är ekologiska och helt nedbrytbara och fria från syntetiska parfymer, färgämnen och konserveringsmedel. Riktigt bra grejer och självklart ingen citronsyra!

  • Diskmaskinstabletter
  • Diskmedel Ekologiskt, skonsamt för händer och innehåller såklart inte citronsyra.
  • Såpa Jag blandar några droppar såpa i en sprayflaska och rengör bänkar, bord och spis efter mat- och matlagning. Min man är galen i den här flaskan och tycker att den är vår bästa grej på länge. 😉
  • Diskborste i trä (ovan)
  • Disktrasa Dessa är gjorda av cellulosa, de är tåliga och kan tvättas flera gånger. De är dessutom komposterbara!

Nu kanske du tänker: Tvättar människan aldrig golvet? Och svaret är såklart – Jo! Det gör jag. Då använder jag vatten och jättelite såpa, detsamma när jag rengör toaletten.

Och behöver jag ta bort kalk och smuts i duschen använder jag ättika och bikarbonat. Då vet du även det.

Tvål från Sodasan
Tvål från Sodasan

Kropp och hud

Här är jag inte så rolig kanske. Jag använder en och samma tvål till händer och kropp, fyller bara på i duschen eller vid handfatet. Jag har fastnat för den ekologiska flytande tvålen med doft av lavendel och oliv. Jag tycker att den doftar underbart. Jag köper ett storpack, men det finns små för handtvål och även andra dofter.

Tvättmedel
Bra tvättmedel

Tvätt

Jag har testat flera olika tvättmedel, men återkommer till dessa. Och jag föredrar pulvret, vet inte varför egentligen. Kanske för att jag har en snygg burk till det. 🙂

Har barnen (eller min man) fläckar på sina kläder kör jag uteslutande galltvål. Måste vara den bästa fläckborttagaren i universum! Den är ekologisk, innehåller inga kemiska ämnen, utan endast naturliga ämnen (inga genmanipulerade råvaror) och är biologiskt nedbrytbar.

Galltvål
Galltvål – din bästa vän

Basen i galltvålen består av kokosolja och palmolja, vars råvara är ekologiskt och Fair trade-odlad i Brasilien och Dominikanska Republiken. Eftersom oxgallan kommer i kontakt med tvålbasen förhindras all tillväxt av mikroorganismer, vilket ger tvålen en obegränsad hållbarhet. Galltvålen har inte testats på djur.

Slut från mig – vad tycker du?

Det var det hela! Hoppas att detta kan inspirera dig att välja renare alternativ, och kanske skala av rengöringsgrejerna. Man behöver inte 100 olika saker. Less is more!

Kommentera gärna nedan om dina favoriter eller tips.


Jag länkar främst till Bodystore.com med fri frakt och snabb leverans. 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

5 kommentarer

Jag kan tipsa om tvättnötter istället för tvättmedel. Köpte mina på jordklok.se där dom även har annat i rengöringsväg som är bra val.
Tipsar om kokosolja som jag använder till mycket. Duschscrubb , blandar kokosolja med strösocker och vips har du bästa scrubben och huden blir mjuk och fin (som en bebeisrumpa) Använder kokosolja att ta bort sminket. Lägg en liten klick på en bomullstuss och vips så är sminket borta.
Sussie

Jag vill gärna testa tvättnötter! Har läst mycket om dem. Jag undviker att använda kokosolja som hamnar i avloppet. Har hört att det sätter igen rören. Det har jag inte råd med, haha. 😉 Ska också testa i med kokosolja och ta bort sminket. Har sett många som gjort egna tvättlappar av tyg istället för bomull. Har inte testat det ännu heller. 🙂 Härligt med tips, tack Sussie. <3

P.s. Fanny har du några tips på egentillverkad tandkräm eller tandkräm som varjen innehåller sulfater, fluor eller slipmedel i form av korn (hydrated silica/calcium carbonate)? Kör med kokosolja, samt ska testa lite oreganoolja droppar i, skille vara kul att få höra vad du har för idéer 😉 Gott Nytt År!

Hej där! Såg inte din kommentar förrän nu! Jag ska tänka på saken, jag använder en med silica, inte hydrated silica, många säger att det är bättre med den men jag vet inte. Jag hade en annan innan men upplevde att mina tänder kändes så ofräscha. Jag använder både gurkmeja och koltabletter samt bikarbonat då och då. 🙂

Hejsan Fanny,
Jag läser gärna tips från dig. Superbra diskborste, fick en som sprack lite efter några dagar och den håller än efter ett par månader!
Skulle du vilja uppdatera denna tipssidan? Länkarna till Bodystore funkar inte 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.