Grundrecept: LCHF-sesamknäcke

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag älskar att sätta tänderna i något knaprigt då och då. Eftersom jag har IBS och inte tål linfrön är detta lchf-sesamknäcke ett bra alternativ till fröknäcke. Dessutom godare om du frågar mig.

Ingredienser till en plåt sesamknäcke:

  • 3 dl sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 60 gram riven ost, det är drygt 1 dl (gärna lagrad ost)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk salt (jag tror att mina smaklökar förändrats, nu har jag 1/4-till MAX 1/2 tsk salt)
  • Flingsalt (kan uteslutas)

Gör så här

(Till cirka 20 bitar):

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Riv osten grovt
  3. Blanda samman alla ingredienser och bred ut på en klädd plåt. Strö flingsalt på toppen och eventuella kryddor.
  4. Ställ in i ugnen cirka 20 min. Skär försiktigt önskad form på kexen. Sänk sedan värmen till 120 grader och låt stå 40 min till.
  5. Ta ut knäcket och känn så det är torrt rakt igenom. Jag brukar låta det stå kvar i ugnen med luckan på glänt tills ugnen är sval.

Vill du göra sesamknäcke utan ägg och ost? Här finns receptet, de är supergoda!

Här är mina tre andra smaksättningar:

Bra saker att tänka på:

  • Använd ekologiska ägg. ”Vanliga” ägg har en märklig eftersmak som kan framträda ännu mera vid gräddning.
  • Börja med något lägre temperatur så du inte bränner knäcket. Hellre något svagare och längre tid än bränt. Alla ugnar är ju olika.
  • Ibland tar jag bara 2-3 äggvitor, om jag har över i kylen, det blir lika bra som hela ägg.
  • Testa att halvera gräddningstiden så blir det som ett mjukt tunt bröd. Roligt som variation. Men tänk på att äta det direkt, så det inte möglar. Jag brukar ibland skära loss en bit och äta mjukt och resten gör jag som vanligt med, alltså till knäcke.
  • Om du blötlägger sesamfröna 8 timmar (och slänger i solrosfröna när det är 2 h kvar) räcker samma sats till 1,5 plåt! Du får dessutom i dig mer näring och magen blir gladare när du aktiverat fröna, som det kallas när hinnan som skyddar fröet släpper.
  • Jag har börjat köra knäcket i cirka 120 grader och sedan sänka till 80-100 grader. Jag tycker att det blir godare smak då.

Så här tycker de som testat sesamknäcket:

Fröknäcke

Produkter du behöver till receptet köper du enkelt på Bodystore, de har det mesta till bra pris. Jag handlar nästan allt där. Fri frakt och snabba leveranser. Rekommenderas varmt. Glöm inte att kolla om det finns någon aktuell rabattkod via min flik erbjudanden och rabatter, ta gärna en till där innan du beställer.

3.8/5 (10 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

48 kommentarer

Detta ska jag prova! Jag har förr gjort med sesam men av nån anledning har det blivit utan. Så smart att bara ta bort linfröna 😉 tycker faktiskt de luktar lite illa, typ fisk ibland? eller så är det bara inbillning. Men rostad sesam är ju mycket godare…
Jag har också ”ibs” och ibland har jag tänkt att fröknäcke och ett stenåldersbröd som jag älskar kanske inte är det bästa… Men utan linfrön kanske det blir bättre? Brukar du blötlägga också?:-)

kram!

Vissa sesamfrön jag köpt har faktiskt varit mögliga. Då luktar de typ starkt av skog/kompost. De reklamerade jag. Men de luktar lite skog/jord, men som sagt de ska inte lukta starkt eller smaka så.

För min mage blir det bättre utan så mycket linfrön, men det är lite olika i perioder också.. Vissa med IBS kan äta massa linfrön, andra inga alls. Man får helt enkelt testa sig fram! Jag brukar inte ha tålamod att blötlägga, men det är ju det bästa!

Har hittat massor av bra recept på din sida! Har testat att göra sesamknäcket 2 ggr och första gången blev det superbra. Andra gången så blev det segt :(. Har du någon idé om vad jag gjorde för fel andra gången??

Hej vad roligt att du hittar sådant som inspirerar dig. Det låter som för lite tid i ugnen. Ibland kan det vara bra att vända på bitarna och köra lite till.

Jag har ibs och har tänkt på att jag ofta får ont i magen av fröknäcke. Har dock aldrig tänkt på att det kan vara just linfröna som kan ge besvären. De ska ju vara snälla gelbildande fibrer. Ska testa ditt recept nu och se om sesamknäcket känns mer lättsmält. Tack!

Det behöver ju vara så för dig, men det är ju helt klart värt att testa! Jag vet många som upplevt stor skillnad på detta utan linfrön. Meddela gärna hur det kändes. Kram!

Åh så gott, det tog ju slut i ett nafs! Så jag får baka en ny sats så vi har till påsk!

Låter spännande, skall testas. Om man kör enligt grundrecept hur länge kan de tänkas hålla?

De håller inte så länge här hemma, de försvinner ner i stora och små magar.. 🙂 Men minst 1-2 veckor skulle jag säga. Men skulle nog hellre göra 1/2 sats som går åt än att det ligger och dammar i skåpet. Lycka till!

Hej Fanny !
Tack för tips, jag har hittills bakat mitt egenhändigt ihopsatta recept på fröknäcke, men mår inte bra i magen och funderar ju nu på om det är linfrö som magen reagerar på. Jag gör en plåt knäcke på 3dl sesam, 2dl linfrö och 2msk fiberhusk och äter två skivor till frukost varje dag. Kan vara boven i dramat….. Ska baka ditt nu och se om magen mår bättre utan linfrö ! Tack för en jättebra och inspirerande sida !
// Pia

Hur länge håller sesam knäcke eller vanlig fröknäcke? Ska man ha de i kylen eller ute?

Hej!
Tack för en inspirerande sida med en massa bra och lätta recept! 🙂
Jag har en undran på detta knäcke, går det att utesluta osten? Med vänlig hälsning Lina

Hej! Vilken inspirerande blogg du har 🙂
Ett tips när det gäller fröknäcke. På Lidl har dom finriven parmesan och när jag gör fröknäcke brukar jag ta 1dl av den i smeten. Alltså, det blir sååååå bra! Har testat flera olika fröknäckerecept och blandat i just finriven parmesan och alla recept får sig ett ”lyft”.
Ha en fin söndag 🙂
Kram

Låter jättegott! Är den osten fri från tillsatser? Har inte hittat färsigriven som är ”ren”. Kram på dig ?

Det här låter som ett toppenrecept! Har du testat att köra dubbla plåtar i varmluftsugn? Det borde väl funka så länge man sänker tempen lite? ?

Hej! Jag såg receptet med LCHF-SESAMKNÄCKEOCH då blir jag fundersam på om vattnet i receptet ska vara kallt eller kokande? Tack på förhand!
/// Sauli

Tack för videotitten idag. Konsigt jag bakade dina knapriga härliga sesamknäcke för första gången igår och äääälskar dem. På videon blötlade du fröna så det får jag kanske göra nästa gång.

Vad kul att du såg videon! 🙂 Den var rolig att göra. Vad roligt att du tycker om knäcket! Testa att blötlägga! 🙂 Kram <3

Fanny! Jag såg att du blötlade även solrodfröna samtidigt. I receptet stod det 2 timmar innan bak. Såg jag rätt?

Du kan välja att lägga i när det är två timmar kvar, det funkar att lägga i allt samtidigt, men det som kan hända är att solroskärnorna delas i två delar. Kram Fanny

Detta såg så gott ut så jag tänkte prova att baka jag med. Undrar bara om du har oskalade sesamfrön eller skalade??

Hej och tack för inspirerande recept! Undrar om man kan byta solrosfrön mot andra nötter t ex pumpakärnor, mandlar, valnötter etc (kanske hackas lite?) Behöver man ändra mängden?
Jag är en hel grön nybörjare, aldrig bakat utan mjöl förr…

Det kan du ju testa! Men kanske vore bra att testa som det är så du vet hur det ”ska” bli innan du testar nytt? 🙂

Har bakat dessa så många gånger och nu kan jag inte äta vanlig fröknäcke för detta är så mycket godare!

Bytte ut solrosfrön mot mandelspån när jag bakade igår, det fungerade fint rent konsistensmässigt – näringsmässigt vet jag inte.

Sen hade jag i lite tacokrydda – riktigt gott alltså . Gjorde också med pepparkakskrydda, inte så dumt det heller.

Kan man ha nått istället förutom ost om man vill ha helt Mejerifritt? Har ulcerös kolit och ska testa att utesluta mjölkprodukter mvh

Hej! Jag har gjort detta knäcke två gånger första gången började jag 20 min på 150grader (vanlig ugn) andra omgången knäcke hade jag dom inne i 120 grader först sen sänkte jag till 90
Och hade inne kanske 1,5 timmar men dom blev väldigt mjuka. Va kan de ha blivit för fel tror du?

Om man blötlägger fröna, är det viktigt att de bara ligger blötlagda i precis 8 respektive 2 timmar eller man kan ha dem längre om man inte har möjlighet att baka ut exakt efter 8 timmar?

Jag testade göra knäcket igår/natt och resultatet blev gott. Men jag förstår den ovan som skrev att det inte blev hårt på 1,5 timme. Jag testade att göra på den lägre temperaturen du skrev, med min varmluftsugn. Jag följde receptet till punkt och pricka, även med blötläggning. Efter en stund började det bildas mycket ånga i ugnen, medan knäcket torkade. Alltså MYCKET ånga. Så pass mycket att när jag öppnade luckan för att släppa ut ångan så rann det vätska under luckan och ner på lådorna under (har ugnen högt, sån bland köksskåpen). Jag kollade av en gång i kvarten ungefär, men ångan gav sig inte. Tillslut höjde jag till 120 grader igen. Det tog 3,5 timme att bli färdigt (att få bort ångan så att knäcket blev torrt)! Jag har bakat vanligt fröknäcke enligt diverse recept innan, utan konstigheter, så jag blev mäkta förvånad. Det var ju gott, så jag ska prova igen när detta är slut och då starta på högre temperatur. Kan jag kanske minska vattenmängden annars tror du, eller blir smeten knepig då?

Oj, glömde skriva i namn och mail, jag som just skickade kommentaren om lång baktid för mig.

Det försvann i cyberrymden alltså, så kommentaren försvann? Jag bakade knäcket för första gången igår och hade samma problem som ovanstående, att det inte ville bli hårt. Jag blötlade fröna och följde rceptet, sedan så började jag på den lägre temperaturen du skrev. Har varmluftsugn och har bakat mycket fröknäcke genom åren utan konstigheter. Det som var konstigt var att det bildades mycket ånga. Alltså riktigt MYCKET ånga, så pass att när jag öppnade luckan för att släppa ut den så rann det vätska längs med luckan och ut nertill och rann längs med kökslådorna under. Det tog 3,5 timme att baka klart, och då höjde jag till 120 grader igen under sista timmen. Ångan gav sig inte under lång tid, så det var därför knäcket aldrig ville stelna. Resultatet är gott, får prova att baka nästa vecka igen med högre starttemperatur. Och kanske mindre vatten i smeten, vad tror du?

Har gjort detta recept 2 ggr och sista gången vände jag på bröden efter halva tiden och då blev de lite knaprigare som jag vill ha dem. Superbra recept!

Hej!!
Supergott & har bakat flera gånger 🙂
Har du räknat ut antalet gram kh per 100 g?
Med vänlig hälsning, Elin

Jag har gjort det någon gång för länge sedan men minns inte. Du kan räkna på ett ungefär genom att lägga in allt på kostbevakningen.se och sedan dela på antalet bitar eller så 🙂

Jag har gjort ovanstående recept. Jag blötlade inte fröna. Gjorde dubbel sats på en plåt för att få ”tjockisar”. Hade ugnen på 130°. Efter 4 timmar var det redan hårt och luktade nästan en liten liten aning bränt. Enligt receptet för tjockisar ska 4 timmar till ju! Hur kan det komma sig att det redan var hårt efter bara fyra timmar? Min ugn är inte särskilt mycket fjutt på, jag är van vid att behöva ha saker längre i ugnen än vad det står i receptet

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök