Göra Ghee

Göra Ghee – klarifierat smör, gott och enkelt

Categories Lchf Tillbehör, Paleo

Göra ghee, det är lätt! Det är många som efterfrågat recept på Ghee, vilket jag tänkt att göra många gånger men det har inte blivit av. Men nu så. Nu är det klart. Superbra att steka i, lägga på en bit fisk eller blanda med ugnsrostade grönsaker. Hoppas att det ska smaka! 

Göra ghee, det är både billigare och godare än att köpa tycker jag. Du kommer förvånas över hur enkelt det är. Jag använder det att steka i, att ha på rostade grönsaker till fisk med mera. Vad använder du Ghee till? Kommentera gärna 🙂

Göra Ghee

Göra Ghee – receptet

  • Smör, 500 g – 1 kg. Jag använder eko saltat, men du kan ta det smör du önskar. Vissa sorter skvätter mer, då kan du lägga över en sil eller liknande som skydd, och sänk värmen.
  1. Lägg smöret (500 g-1 kg) i en tjockbottnad kastrull. (Det bränns lätt i rostfri kastrull och gjutjärn kan ge smak)
  2. Låt puttra utan lock på väldigt låg värme, gärna upp till två timmar.
  3. Skumma av det vita ”skummet” som bildas på toppen, men rör inte om. Det som hamnar på botten ska ligga där. mycket låg värme i 2-3 timmar. Du kan ha lite högre värme i början för att få fart på det hela, men sänk sedan så du inte bränner allt.
  4. Skumma ett par gånger under tiden. Rör inte om i smöret, den bruna fällningen ska vara kvar på botten. Smöret är färdigt när proteinresterna i botten är mörkbrunt, använder du en termometer ska den uppnå 118 grader.
  5. Låt svalna av lite och sila upp i en väl rengjord glasburk. När det stelnar kommer det bli gyllengult och tjockare i konsistensen.
  6. Ghee håller sig minst en månad i rumstemperatur och två månader i kyl om du använder rena redskap.

Jag vet att vissa gör ghee i sin crock-pot, har du en kan du ju testa 🙂 Här är en recension av min potta.

Göra Ghee
Det doftar ljuvligt vill jag lova!
Göra Ghee

Här ser du den svalnade versionen.

Ghee för mjölkproteinallergiker?

Vissa klarar ghee bra, andra inte. Jag rekommenderar inte att testa om man är hyperkänslig, det kan ju teoretiskt finnas lite rester kvar. Har du erfarenheter? Lämna gärna en kommentar!

Göra Ghee

Hej! Jag älskar mat och matlagning, och vill med Lesscarbs.se inspirera, hjälpa och underlätta andras vardag. Se mer om mig eller signa upp för mitt nyhetsbrev.

16 kommentarer om “Göra Ghee – klarifierat smör, gott och enkelt

  1. Hej!
    Jag gjorde ghee efter detta recept men kokade bara 30 minuter. Resultatet verkade bli som du beskriver det. Men vad är fördelarna med den längre koktiden?
    Bästa hälsningar Carin

    1. Att mjölkproteinet verkligen kokar ner till botten, att smöret inte överhettas (om man kör låg temp länge) Men även att man får en maillardreaktion, som är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. 🙂

  2. Jag gör egen ghee sedan ett par år. Jag kokar 1 timme och hållbarheten är 6 mån o kylskåpet. Varför bara 2 månader i hållbarhet?

    1. Jag har läst det tidigare, men det är ju perfekt om det håller längre. För mig tar det slut mycket snabbare än så, på någon vecka eller så så jag har aldrig haft det så länge.

  3. Hej o tack för all inspiration! Undrar om själva andelen som försvinner blir stor? Smör är ju rätt dyrt och hela produkten i förpackning går ju att äta. Eller är det som tas bort ändå inte värdefullt? Mvh Rebecka

    1. Det är inte mycket som försvinner, endast det mesta av mjölkproteinet, det brukar bli lite-lite på botten och lite skum. Ghee får en lite annan smak än smör.

  4. Läste att inom Ayurveda i Indien har man ”lagrat” ghee längre än våra bäst-före-datum, ända upp till 100 år… och att det botar diverse åkommor… hej å hå. Tala inte om det för Livsmedelsverket bara…

    1. Haha nej det är bäst att vi håller tyst om 😉 Men kanske ska lagra lite till kommande generationer, kanske blir värt en förmögenhet. Kram!

    1. Fettprocent borde rimligen vara 100 %, kalorier har jag ingen aning om, men borde vara liknande som olja. Hälsningar Fanny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.