Lesscarbs Lesscarbs
Fröknäcke med smak av pepparkaka

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Fröknäcke med smak av pepparkaka är ungefär så nära pepparkakor jag kommer. Jag gillar inte substitutvarianterna speciellt mycket och dessa funkar minst lika bra tycker jag. Enkla att göra, lätta att spara och förvara. Gör vanliga fröknäcken eller tryck ut i pepparkaksformar för extra julig känsla. 

Fröknäcke med smak av pepparkaka låter självklart inte lika nice som ”LCHF/Paleo pepparkakor som smakar exakt som Annas pepparkakor! Går inte att känna skillnad. Haha, ungefär den typen av förväntningar möter jag ofta när jag har en annan lösning än att försöka göra en kopia av något som folk ätit hela livet. Ibland mår man bra av att tänka om lite. Just sayin 😉

Hur som helst är detta ett väldigt smarrigt recept och mina barn tycker också att dessa är kanon. Goda med en smarrig ost på. Eller som ett trevligt tilltugg till soppa eller sallad.

Detta recept är uppdaterat med nya bilder och mer text den 15 dec 2017, times fly!

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Helt klart en trevlig present också!

 

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Till två plåtar fröknäcke med pepparkakssmak:

  • 1 dl linfrön
  • 2,5 dl solroskärnor
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 5 dl vatten
  • 1 dryg msk pepparkakskrydda
  • 2 msk nystött kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på ca 100 grader
  2. Blanda samman alla ingredienser utom kardemumman och låt svälla någon minut
  3. Bred ut smeten på två bakplåtsbeklädda plåtar (EJ smörgåspapper, gäller alla knäcken)
  4. Strö över kardemumman
  5. Ställ in i ugnen cirka 2 timmar (beror lite på ugn, testa dig fram) Sedan brukar jag vända knäcket och lägga in på eftervärme tills de torkat helt
  6. Om du har ”vanlig ugn” kan du byta plats på plåtarna efter halva tiden.

 

Tips 1: För bästa näringsupptag och för att vara snäll mot magen ska alla frön först aktiveras, som man gör genom blötläggning. All info finns i länkat inlägg.

Tips 2: Vill du göra i pepparkaksformar klär du en plåt med bakpåtspapper och klickar i lite smet i formen, tryck ut med en gaffel och lossa försiktigt formen. Grädda sedan något kortare än beskrivet här ovan.

 

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Här blötlägger jag både frön och nötter.

 

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Rätt söta som hjärtan, eller hur?

 

Fröknäcke med smak av pepparkaka

Nu förpackar jag dem i några glaslådor så håller de sig fram till julafton.

Hoppas att du gillar detta recept! Det vore kul om du lämnar en kommentar om du testar eller om du har något annat på hjärtat, kanske ett receptförslag eller så. Jag uppskattar din feedback och synpunkter.

Ta hand om dig!

Annons

Kommentera