Lesscarbs Lesscarbs
Benbuljong – läkande egenskaper och väldigt gott

Benbuljong – läkande egenskaper och väldigt gott

Jag sparar alltid benen från hel kyckling, kycklingklubbor och gör buljong på dem. Det är enkelt, gott och väldigt nyttigt. Bra källa till salt också om man har svårt att ta ”saltshottar” Du kan använda vilka ben du vill!

 

Benbuljong

 

Ingredienser:

  • 1 kycklingskrov eller ben från ungefär 1 kg kyklingklubbor eller liknande (du kan använda andra ben också)
  • 1,5 liter vatten
  • 1-2 msk vinäger
  • 1 tsk Herbamare örtsalt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • Gärna ett knippe persiljekvistar (kan uteslutas)

 

Gör så här

  1. Sjud cirka 5-8 timmar en ledig dag, du kan späda med mera vatten och salta extra efter smak.
  2. Sila av grönsaker och ben. Buljongen håller minst 1 vecka i kylen.

Du kan stoppa ner de grönsaker du har hemma, det mesta funkar och ger smak och djup åt buljongen. Jag brukar slänga i lagerblad, vitlök, pepparrot eller vitpeppar ibland för att variera. Vinägern har man i för att dra ut nyttigheterna ur benen, så den är viktig.

Supergott att ha som bas i soppor och grytor. Frys gärna in portionsbitar om du vill använda den i matlagning. Men godast tycker jag det är att dricka en kopp eller två. Jag räknar det som noll carbs för den som är intresserad av det 🙂

Benbuljong

Ett hett tips är att testa min ramen! Så god.

 

 

Tips!

Om du gillade det här receptet,
kolla gärna in min snabba heta LCHF-wok med sjögräsnudlar

Annons

9 Responses to Benbuljong – läkande egenskaper och väldigt gott

  • Kan man använda vitvinsvinäger?

  • Har alltid trott att buljongkok är svårt, och dragit mig för att prova. Vet inte varför jag tror det? Kanske är det dags för ett försök =)
    Ska det sjuda med lock?

    • Det är superdubermegaenkelt! 🙂
      Jag brukar sjuda utan lock, men då måste jag alltid fylla på med både salt och vatten så det är nog egentligen bättre med lock. Haha. 🙂

  • Hei.
    Jeg forstår det sånn at man også kan lage buljong av ”benrester” fra stekt kylling(hel skrott, lår, vinger). Har jeg missforstått, eller? Bør ikke buljong kokes av råe ben og skrotter?
    Ellers, takk for mange, mange både gode og innspirerende tips og resepter😊

  • Hej, Fanny! Kokade benbuljong för andra gången igår. Första gången blev den perfekt och gele’ig men denna gången blev den inte det, den har inte geleat sig någonting, den har bara vattnig konsistens. Jag gjorde på samma sätt som förra gången tycker jag, den stod och kokade hela dagen i cirka 12h. Vad kan ha gått fel? Jag använde kycklingben/skrov och kalkon. Enda skillnaden var att förra gången använde jag vitvinsvinäger och denna gång öppen cider vin äger men det borde ju inte spela någon roll.

Kommentera