Vitkålsgratäng LCHF

Vitkålsgratäng LCHF – krämigare får du leta efter!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Min man säger alltid att hans gom aldrig mött något så krämigt som mina gratänger. Detta säger han varje gång vi gör det. Det värmer verkligen mitt mathjärta att höra och se njutningen när han äter.

Det här gratängreceptet är också ett av mina mest populära recept. Så här skriver två läsare:

Den här gratängen är to die for!! Jag kunde inte tro att den kunde vara så god, krämig och smakrik! Fantastiskt, tack! – Sandra

Jag prövade att laga vitkålsgratäng enligt ditt recept och det blev hur gott som helst. Tror inte jag kommer laga någon annan variant av vitkålsgratäng efter att ha smakat denna. – Mia

Ingredienser

Räcker till ca 4-6 pers:

  • 400 g vitkål
  • 2 dl grädde
  • 200 g färskost (alltså cream cheese)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 stor eller två små gula lökar
  • 1 dl lagrad ost
  • 1 tsk Herbamare (salt funkar också)
  • Peppar samt smör till stekning

Gör så här

  1. Skiva vitkål och lök tunt och fräs i smör några minuter.
  2. Vispa samman färskosten och grädden i en bunke.
  3. Riv i/pressa i vitlök, herbamare, peppar, slå över kål/lök och låt puttra några minuter. Under tiden kan du riva osten och välja en bra form.
  4. När några minuter gått, häll ner allt i den ugnsfasta formen.
  5. Toppa med ost.
  6. Sätt in i ugnen cirka 20-30 minuter i 200 grader.

Tips!

På gratängen på bilden hade jag brynt bitar av en kycklingfilé (och kryddat med salt, peppar och mycket chiliflakes) och lagt ut på gratängen innan jag la på osten. Det gör gratängen till en komplett måltid, bara salladen som fattas! Superbra tips till matlådesöndag.

Gillade du det här receptet?

Då borde du även kolla in min ost- och broccoligratäng eller rättikagratäng – mums!

Vitkålsgratäng LCHF
Rättikagratäng – Denna är också helt magisk! Och perfekt att ha som bas till Jansson på julen.
3.8/5 (98 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

66 kommentarer

Den här gratängen är to die for!! Jag kunde inte tro att den kunde vara så god, krämig och smakrik! Fantastiskt, tack! 🙂

Så god och krämig. Jag hade inte någon grädde hemma så jag tog kokosgrädde
(Kokosmjölk men hällde bort nästan allt det rinniga). Det blev kanongott. Fick knappt ha det för mig själv, hade viljat ha med till jobbet i morgon. Lyckades rädda lite iaf.

Hej!
Jag prövade att laga vitkålsgratäng enligt ditt recept och det blev hur gott som helst. Tror inte jag kommer laga någon annan variant av vitkålsgratäng efter att ha smakat denna 🙂

HeJ!
Tänkte pröva detta recept idag, men skulle vilja ha köttfärs till. Tror duköttfärsen drar åt sig all vätska?

Det tror jag inte, stek den lite innan och krydda på den så blir det nog supergott. Min farmor brukade lägga på kycklingfiléebitar på gratäng och det blev väldigt smarrigt. Kram!

Vad roligt att höra! Hoppas att du röstar på mig i matbloggspriset, du behöver bara gilla bilden i länken:bit.ly/rosta-lesscarbs

Tack!

Vi varierar ibland med att smula ädelost eller gotgonzola över vitkålen och sen på med osttäcket – mums….!

Åh, vilket fantastiskt recept! Tusen tack för att du delar med dig – detta är nya favoriten här hemma 😀

Jag la kolja filéer med dill o kapris på vitkålsgratängen o toppade med vb- ost . Supergott

Blev jättesugen på din gratäng men har varken vitkål eller färskost hemma. Tror du det kan funka med spetskål och cremefraiche ?

Hej hopp nu har jag provat med spetskål och créme fraiche, supergott. Jag ska självklart prova originalreceptet också.

Vad roligt! Tror att det funkar med de flesta kålsorter. Färskosten brukar göra det hela ännu mera krämigt.

Hej,jag har precis börjat,dålig fantasi.Det är tack vare dig jag orkar fortsätta,helt otroligt bra sida du har.Kanon recept som även jag kan laga tack tack

Tack snälla Ewa, det värmer att höra. Det är kommentarer som dina som gör att jag också får energi att kämpa vidare. Kram!

Hej,
Vi är inte vana LCHF ätare och den här gratängen smakade i vår mening alldeles för mycket fett. Det står grädde och vi antog det var vispgrädde, var det fel?
Mitt råd justera ner till matlagningsgrädde och hälften av philadephiaosten.

Hej! Det är vispgrädde som menas, jag rekommenderar aldrig något annat om man äter mejeriprodukter. Skulle inte rekommendera matlagningsgrädde då den innehåller karagenan som brukar ställa till oreda i tarmen med gasbildning bland annat. Rekommenderas inte heller till barn då det är omstritt om det är cancerframkallande eller inte. Späd hellre den äkta grädden med lite vatten. Kram!

Snabb fråga på blomkålsgratängen: du är för mig vad ICAs provkök är för ”dom andra”, så jag funderade på om inte en liten tweak på denna, att lägga i lite ansjovis, kunde göra den till en hit på alla våra smörgåsbord och kompensera för Janssons frestelse?! Något du/ni redan testat och förkastat eller inte tror funkar?!
Stort tack för inspiration !!

//Johan

Jag brukar göra jansson med rättika eller kålrabbai, sök på jansson så hittar du. Men jag vet att man kan göra det med vitkål också! 🙂 Tack för din fråga, kram!

Gillar ditt gratäng recept och gör det ofta på olika kålsorter. Nu har jag rekommenderats att dra ner på mjölkprodukter. Kan man byta ut grädden och osten mått nåt mejerifritt tro?

Galet gott! Är så glad att jag hittat hit, bakade fröknäcke tidigare i dag och det fick också tummen upp av familjen.

Hej, hittade till din sida igår! Gjorde denna till middag, hade dock inte tillräckligt med Philadephia hemma, slängde i lite krämig fetaost istället. Hur gott som helst! Det här kommer bli en favorit. Sitter och bläddrar bland alla recept och blir hel till mig av allt gott! Tack för inspirationen.

Vad roligt att höra, varmt välkommen hit! 🙂 Det finns massor av recpet att testa, närmare 600 stycken, så du har några till att testa. 🙂 Kram

Vi hade gäster på middag i lördags och då bjöd jag på denna till köttet. Blev en succé och de ville absolut ha receptet (vilket jag självklart delat vidare till dem)! Det är extra roligt eftersom de normalt äter ”vanlig” kolhydratsmat. Kanske jag så småningom lyckas omvända dem alla till lågkolhydratkost. 😉

Måste testa denna. Men jag är ensam och undrar om den går bra att spara i kylen några dagar och värma

Gjorde den idag och wow vad god! Min sambo var väldigt skeptisk först men insåg efter några tuggor att vitkål inte alls är så läskigt utan riktigt gott. Kommer göras fler gånger, tack!

Hittade recept när jag letade efter recept med vitkål och nu vill jag bara tacka för receptet!
Supergott!

Åt precis denna med stekta kycklinglår ovanpå, så gott, svårt att sluta äta 🙂

Ska testa kålpuddingen snart, men finns det ngn anledning att du steker biffar i den o inte bara steker färsen o lägger i?

Vad roligt! Jag vet inte, tror inte det, haha! Jag har aldrig ätit klassisk kålpudding så jag gjorde bara som jag kände blev bra. Ibland är Betty inte så mycket för kålen, då är det enklare att peta ut en biff till henne och lite mindre kål. 🙂

Jättegod. Tror att med anjovis i kommer den att smaka som Jansson frestelse, ska testa. Tack för receptet!

Supergott med purjolök i stället för gul lök. Kryddade också med lite körvel som passar bra till kål- och bönrätter. Tack för alla härliga recept.

Hejsan!
Vet inte om jag hinner få svar men jag undrar bara om man ska tänka på nåt särskilt om man använder färsk vitkål? Är rädd att gratängen blir ”överkokt” eftersom den färska är mycket mjukare om du förstår vad jag menar 😄
Tack för alla supergoda recept du delar!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök