Lesscarbs Lesscarbs
Vitkålsgratäng LCHF

Vitkålsgratäng LCHF

Min man säger alltid att hans gom aldrig mött något så krämigt som mina gratänger. Detta säger han varje gång vi gör det. Det värmer verkligen mitt mathjärta att höra och se njutningen när han äter.

Det här gratängreceptet är också ett av mina mest populära recept. Så här skriver två läsare:

Den här gratängen är to die for!! Jag kunde inte tro att den kunde vara så god, krämig och smakrik! Fantastiskt, tack! – Sandra

Jag prövade att laga vitkålsgratäng enligt ditt recept och det blev hur gott som helst. Tror inte jag kommer laga någon annan variant av vitkålsgratäng efter att ha smakat denna. – Mia

Ingredienser till en vitkålsgratäng för fyra-sex personer:

  • 400 g vitkål
  • 2 dl grädde
  • 200 g färskost (alltså cream cheese)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 stor eller två små gula lökar
  • 1 dl lagrad ost
  • 1 tsk herbamare (salt funkar också)
  • Peppar samt smör till stekning

Gör din vitkålsgratäng så här:

  1. Skiva vitkål och lök tunt och fräs i smör några minuter.
  2. Vispa samman färskosten och grädden i en bunke, riv i/pressa i vitlök, herbamare, peppar, slå över kål/lök och låt puttra några minuter. Under tiden kan du riva osten och välja en bra form.
  3. När några minuter gått, häll ner allt i den ugnsfasta formen. Toppa med ost och in i ugnen cirka 20-30 minuter i 200 grader.
Vitkålsgratäng

Så god och krämig, testa gärna!

Tips!

På gratängen på bilden hade jag brynt bitar av en kycklingfilé (och kryddat med salt, peppar och mycket chiliflakes) och lagt ut på gratängen innan jag la på osten. Det gör gratängen till en komplett måltid, bara salladen som fattas! Superbra tips till matlådesöndag.

Annons
banner-mataventyret-bok

45 Responses to Vitkålsgratäng LCHF

  • Den här gratängen är to die for!! Jag kunde inte tro att den kunde vara så god, krämig och smakrik! Fantastiskt, tack! 🙂

  • Så god och krämig. Jag hade inte någon grädde hemma så jag tog kokosgrädde
    (Kokosmjölk men hällde bort nästan allt det rinniga). Det blev kanongott. Fick knappt ha det för mig själv, hade viljat ha med till jobbet i morgon. Lyckades rädda lite iaf.

  • Hej!
    Jag prövade att laga vitkålsgratäng enligt ditt recept och det blev hur gott som helst. Tror inte jag kommer laga någon annan variant av vitkålsgratäng efter att ha smakat denna 🙂

  • Så fantastiskt god!!! Skulle kunna tömma formen på en gång =)

  • HeJ!
    Tänkte pröva detta recept idag, men skulle vilja ha köttfärs till. Tror duköttfärsen drar åt sig all vätska?

    • Det tror jag inte, stek den lite innan och krydda på den så blir det nog supergott. Min farmor brukade lägga på kycklingfiléebitar på gratäng och det blev väldigt smarrigt. Kram!

  • Stort tack för detta recept. Gjorde det idag och det var helt suveränt 😀

    • Vad roligt att höra! Hoppas att du röstar på mig i matbloggspriset, du behöver bara gilla bilden i länken:bit.ly/rosta-lesscarbs

      Tack!

  • Ännu ett succérecept! Gick hem hos hela familjen! Tack!

  • Åh, vilket fantastiskt recept! Tusen tack för att du delar med dig – detta är nya favoriten här hemma 😀

  • Jag la kolja filéer med dill o kapris på vitkålsgratängen o toppade med vb- ost . Supergott

  • Blev jättesugen på din gratäng men har varken vitkål eller färskost hemma. Tror du det kan funka med spetskål och cremefraiche ?

  • Hej hopp nu har jag provat med spetskål och créme fraiche, supergott. Jag ska självklart prova originalreceptet också.

  • Hej,jag har precis börjat,dålig fantasi.Det är tack vare dig jag orkar fortsätta,helt otroligt bra sida du har.Kanon recept som även jag kan laga tack tack

    • Tack snälla Ewa, det värmer att höra. Det är kommentarer som dina som gör att jag också får energi att kämpa vidare. Kram!

  • Hej,
    Vi är inte vana LCHF ätare och den här gratängen smakade i vår mening alldeles för mycket fett. Det står grädde och vi antog det var vispgrädde, var det fel?
    Mitt råd justera ner till matlagningsgrädde och hälften av philadephiaosten.

    • Hej! Det är vispgrädde som menas, jag rekommenderar aldrig något annat om man äter mejeriprodukter. Skulle inte rekommendera matlagningsgrädde då den innehåller karagenan som brukar ställa till oreda i tarmen med gasbildning bland annat. Rekommenderas inte heller till barn då det är omstritt om det är cancerframkallande eller inte. Späd hellre den äkta grädden med lite vatten. Kram!

  • Snabb fråga på blomkålsgratängen: du är för mig vad ICAs provkök är för ”dom andra”, så jag funderade på om inte en liten tweak på denna, att lägga i lite ansjovis, kunde göra den till en hit på alla våra smörgåsbord och kompensera för Janssons frestelse?! Något du/ni redan testat och förkastat eller inte tror funkar?!
    Stort tack för inspiration !!

    //Johan

    • Jag brukar göra jansson med rättika eller kålrabbai, sök på jansson så hittar du. Men jag vet att man kan göra det med vitkål också! 🙂 Tack för din fråga, kram!

  • Gillar ditt gratäng recept och gör det ofta på olika kålsorter. Nu har jag rekommenderats att dra ner på mjölkprodukter. Kan man byta ut grädden och osten mått nåt mejerifritt tro?

  • Himmelsk! 😊

  • Galet gott! Är så glad att jag hittat hit, bakade fröknäcke tidigare i dag och det fick också tummen upp av familjen.

  • Hej, hittade till din sida igår! Gjorde denna till middag, hade dock inte tillräckligt med Philadephia hemma, slängde i lite krämig fetaost istället. Hur gott som helst! Det här kommer bli en favorit. Sitter och bläddrar bland alla recept och blir hel till mig av allt gott! Tack för inspirationen.

    • Vad roligt att höra, varmt välkommen hit! 🙂 Det finns massor av recpet att testa, närmare 600 stycken, så du har några till att testa. 🙂 Kram

  • mycket god och smakligt,tack för tips.

  • Superduper god gratäng! Tack!

  • Vi hade gäster på middag i lördags och då bjöd jag på denna till köttet. Blev en succé och de ville absolut ha receptet (vilket jag självklart delat vidare till dem)! Det är extra roligt eftersom de normalt äter ”vanlig” kolhydratsmat. Kanske jag så småningom lyckas omvända dem alla till lågkolhydratkost. 😉

  • Ja jag vill ha massor av Lchf tips nu när jag är nybörjare 🙂

  • Måste testa denna. Men jag är ensam och undrar om den går bra att spara i kylen några dagar och värma

Kommentera