Lesscarbs Lesscarbs
Underbart god kycklinggryta – med vitlök, gurkmeja och ingefära

Underbart god kycklinggryta – med vitlök, gurkmeja och ingefära

Det här blev ett riktigt smarrigt recept med underbara, välgörande smaker. En antiinflammatorisk, mejerifri gryta. Barnen åt som tokar, även min man Zarko och min syster också. Det här måste du testa så fort du får chansen! 

 

Gryta till 4-6 personer

  • 2 stora gula lökar
  • Kokosolja till stekning
  • 1 hel vitlök
  • 60 gram ingefära
  • 2 x 900 gram kycklingklubbor (eller ca 900 gram kött, gärna lårfilé)
  • 2 dl vatten
  • 1/2-1 röd chili eller efter smak, jag använde en sötare, mild chili
  • Massor av svartpeppar
  • 1/2 msk gurkmejapulver
  • 1/2-1 tsk Herbamare örtsalt
  • 500 ml kokosmjölk
  • Mer färsk ingefära till garnering

 

Gör så här:

  1. Skala och ”båta” löken. Stek den i riktigt med kokosolja i en gjutjärnsgryta. Låt den få fin gyllenbrun färg.
  2. När du väntar på löken skalar du vitlöken och ingefäran och hackar i mindre bitar.
  3. Bryn kycklingen, hälften i grytan och hälften i en stekpanna bredvid. Lägg sedan i grytan.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, vatten, massor av svartpeppar, gurkmejan, chili om du vill och låt puttra på svag värme under lock 1-2 h. rör om då och då så löken inte bränner fast eller så att vattnet inte kokar bort. Slå i så fall på lite mera.
  5. Tillsätt sedan örtsalt och kokosmjölken, och smaka av så det är tillräckligt mycket salt. låt sjuda försiktigt en stund till så kokosmjölken är ordentligt varm och får ta åt sig av de goda smakerna, cirka 15 min.

Servera med en stor sallad och blomkålsris.

Tips! Spara benen och koka benbuljong på dem.

 

Kram Fanny

Annons
banner-mataventyret-bok

7 Responses to Underbart god kycklinggryta – med vitlök, gurkmeja och ingefära

Kommentera