Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Tonfisksallad med tahini – min goda nourish bowl

Tonfisksallad med tahini – min goda nourish bowl

Tonfisksallad med tahini eller en nourish bowl som jag kallade dem på Instagram är en superenkel och god sallad. Det var flera av er som så snällt bad om receptet, och såklart ordnar jag det. Jag hoppas att du gillar sötpotatisen, den är verkligen megasmarrig! 

Tonfisksallad med tahini går ju att variera i det oändliga. Du kan ta precis vilka grönsaker du vill och vill du äta striktare kan du ersätta sötpotatisen med exemplevis ugnsrostad blomkål eller brysselkål. Hoppas att det ska smaka!

 

Sötpotatisen är helt magisk!

 

Tonfisksallad med tahini

Till 4 portioner 

Du behöver

  • 2 normalstora sötpotatisar (se tips nedan)
  • 2 burkar avrunnen tonfisk i vatten, välj snällt fiskad och MSC-märkt
  • Grönsaker av valfritt slag, jag hade:
  • Sallad
  • Oliver
  • Purjolök
  • Morot
  • Gurka
  • Rödkål
  • Ärtskott (se här hur man odlar ärtskott själv, principen är densamma som för solrosskotten)
  • Tahini (jag gillar lösare varianter, enklare att jobba med i sallader)
  • Äppelcidervinäger (älskar denna med moder = innehåller levande bakteriekultur och är inte pastöriserad)
  • Gurkmeja
  • Kanel (älskar denna)
  • Paprikapulver
  • Salt och peppar
  • Kokosolja

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär sötpotatisen i skivor, häll på en klick kokosolja och massera runt med händerna eller en sked.
  3. Tillsätt gurkmeja och kanel, jag brukar bara strö över litegrann på känsla, men cirka 1/2-1 tsk av varje blir lagom.
  4. Tillsätt salt och en gnutta svartpeppar.
  5. Ställ in i ugnen tills de är klara, det tar ungefär 30-40 minuter, rör om då och då.
  6. Skär undertiden upp grönsakerna, och häll av tonfisken.
  7. Lägg upp alltsammans i en skål eller djup tallrik, ringla över tahini och äppelcidervinäger och krydda med paprikapulver.
  8. Servera!

 

tonfisksallad med tahini

Moroten har jag svarvat till morotspasta, den här större svarven använder jag (länk till inlägg). Den fungerar utmärkt till både morot och kålrot.

 

Tips

  1. Gör gärna en större mängd sötpotatis och förvara i kylen till sommarens alla snabba mål. God både kall och varm. Håller minst fem dagar i kylen.
  2. Om du vill kan du göra en färdig sås genom att blanda tahini med äppelcidervinägern och smaka av med paprika, salt och peppar. Du kan behöva spä med vatten till ”dressingkonsistens”.
  3. Det är supergott med picklad rödlök till, det här receptet är jättegott. Du kan pickla blomkål, rättika, betor av olika slag också i samma lag.
  4. Det här är en superlätt rätt som du kan variera i massor. Ta bara precis det du har hemma. Byt ut tonfisken till annat protein, som lax, kyckling eller halloumi.
  5. Jag glömde ha på rostade frön som jag tycker är ett måste när det kommer till bowls. Hoppas att du inte glömmer det, haha!

Bettys gulliga lilla skål <3

Hoppas att det ska smaka! Kram Fanny

Annons

Kommentera