sesam_chili_lax_fankal

Sesam- och chililax med fänkål och chilimajonäs

Categories Lchf Lunch/Middag

Detta är en enkel rätt att göra, och brukar överraska gästerna på ett positivt sätt. Många brukar inte ha ätit fänkål på det här sättet, och laxen och såsen i kombination smakar ljuvligt!

4 portioner

  • 800 gram laxfilé (välj gärna kravmärkt)
  • 1,5-2 tsk salt
  • ½ msk chiliflakes
  • ½ dl skalade sesamfrön
  • 4 mindre fänkålshuvden
  • 1 citron, saft och skal
  • Salt och neutral olja
  • 2 dl majonäs
  • 1 msk sriratcha eller annan stark chilisås

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta laxen, strö över chiliflakes och sesamfrön, tryck till dem med handen så de fastnar.
  3. Dela fänkålen i halvor eller kvartsbitar beroende på storlek. Salta och gnid in med lite olja. Baka i ugnen tillsammans med laxen.
  4. Stek i ugnen eller grilla försiktigt tills fisken uppnår 52-56 grader, använd gärna termometer.
  5. Innan servering riv över citronskal och pressa över citronsaften på fänkålen.
  6. Blanda samman majonäsen med den starka chilisåsen, smaka dig fram till den styrka du föredrar. Ibland behövs en gnutta salt.


Hej! Jag älskar mat och matlagning, och vill med Lesscarbs.se inspirera, hjälpa och underlätta andras vardag. Se mer om mig eller signa upp för mitt nyhetsbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.