Lesscarbs Lesscarbs
Helstekt kyckling – en riktigt simpel klassiker

Helstekt kyckling – en riktigt simpel klassiker

I vår familj är det perfekt att laga till en helstekt kyckling. Min man gillar filéerna, och jag klubborna. På så sätt får vi alla vad vi gillar bäst. Detta är ett väldigt enkelt recept. Jag använder dessutom stekpåse, vilket gör det hela så mycket mindre kladdigt, framförallt i ugnen och kycklingen blir så mycket saftigare.

 

Helstekt kyckling

 

Ingredienser till ca 2-3 personer:

  • 1 hel kyckling, ca 1,2 kilo
  • 100 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 msk sriracha (eller annan stark sås som sambal oelek)
  • 1/2 ekologisk citron

Gör så här

  1. Mosa samman smör, riven vitlök och sriracha på en tallrik med en gaffel.
  2. Gnid in kycklingen med smöret och tryck in det mellan skinnet och köttet.
  3. Lägg sedan in kycklingen i en stekpåse, lägg in den delade citronen i kycklingen, sätt in en stektermometer intill benet på kycklingen. Förslut stekpåsen med clipsen som följer med.
  4. Lägg in kycklingen i ugn, 200 grader tills kycklingen nått en innertemperatur på 82 grader. Detta tar cirka 40 minuter.
  5. När kycklingen är klar, häll upp skyn i en kastrull och häll på 2 dl grädde eller ännu bättre 1 dl grädde och 1 dl färskost och låt koka några minuter. Vips så har du en härlig skysås!

 

På bilden serveras kycklingen med min rättikagratäng.

 

Tips!

Vill du ha fler kycklingrecept? Kolla in min smarriga kyckling med pesto eller mina härliga  kycklingburgare på 2 sätt

Annons
annons-lesscarbs

6 Responses to Helstekt kyckling – en riktigt simpel klassiker

Kommentera