Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Pumpapizza – vegan, paleo/LCHF/glutenfri

Pumpapizza – vegan, paleo/LCHF/glutenfri

Pumpapizza uppkom när jag försökte komma på vad jag ska göra med all pumpa jag har. Jag odlade nämligen spagettipumpa som tog över halva mina föräldrars trädgård. Haha! Detta blev ett supergott recept, och botten kan även fungera som wraps. 

Pumpapizza – det behöver smak för att få många pumpor lite roligare. Speciellt mindre smakrika sorter som vintersquash, spagettipumpa och vanlig ”halloween-pumpa”. Har du inte testat min pumpasoppa med chili och spiskummin rekommenderar jag den varmt, den är super, men detta är ett recept som gick hem även hos Betty som inte alls gillar soppa.

Själva pizzabotten är vegansk, och med rätt topping gör du hela baletten vegansk. Med det sagt vill jag bara säga att jag vet att osten som är på pizzan inte är vegansk, men det går alltså lätt att ordna, antingen genom att hoppa över osten eller välja en vegansk ost på toppen. Då funkar det ju även bra för paleo som också utesluter mejeriprodukter.

pumpapizza

Redo att hugga in!

 

Pumpapizza

4 mindre eller en stor

  • 400 gram pumpa av valfri sort (jag använde vintersquasch*)
  • ca 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten) (läs inlägget hur du gör chiaägg)
  • 1 dl pofiber
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk Fiberhusk
  • 1/2 tsk Herbamare
  • Några drag med pepparkvarnen
  • Valfri mängd chiliflakes/chilisås eller uteslut helt
  • Något att steka i, ex kokosolja, olivolja eller liknande
  • Topping till pizzan, jag använde: Getost, vanlig lagrad ost, kronärtkockor, oliver, tomater, champinjoner, rödlök, färska örter, gulbeta, stekt grönkål, hemmaodlade små tomater. Låt fantasin flöda!

 

*Jag odlade butternut, men upp kom en grönrandig pumpa med vitt kött. Den blir som spagettipumpa vid tillagning, lite ”trådig”. Den använde jag, men du kan använda vanlig zucchini, eller annan pumpa. Även sötpotatis och andra rotfrukter funkar bra i botten! Praktiskt va?

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala pumpan och riv den på det grova på rivjärnet. Salta.
  3. Skala löken, skiva den tunt (jag delade löken på hälften och gjorde sedan tunna skivor) Stek den mjuk i kokosolja eller annan valfri olja. Låt svalna.
  4. Blanda samman chiaäggen rör då och då.
  5. Krama ut all vätska från pumpan.
  6. Blanda samman resterande ingredienser och blanda sedan ihop med löken, chiaägg och pumpan. Låt svälla cirka 5 minuter.
  7. Tryck ut pizzorna/pizzan med fuktiga fingrar.
  8. Ställ in i ugnen cirka 15 minuter. Undetiden gör du en god tomatsås (exempelvis denna) eller koka upp en tomatpuré som du kan krydda upp och blanda med lite vatten. Jag hade även i lite hackad zucchini och lite pumpa som blev över från pizzabaket i såsen.
  9. Bred sedan på tomatsåsen på pizzan och toppa med de ingredienser du vill ha varma. Ställ in i ugnen tills osten har smält.
  10. Toppa med dina kalla ingredienser. Servera med sallad, en god olivolja och flingsalt.

 

pumpapizza

 

pumpapizza

Hoppas att du gillar min pumpapizza! Vi hörs snart igen.

 

 

Annons

Kommentera