Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kökets favoriter och Bodystore

Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås

Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås

Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås är en riktigt superrätt som hela familjen älskar. Du kan blanda kålrotspastan med den pasta du ger barnen om du vill smyga ner mer grönsaker. Se min video hur man gör kålrotspasta, det är väldigt enkelt och går snabbt. 

Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås gjorde jag efter att jag hade zoodlat halva kylskåpet av grönsaker/frukt. Har du inte sett min zoodle-video på min IG-tv kanal rekommenderar jag det varmt! Här hittar du zoodle-videon.

 

Kålrotspasta

Här ser du allt jag zoodlade i videon, favoriter är kål, lök och kålrot förstås.

När det kommer till vilken svarv man ska välja tycker jag att du ska satsa på en kraftigare, som klarar av hårda grönsaker som rotfrukter. En ”handjagare” är bra till gurka och zucchini, men du kommer inte att kunna svarva kål, lök, rotfrukter, frukt och annat. Jag rekommenderar denna svarv från Westmark. Och jag har skrivit ett helt inlägg om den innan som du gärna får läsa.

 

Grönsakssvarv

Det är denna svarv jag använder och här gör jag kålrotspastan. Du hittar mer om denna raring i det dedikerade grönsakspasta-inlägget!

 

Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås

Till 4 personer

Till köttbullarna

  • 500 g nötfärs (lamm eller kycklingfärs hade också passat superbra
  • 1-1,5 tsk Herbamare (örtsalt, har skrivit inlägg om det här)
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 1 msk milt paprikapulver
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rejält med svartpeppar och gärna några stänk stark chilisås
  • Kokosolja/smör att steka i

 

Till tomatsåsen

  • 1 gul lök
  • 1 tetra krossade tomater (ca 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk milt paprikapulver
  • 1/2-1 tsk herbamare
  • Olivolja att steka i

 

Pastan

  • Två mindre kålrötter att göra pasta av.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda samman allt till färsen och forma köttbullar. Bryn dem i kokosolja eller smör, men var noga med att inte ”steka sönder dem” eftersom de sedan ska puttra i en tomatsås. Jag brukar lägga i dem i pannan, sedan skaka runt dem så man inte petar för mycket. De behöver inte vara klara eftersom de ska in i pannan igen sedan tillsammans med tomatsåsen. Lägg dem på ett fat.
  2. Bryn löken i lite olivolja (jag använder samma panna) tänk på att inte ha för hög värme eftersom olivolja inte klarar höga temperaturer.
  3. Häll sedan tillbaka köttbullarna och slå över de krossade tomaterna och allt annat till tomatsåsen. Låt puttra cirka 10 minuter. Smaka av!
  4. Gör kålrotspastan, och om du vill kokar/steker du dem i någon minut innan du blandar runt dem i tomatsåsen. Om du kokar dem måste du vara noga att hälla av allt vatten. Jag brukar mest vända ner dem råa, men det är schysst att steka på dem lite först.

 

Tips!

Toppa gärna pastan med kapris (eller oliver), pumpakärnor och rejält med näringsjäst. Det är ett perfekt alternativ till ost om du undviker mejerier, eller bara vill ha en grym källa till B-vitaminer. Jag älskar näringsjäst! Betty tycker att en god olivolja är ett absolut måste på den här typen av mat.

 

Stekpannan som syns i bild är min giftfria, stekpanna i lätt gjutjärn. När man lagar mat, och speciellt mat med syra (som tomatsås) blir måltiden upp till fem gånger så rik på järn, vilket är ett bra tips till föräldrar som vill se till att järnupptaget i barnens mat blir så bra som möjligt. Jag har skrivit ett inlägg om dessa stekpannor här.

 

Kålrotspasta

Det här är så gott och perfekt i matlåda!

Kålrotspasta

Massor av näringsjäst, rostade pumpakärnor och kapris på toppen.

 

Hoppas att du blir inspirerad att detta recept och blir sugen på att testa, vi hörs snart igen! Ta hand om dig.

Annons

Kommentera