jaipurs kycklinggryta

Jaipurs kycklinggryta med kålrotspasta

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Allt Gott och Bodystore

Jaipurs kycklinggryta är en smart gryta eftersom du kan göra den till en klassisk kycklinggryta med mer av en fondsås, eller så späder du den med grädde/kokosgrädde eller gör den till en pulled chicken rätt! Jag älskar mat som går att göra om på det här sättet! Otroligt gott med grönsaksspagetti! 

Jaipurs kycklinggryta är gjord med en av mina favoritcurry-blandningar som heter just Jaipur och närmare bestämt Jaipurs färger. Det är en ekologisk kryddblanding från Herbaria. Och det är min kompis Ingrid Münch och hennes man som är distributör av Herbarias ekologiska kryddor och teer för Norden.

Deras kryddor är utan tillsatser, jäst och liknande som i alla fall jag inte vill ha i kryddor. Självklart är de ekologiska och burkarna är supersnygga!

Jaipurs kycklinggryta

Räcker till minst 4 personer

  • 3 gula lökar
  • Ca 1,5 kg kycklinglårfilé eller annan del du föredrar
  • 1 mindre vitlök (ja hela)
  • 2,5 msk Jaipurs färger
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 msk gurkmeja
  • En skvätt chilisås eller färsk chili efter smak
  • Svartpeppar
  • 1-2 tsk Herbamare + lite mer salt att smaka av med
  • Vatten
  • 1 mindre kålrotshuvud till pasta
  • Stor sallad eller stekt grönkål till (jag är besatt av grönkål)

Sätt att variera grytan på

Gör såsen mer som en fond eller tillsätt 250-500 ml kokosmjölk eller grädde för en såsigare gryta, då skulle jag föredra att koka den kortare tid så kycklingen inte faller isär utan mer blir en klassisk kycklinggryta med större kycklingbitar.

Gör så här

  1. Skala lök och svetta den med lite salt och kokosolja tills den är gyllene.
  2. Tillsätt kycklingen och bryn den en stund runt om.
  3. Tillsätt skalad och hackad vitlök samt resterande ingredienser utom vattnet. Låt svettas några minuter så smakerna ”bränns på”.
  4. Tillsätt vatten så det täcker och lägg på ett lock. Låt puttra 1-2 timmar.
  5. Tillsätt mer vatten om det börjar koka torrt.
  6. Om du valt att göra en pulled-gryta fördelar du kycklingen med två gafflar och smakar av med salt och eventuellt lite vatten om det känns torrt.
  7. Vill du sedan mot slutet späda såsen med kokosgrädde/mjölk eller vanlig grädde gör du det. Och jag skulle rekommendera att du gör det de sista 15-20 minuterna. Smaka av med mera kryddor om det behövs.
jaipurs kycklinggryta
Den smarriga kålrotspastan gör du med grönsakssvarven jag skrivit om i detta inlägg.
jaipurs kycklinggryta
Det är denna svarv jag använder och här gör jag kålrotspastan. Du hittar mer om denna raring i det dedikerade grönsakspasta-inlägget!

Jaipurs färger – magisk curry

Du hittar Jaipurs färger här direkt i Herbarias webbshop

jaipurs kycklinggryta
Min favoritcurry! Den innehåller: Gurkmeja, koriander, svartpeppar, vanilj, kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika, spiskummin, fänkål, chili. (Från kontrollerade ekologiska odlingar)
jaipurs kycklinggryta
Kålrotspastan brukar jag bara lägga ner i grytan några minuter före servering. Men du kan också steka/koka dem några minuter precis innan servering.
5/5 (1 Review)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök