Lesscarbs Lesscarbs
Helstekt kyckling med vitlök och dragon

Helstekt kyckling med vitlök och dragon

Jag brukar köpa ekologisk kyckling till halva priset (kort datum). Jag ser detta som en riktigt delikatess! Även barnen älskar helstekt kyckling, och eftersom de ekologiska kycklingarna väger mer, ofta ca 2 kg räcker det till en lunch också, exempelvis en kycklingsallad eller soppa.

Till 4 personer:

 • 1 hel kyckling (välj gärna eko)*
 • 120 g smör
 • 1/2 vitlök pressad/riven
 • 2 msk torkad dragon
 • 1/2 msk herbamare
 • Salt
 • 2-3 gula/röda lökar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Gör ett örtsmör genom att mosa samman vitlöken, dragon och herbamare.
 3. Torka av kycklingen och tryck in så mycket smör du kan under skinnet. Börja exempelvis vid en filé och följ försiktigt filéen under skinnet med fingrarna så det bildas ett hålrum mellan skinnet och köttet. Gör även detta på benen och stoppa sedan in resten av smöret i kycklingen (där inälvorna suttit)
 4. Salta sedan skinnet rikligt. Det ger ett gott krisp för den som vill äta skinnet.
 5. Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form storlek större så du får plats med grönsakerna som ska i sedan.
 6. Kycklingen ska uppnå 82 grader intill benet (använd termometer) detta tar ca 50-60 minuter beroende på ugn. Efter ungefär halva tiden är det lagom att lägga in löken som du klyftar. Ös gärna kycklingen då och då.

Servera med en stor sallad, gärna med fetaost, skyn är supergod att ha som sås! Om du inte äter upp all sky, frys in och använd i sås!


* Min ekologiska kyckling vägde 2 kg, så väger din mindre kan du dra ner på örtsmöret, till ungefär hälften. Om du har en mindre kyckling på drygt 1 kg kommer förmodligen allt gå åt till 4 personer. Spara skrovet och koka buljong till en soppa!

Annons
banner-mataventyret-bok

Kommentera