enkel marinad

Enkel marinad att göra själv – gott!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Enkel marinad är ett önskemål som dyker upp gång på gång. Jag tänkte visa några grejer jag använder, och hur du kan skapa olika kombinationer med små medel. Jag brukar bara gå på känsla när jag marinerar, jag har väldigt sällan recept. 

Enkel marinad kan göras på många olika sätt, och nu ska jag ge några av mina förslag och favoriter. Har du någon favorit? Dela gärna med dig.

Jag köper aldrig marinader. Den grejen har jag aldrig förstått. Det kan ju vara lika enkelt, godare och nyttigare att göra själv. Detta är en Allround marinad från Santa Maria. Vad säger du om detta innehåll?

vatten, äppeljuice, salt, aromer, socker, lök, ingefära, syra (citronsyra, äppelsyra), chilipeppar, paprika, svartpeppar, färgämne (paprikaextrakt, e150d), koriander, vitlök, maltodextrin, förtjockningsmedel (e412, e415), spiskummin, konserveringsmedel (e202, e211), jästextrakt, oregano.

  1. Betala för vatten. Nej tack.
  2. Äppeljuice = socker.
  3. Citronsyra, absolut nej, läs gärna detta inlägg om kemiskt framställd citronsyra.
  4. Färgämne – Nej tack!
  5. Maltodextrin – supersnabb kolhydrat kan liknas vid socker, kan framställas av vete.
  6. Förtjockningsmedel och konserveringsmedel, nja.
  7. Jästextrakt, nej tack, och speciellt nej vid candida och andra svamp-besvär.

Enkel marinad att göra själv

Lägg ner önskat kött i en påse eller skål oavsett vilken marinad du gör. Det är steg 1. Jag brukar aldrig salta i marinaden, utan lägger på saltet efteråt, om jag inte använder soja eller kryddblandning som innehåller salt. Salta när du lägger på grillen. Lät gärna marinaden ”verka” så länge som möjligt. Du kan även slänga i lite fett, exempelvis rapsolja, så det inte fastnar på gallret.

Förslag 1:

  1. Häll över balsamvinäger, en rejäl skvätt så allt får lite på sig i skålen/påsen.
  2. Tillsätt riven vitlök och gärna färska, finhackade örter, eller torkade.
  3. Klart!

enkel marinad

Förslag 2:

  1. Häll över en skvätt soja, en rejäl skvätt så allt får lite på sig i skålen/påsen.
  2. Tillsätt grillkrydda efter smak.
  3. Klart!

Jag har två saker att säga om dessa produkter. 

  1. Tamarisoja innehåller inte gluten, som många andra sojasorter gör. Denna har en väldigt god smak. Rekommenderas starkt!
  2. Grillkryddor kan vara tillsatsbomber, men denna är ”ren” och väldigt god, rekommenderas!

Du hittar båda på Bodystore (adlinks)

enkel marinad

Förslag 3:

  1. Häll över en skvätt soja, en rejäl skvätt så allt får lite på sig i skålen/påsen.
  2. Tillsätt sriratcha eller annan stark chili efter smak.
  3. Klart!

Jag brukar testa olika chilisåser, men denna var den jag hade idag. Brukar vara låga i kolhydrater, och med tanke på hur lite man använder brukar det inte vara mycket att tala om.

enkel marinad

Förslag 4:

  1. Häll över en skvätt soja, en rejäl skvätt så allt får lite på sig i skålen/påsen.
  2. Tillsätt sriratcha eller annan stark chili efter smak.
  3. Riv i rejält med vitlök och färsk ingefära.
  4. Klart!

enkel marinad

Sammanfattning

Visst kändes det här rättså enkelt? Hoppas att det kan inspirera till att göra egen marinad till grillkvällen.

Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.

 

3.8/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

7 kommentarer

Hej och tack för en superbra blogg! 🙂

Dock undrar jag över varför du använder just balsamvinäger? Det är ju en massa socker i balsamvinäger, (i alla fall alla de jag tittat på i affären, därför har jag alltid bra använt vitvins- och rödvinsvinäger, för det verkar som att skillnaden är just socker eller ej…)
/Anna

Jag tycker att den är godast! Den passar bättre till marinad, och det blir ju inga mängder precis på varje köttbit. För mig är mat också något som ska smaka gott, inte bara en jakt på kolhydrater. Jag äter balsamvinäger nästan varje dag på sallad. Men du kan absolut testa med rödvinsvinäger, men tror att det kan bli för skarpt i smaken. 🙂

Det finns bra grillkrydda och en del andra kryddor från kryddhuset utan tillsatser på Ö&B i Göteborg
Mvh Inger

Min favoritmarinad är tamarisoja + balsamvinäger + olja (lika mycket av varje, knappt en halv dl räcker till 2 fläskfiléer) + 1-2 krossade vitlöksklyftor + 1-2 finhackade chilisar (välj styrka efter smak – jag tar helt vanlig spansk peppar). Blir mycket färg och mycket smak. Funkar att marinera det mesta i, inklusive vegetariska köttsubstitut.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök