Lesscarbs Lesscarbs
Blomkål på tre sätt med fylld kycklingfilé

Blomkål på tre sätt med fylld kycklingfilé

Blomkål är verkligen fantastiskt! Finns så många användningsområden. Här har jag ugnsbakat den med parmesan, gjort blomkålsmos och sist men inte minst knaperstekt blasten. Varför inte ta tillvara på allt? Räcker till två personer:

  • 1 blomkålshuvud på 1 kg
  • 50 gram smör + lite extra att steka i
  • 1 dl riven parmesan
  • Rapsolja eller olivolja
  • 2 kycklingfiléer
  • 4 soltorkade tomater
  • Salt, peppar, chiliflakes
  • Några tandpetare (i trä utan smak!)

Tillaga blasten så här:
Skär den tunt, jag brukar ta bort de allra grövsta om det verkar trådigt och mycket hårt. Annars hackar jag upp allt. Stek i smör, salta.

Gör den parmesanpanerad blomkålen så här:
Skär hela blomkålshuvudet i 1,5 cm tjocka skivor. Ta de två finaste (de i mitten) gnid in dem i olja, salta och strö över parmesanosten. Ställ in i ugnen i 175 grader cirka 15 minuter, tills osten fått fin färg.

Gör blomkålsmoset så här:
Koka resten av huvudet i välsaltat vatten cirka 10 minuter, det ska vara lite motstånd kvar. Sila bort vattnet och låt ånga av några minuter. Stavmixa tillsammans med smöret, smaka av med mer salt om det behövs. (Det är gott att ha i lite riven parmesan och chili också, och även någon färsk ört som basilika, persilja eller timjan)

Gör de fyllda kycklingfiléerna så här:
Skär ett snitt i kycklingfiléerna, lägg i två tomater, förslut snittet med tandpetare. Salta, peppra och strö över chiliflakes. Bryn i smör på alla sidor. Ställ sedan in i ugnen tillsammans med den parmesanpanerade blomkålen. Innertemperaturen ska vara 72 grader.

Blomkalpatresatt

Annons
banner-mataventyret-bok

2 Responses to Blomkål på tre sätt med fylld kycklingfilé

Kommentera