Lesscarbs Lesscarbs
Auberginegratäng

Auberginegratäng

Jag älskar mat som är enkel, kan förberedas i förväg men ändå smakar riktigt gott. Detta är en sådan rätt! Supergott tillbehör till biffar, kyckling eller fisk.

Auberginegratäng till fyra personer:

  • 2 stora auberginer
  • 1-2 röda lökar
  • Olivolja, salt
  • 250 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • Herbamare, peppar, chiliflakes
  • 150 g fetaost*

Gör så här:

Auberginegratäng med fetaost

  1. Värm ugnen till ca 175 grader.
  2. Skär auberginerna i skivor och löken i halvmånar. Lägg på en plåt, ringla olivolja över och salta. Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
  3. Gör tomatsåsen genom att blanda samman alla ingredienser (riv/finhacka vitlöken) och låt puttra ihop ca 30 minuter. Lägg sedan auberginerna i en form strö över fetaosten och toppa med tomatsåsen.
  4. Lägg sedan in i ugnen igen ca 15 minuter. Ibland när jag förberett rätten innan och allt är kallt kan det ta lite längre tid, kanske upp mot 25 minuter. Då brukar jag även slå på ca 1/2 dl vatten för att tomatsåsen inte ska brännas och det ska bli torrt.

Servera gärna med min citron/örtkyckling och en god sallad med en härlig olivolja.

* Jag brukar ibland byta ut fetaosten med mozzarellaost. Då tar jag en mozzarellaost (125 gram) i själva gratängen och 1 lika stor bit som jag toppar med, som på bilden.

Annons
banner-mataventyret-bok

Kommentera