kakao recept

Superenkel chokladpaj

Superenkel chokladpaj som är rolig för barnen att göra eftersom den är så enkel. Detta är en variant av mitt populära recept ”superenkel chokladdessert”. Istället för att servera i glas som jag brukar har jag fyllt ett krispigt pajskal med den. Känns som en lyxig dessert, som är lite skrytig sådär, men det är egentligen fånigt enkel. Perfekt bjudmat med andra ord.

Superenkel chokladpaj har jag gjort massor av gånger och den är lika uppskattad varje gång. Min lilla kompis Inez är den minsta personen som ätit den, hon fyllde då 1 år, och den äldsta är nog min farfar 85+. Den passar både de som gillar sötare bakverk och de som är vana vid socker och gluten. Du kan variera kakaomängden i chokladen och du kan ju testa någon smaksatt med exempelvis mint eller apelsin om det är lyx-lyx på gång.

Superenkel chokladpaj

Superenkel chokladpaj

Till en paj ca 24 cm

  • En sats pajskal till söta pajer (vill du göra den mejerifri tar du kokosolja istället för smör)
  • 170 g mörk choklad, minst 70 % jag använder 85 % (detta är 20 gram extra mot originalreceptet, tänkt för penslingen av pajskalet, se punkt 2.)
  • 3 dl grädde eller kokosgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här

  1. Följ receptet för pajskal för söta pajer.
  2. Smält chokladen i vattenbad.
  3. Pensla pajbottnen med den smälta chokladen för att skydda den mot att förlora ”krispet”, du kan hoppa över detta steg också, men det känns lite lyxigare och är roligt för barn att göra.
  4. Blanda ner grädden och vaniljpulvret, rör tills du får en slät kräm.
  5. Häll fyllningen i pajformen, ställ in i kylen minst två timmar. Står den längre kan den bli väldigt hård, vilket inte gör något, bara du tar ut den ca 30 minuter före servering. En gång glömde jag den över natten i rumstemperatur, och det var ingen fara.

Toppa gärna med bär och eller kakaonibs/nötter. Servera med en klick vispad grädde eller vispa kokosgrädde till, garanterat mums!

Tips:

Vill du göra den helt Paleo tar du alltså kokosgrädde istället för grädde i fyllningen och kokosolja istället för smör i pajskalet.

Vill du göra pajen vegansk väljer du vegansk choklad, tar kokogrädde istället för vanlig grädde, istället för äggvitan tar du en liten skvätt vatten, lite extra fiberhusk och kokosolja istället för smör.

Superenkel chokladpaj

Här är receptet till min superenkla chokladdessert. Fyllningen här ovan är tredubbelt recept, vill du ha ännu mera fyllning kan du alltså bara öka på 1, 2 eller 3 gånger mera. Men då kan den såklart behöva mer tid i kylen.

Superenkel chokladpaj
Exempel på hur jag brukar servera den här smarriga desserten till familjen.
4/5 (21 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

13 kommentarer

Ja precis, la till ”Följ receptet för pajskal för söta pajer” du gör skalet enligt det receptet sedan gör du resten i detta recept 🙂

Hej
Och tack för din inspiration och fina recept ?
Jag förstår inte alls vad jag gjorde för fel med chokladpajen. Chokladblaningen såg inte alls ut som din..Den gifte sig inte alls.Mer som gräddfärgad med chokladprickar.? blev dock god men choklad ser man inte chokladig ut?
Smelte chokladen 86% i vattenbad, hände sedan ihop med grädden och …

Det låter som flera saker kan gått fel: 1. Det blev för varmt och chokladen brändes. Då blir det klumpigt. Därför drar jag alltid bort från plattan och smälter ihop allt försiktigt. 2. Du blandade ihop allt ”för dåligt”, det vill säga inte tillräckligt. Men nummer 1 låter mer troligt av det jag kan läsa mig till. Kan något av detta stämma? Man ska vara noga att allt är blandat och brunt innan man häller upp i formen. Kram!

När jag gjorde pajen blev det lika, hade smält chokladen såå försiktigt. Men när jag blandade med grädden gick det inte ihop alls. Såklart var det för att grädden var kall och chokladen stelnade!! Stoppade bunken i micron några sekunder och sen när jag blandade blev det hur bra som helst! Nästa gång ska jag finhacka chokladen och hälla varm grädde över den istället, så den smälter. ?

Jag vet inte, jag har inte testat det, kanske blir fyllning mjölig? Du kanske kan testa en bit och se hur det blir? Kram Fanny

Supergod paj! Men grädden måste vara rumstemp eller lite varm för att den ska gå ihop bra tycker jag. Trodde jag hade förstört den när jag blandade och smeten inte gick ihop. Min grädde var kall så chokladen stelnade! Men efter några sek i micron vare löst 🙂

Trodde att jag hade misslyckats totalt med pajen när fyllningen inte gick ihop! Hade smält chokladen så fint men grädden blev bara prickig. Men såklart var det för att grädden var kall! Stoppade in bunken i micron några sek och sen var det löst! Nästa gång ska jag nog finhacka chokladen och hälla varm grädde över istället. Supergod är pajen iaf!

Min fyllning blev också prickig, fast jag smält den över vattenbad! Men så kom jag på att det var nog för att grädden var kylskåpskall! Värmde fyllningen lite lite, och så gick det att vispa ihop hur lätt som helst! Älskar denna paj och har gjort den flera gånger!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök