Hemmagjord choklad

Hemmagjord choklad – raw, vegan, keto, sockerfri

Hemmagjord choklad har jag velat testa länge, men varje gång jag fått hem kakaosmöret har några mindre personer i familjen, 6 och 3 år ätit upp allt. Haha. Ja de är för gulliga de där smågrisarna. Det här är hur som helst ett väldigt smaskigt recept som jag verkligen tycker att du ska göra om du gillar choklad. Jag har valt att utesluta sötning helt, förutom lite lakritspulver en i en av dem, men jag tipsar om hur du gör om du vill söta. Har man andra smaker till tycker jag inte att det behövs något sött, men jag är ju inte så sötsugen heller. 

Hemmagjord choklad är verkligen enkelt att göra, och en rolig sak att göra med barn eller barnbarn. Det går dessutom snabbt att svänga ihop, vilket är skönt.

Bodystore  brukar bjuda mina följare på generösa rabatter, under erbjudanden och rabatter lägger jag upp dem när de dyker upp.

Bodystore har fri frakt, stort utbud och snabba leveranser. Alla mina produkter från detta recept har jag klickat hem hos dem. Längre ner ser du en lista på det jag använt.

hemmagjord choklad
Min kyl är rättså maxad 😉

Hemmagjord choklad – Du behöver

Sötning

När du sötar är det en stor fördel om du väljer en flytande variant eftersom det annars kan vara svårt att få det att blandas ordentligt. Jag har använt björksocker, men det löses inte upp, men jag bryr mig inte så mycket om det. Vill du ha något flytande kan du testa följande:

LCHF

Här vill jag tillägga att sötning och viktminskning sällan är den bästa idén, men vill du göra choklad eller baka tycker jag att det ska vara njutbart och gott och ett val du är nöjd med. Men du kan alltså hoppa över sötningen helt och få en mycket mer vuxen smakupplevelse.

PALEO

  • Yacónsirap
    Fungerar probiotiskt, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Men själva sockret tas inte upp av kroppen då FOS (fructooligosaccharides) inte tas upp i tarmen. Det betyder att Yaconsirap inte påverkar blodsockret som vanligt socker gör.
  • Honung
    Jag föredrar en Svensk honung från mitt närområde, men det är inte alltid lätt att få tag på. Därför länkar jag en god ovan.
hemmagjord choklad
Här är en annan söt en. Produkttestare är hennes titel.

Topping till chokladen

Det var även några fina läsare som tipsade om pepparmyntolja i chokladen, superbra tips!

hemmagjord choklad
Dessa jordgubbar gömmer jag för mig själv och barnen. Annars är de slut på fem minuter.

Hemmagjord choklad – Receptet

  1. Smält kakaosmöret (eller kokosoljan) försiktigt i ett vattenbad. Ta av från värmen.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
  3. Häll upp i små formar eller på en mindre form med bakplåtspapper i botten.
  4. Låt svalna i kylskåp, gärna över natten.
  5. Skär bitar om du gjort en ”kaka”.

Tänk på att chokladen har en smältpunkt på runt 25 grader så om du håller den för länge i handen smälter den snabbt. Ät den därför väl kyld och skär gärna bitar som passar sig att lägga in i munnen direkt utan att bita av hälften.

hemmagjord choklad
Här hade vi på allt! Lesscarbs choklad extra extra allt.

Smaken då?

Jag tycker att den är supergod! Jag gillar inte sötsliskig choklad, om jag köper choklad köper jag 90 % men är du den som äter 70 % kanske du vill ha i någon sötning. Välj den sötning du gillar, några droppar Stevia är inte helt fel. Det har jag testat, och det smakade bra 🙂 Finns ju olika smaker om man vill skoja till det.

hemmagjord choklad
Här testade vi att doppa frystorkade jordgubbar i chokladen. Supergott!

Hoppas att detta var intressant, och att du blir sugen på att testa. Kram Fanny

4.2/5 (30 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

18 kommentarer

Oh vad spännande, måste jag testa!
Vart köper man frystorkade jordgubbar?
Jag får oxå ofta problem med magen av olika sorters sötningsmedel, vilket är snällast mot magen? Äter moderat Lchf.

Hej! De frystorkade jordgubbarna är länkade i inlägget, ganska långt ner. För min mage funkar björksocker väldigt bra, men det löses inte upp i fett, då behöver man en flytande variant. Kram!

Hej, ser supergott ut! Hur länge håller sig denna chokladen? Är det någon som testat att frysa in den?

/Anna

Hej!
Man brukar inte frysa choklad, det går givetvis men fettet vandrar ut lägger sig som en grå hinna utanpå godbiten. Ser oaptitligt ut men är såklart ätbart. Det kan räcka med att du lägger choklad någon vecka i kylskåpet så ser du.
//Anna-Karin

Hej!
Tack för finfin inspiration, har inte ens tänkt tanken att man kan göra själv! 🙂
//Anna-Karin

Hej!

Hur mycket kolhydrater kan man uppskatta att grundreceptet innehåller med lite björksocker som sötning? Om en vanlig 85% mörk choklad innehåller typ 15-20g per 100g, är det ungefär samma eller mindre?

Jag använde honung och agavesirep som sötning. Det jag funderar på är varför fettet och kakaon stelnar på toppen och all sötning ligger flytande under..? ?
Har du något tips för att det inte ska dela sig när det stelnar? 🙂 ?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök