veganska pannkakor

Göra nötsmör – enkelt! Gott!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Bagaren och kocken

Göra nötsmör? Ja! Det är superenkelt! Nu har jag äntligen fixat ett recept samt en VIDEO (yesss) hur man gör nötsmör. Det är ju oförskämt gott och enkelt. Du kan äta det som det är, ha i en choklad/nötbomb eller i smoothie. Barnen älskar detta. 🙂 Det här är verkligen ett enkelt recept, men det finns några saker man ska tänka på och de kommer här!

Göra nötsmör är något jag absolut tycker att du ska testa! Det är gott, enkelt och betydligt billigare än att köpa i butik. I videon som länkas nedan visar jag exakt hur du ska göra, det är lätt, om du har lite tålamod och låter maskinen jobba! Jag har en superbra mixer, en Nutri Ninja (med massor av tillbehör) som du ser i videon, den hittar du här.

På min IGtv-kanal finns också en video hur jag gör nötsmör, den hittar du här!

Göra nötsmör

Göra nötsmör

Till ca 3 dl nötsmör

  • 500 gram mandlar eller annan valfri nöt. Du kan använda hasselnötter eller vilka nötter du vill och har hemma, du kan även blanda olika nötter!
  • En nypa salt eller två

Tips! Blötlägg gärna nötterna först för att tillgodogöra dig näringen bättre. Här finns ett helt blogginlägg om det!

Gör så här

  1. Sätt ugnen på ca 200 grader (jag har varmluft och hade 185 grader)
  2. Lägg nötterna på en plåt och rosta cirka 10 minuter. Rör om då och då. Skalet ska börja släppa och de ska vara lite gyllene i mitten.
  3. Låt svalna lite. Använder du hasselnötter lägg dem i en handduk och knåda för att få bort så mycket skal du kan, det är svårt med exempelvis mandel.
  4. Kör i matberedare tills du har en krämigt, oljigt nötsmör. Är det torrt och klumpigt, fortsätt! Kör längre. Du kommer att  behöva peta ner från kanterna då och då.
  5. Smaka av med lite salt.
  6. Förvara i glasburk i kylen, då blir det hårt och håller längre. Du kan också ha det i rumstemperatur, då är det lösare men håller kortare tid.

Tre tips

  • Köp ekologiska nötter. Jag köper storpack av ekonötter från Bodystore med fri frakt och snabba leveranser.
  • Använd ditt eget nötsmör till denna smarriga choklad/nötbomb.
  • Använder du hasselnötter kan du ha i smält choklad för att göra egen nutella, eller kakao och lite sötning. 🙂
  • Ät på yoghurt, gröt, ha till dessingar, i matlagning, till skivad frukt, på fröknäcke eller ät som det är…

Hoppas att det smakar och att du gillar det här receptet! Vi hörs snart. Kram Fanny

3.9/5 (24 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

15 kommentarer

Hur länge håller mandelsmöret i kylen ungefär? Det är så gott!!!! Hade dock slut på de fina glasburkarna så det fick bli en i plast….

Det håller länge. några månader säkert om du har den i kylen och har god hygien och inte stoppar ner nyslickade skedar rakt i burken, hehe! Dock borde du flytta över till glas, då fett och plast inte är en bra kombination. Fettet gör att otrevligheter i plasten släpper.

Haha,några månader räcker det ändå inte. Det är ju som en drog;)
Tack för tipset!! Ska styra upp en glasburk!!
Tror du att det blir någon skillnad om man hoppar över att rosta nötterna innan?

haha tänkte väl 😉 ja det blir inte ett smör, för fettet kommer fram vid rostningen. Det blir en äcklig slemmig sörja, så det rekommenderas INTE! hehe. Kramar!!

Hej!
Ett uppriktigt nyfiken fråga, ”behöver” man inte blötlägga nötter om man rostar dom?

Mvh
Bea

Hej,
vilken mixer är det exakt från Nutri Ninja? När jag trycker på länken kommer den tyvärr inte upp.

Det är ju bäst att göra det (de ska torkas först) men jag tycker just att smör blir mindre gott om de är aktiverade först. Kanske är en smaksak, bestäm du 🙂

Hej! Jag älskar ditt recept på nötsmör. Brukar göra på hasselnötter men nu testade jag att göra på mandel. Jag skållade mandeln först och sen rostade jag den i ugnen. Dessvärre blev det inget smör utan bara ett pulver. Vad kan jag ha gjort för fel tro?

Du kan ha rostat dem för länge i ugnen/för varmt så nötterna inte längre var så feta? I så fall blir det mer av ett smul. Annars kan olika nötter ta olika lång tid på sig, så kanske du hade behövt köra ännu längre?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök