Lesscarbs Lesscarbs
Göra nötsmör – enkelt! Gott!

Göra nötsmör – enkelt! Gott!

Nu har jag äntligen fixat ett recept samt en VIDEO (yesss) hur man gör nötsmör. Det är ju oförskämt gott och enkelt. Du kan äta det som det är, ha i en choklad/nötbomb eller i smoothie. Barnen älskar detta. 🙂 Det här är verkligen ett enkelt recept, men det finns några saker man ska tänka på och de kommer här!

Ta vilka nötter du vill, jag använde ekologiska mandlar idag. Du kan använda hasselnötter eller vilka nötter du vill och har hemma, du kan även blanda olika nötter!

  • Sätt ugnen på ca 200 grader (jag har varmluft och hade 185 grader)
  • Lägg nötterna på en plåt och rosta cirka 10 minuter. Rör om då och då. Skalet ska börja släppa och de ska vara lite gyllene i mitten.
  • Låt svalna lite. Använder du hasselnötter lägg dem i en handduk och få bort så mycket skal du kan, det är svårt med exempelvis mandel.
  • Kör i matberedare tills du har en krämigt, oljigt nötsmör. Är det torrt och klumpigt, fortsätt! Kör längre. Du kan behöva peta ner från kanterna då och då, om du inte skakar skålen som jag gör.
  • Du kan ha i lite salt om du vill.
  • Förvara i glasburk i kylen, då blir det hårt och håller längre. Du kan också ha det i rumstemeratur, då är det lösare men håller kortare tid.

Till filmen använde jag ungefär 3 dl nötter och fick ungefär halva mängden nötsmör.

Fyra tips

  • Köp en bra matberedare/mixer. Här läser du om min!
  • Köp ekologiska nötter. Jag köper storpack av ekonötter från Bodystore med fri frakt och snabba leveranser.
  • Använd ditt eget nötsmör till denna smarriga choklad/nötbomb.
  • Använder du hasselnötter kan du ha i smält choklad för att göra egen nutella, eller kakao och lite sötning. 🙂
Annons
annons-lesscarbs

8 Responses to Göra nötsmör – enkelt! Gott!

  • Härliga och goda recept du har!!

  • Hur länge håller mandelsmöret i kylen ungefär? Det är så gott!!!! Hade dock slut på de fina glasburkarna så det fick bli en i plast….

    • Det håller länge. några månader säkert om du har den i kylen och har god hygien och inte stoppar ner nyslickade skedar rakt i burken, hehe! Dock borde du flytta över till glas, då fett och plast inte är en bra kombination. Fettet gör att otrevligheter i plasten släpper.

      • Haha,några månader räcker det ändå inte. Det är ju som en drog;)
        Tack för tipset!! Ska styra upp en glasburk!!
        Tror du att det blir någon skillnad om man hoppar över att rosta nötterna innan?

        • haha tänkte väl 😉 ja det blir inte ett smör, för fettet kommer fram vid rostningen. Det blir en äcklig slemmig sörja, så det rekommenderas INTE! hehe. Kramar!!

  • Hej!
    Ett uppriktigt nyfiken fråga, ”behöver” man inte blötlägga nötter om man rostar dom?

    Mvh
    Bea

Kommentera