Lesscarbs Lesscarbs
Chokladtårta med hallonpannacotta

Chokladtårta med hallonpannacotta

Chokladtårta med hallonpannacotta, originalet. Detta är vinnartårtan jag lagade när jag hade tre Instagramvänner över på middag. Tårtan blev mycket uppskattad, krämig, fyllig och så lyxig, men väldigt enkel att göra (dock tar det lite tid att vänta på att den ska bli klar). Tryck nedan för att komma till receptet!

Chokladtårta med hallonpannacotta har blivit en lesscarbs-klassiker. Den tipsas friskt om i olika Facebookforum, den bjuds på bröllop(!), dop, kalas och middagar. Det gör mig så glad. Och tacksam att ni delar med er av era bilder och upplevelser. Den här tårtan passar alla, även ”vanlisar” som äter socker och gluten vanligtvis. Det verkar vara det säkraste kortet när man ska övertyga en vanlis om att LCHF-fika är gott. Om du inte testat, gör det!

chokladtårta med hallonpannacotta

Chokladtårta med hallonpannacotta

Gör chokladtårtan så här

Botten är mitt vanliga kladdkakerecept. (Gör gärna kladdkakan dagen innan servering så hinner smakerna sätta sig ordentligt. Den blir mycket godare då.)

Hallonpannacottan

  • 3 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 150 g tinade hallon
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk sötning (jag använder sötströ eller björksocker)

Gör din hallonpannacotta så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst fem minuter.
  2. Häll grädden och sötningen i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången, och lägg i den avskrapade vaniljen tillsammans med vaniljstaven i gräddblandningen.
  3. Koka upp gräddblandningen under omrörning (mjölk bränns lätt), och dra av från plattan.
  4. Stavmixa hallonen och passera de genom en sil så att det blir en slät puré (så får du bort kärnorna).
  5. Ta ut vaniljstången från grädden. Rör ner gelatinbladen i grädden (krama ur gelatinbladen först för att få bort vattnet). Rör ner hallonen.
  6. Häll över den ihopblandade hallontoppingen över chokladtårtan. Låt stå i kyl minst fyra timmar innan servering.
  7. Servera kakan tillsammans med färska hallon och vispad grädde – för det kan man aldrig få för mycket av!
chokladtårta med hallonpannacotta

Passar till söndagsfikat eller bröllopet. Du kan frysa den färdiga botten om du inte vill göra allt samtidigt.

chokladtårta med hallonpannacotta

Eller varför inte servera med kokosgrädde? Godast tycker jag! Här får du alla tips på att vispa kokosgrädde.

Tips

Funderar du på vilken sötning du ska använda? Sötströ (ICA) funkar bra, men jag tycker att Xylitol – björksocker (länk till inlägg) smakar godast, och det är viktigast, de få gånger jag väljer att äta och baka fika.

På bilden har jag toppat med kakonibs, som är mosade kakaobönor. Du kan läsa mer om dem i mitt maxade smoothieinlägg.

 

Chokladtårta med hallonpannacotta

Hoppas att det smakar och att du får en trevlig fest eller vad du nu hade i tankarna. <3

Annons
banner-mataventyret-bok

56 Responses to Chokladtårta med hallonpannacotta

  • Låter hur gott som helst! 😛 Tror du man kan byta ut hallonen mot blåbär? har bara det hemma 😉

  • Vet du om det går bra att frysa den här tårtan?? 🙂 Verkar supergod!

    • Du kan frysa botten, men gelatin går inte att frysa tyvärr, det skär sig och blir klumpigt. Den är verkligen jättegod. 🙂

  • Hur länge kan den stå i kylen? Tänkte baka i förväg. Ska ha på kalas på fredag och lördag och tänkte börja baka imorgon tisdag. Tänkte då förbereda bottnarna. Är det smartast att frysa in direkt eller låta dem vara kvar i kylen? Sedan undrar jag om man skulle kunna göra iordning alla tårtor som är både till fredag och lördag med pannacottan, redan på torsdag? Har verkligen inte tid under fredagen.

    Hoppas på snabbt svar för detta verkar supergott!!

    • Hej! Vad kul att du ska baka den här, supersmarrig verkligen! Jag skullle frysa bottnarna så de inte riskerar att ta smak från något i kylen eller liknande.. Inte så trevlig upplevelse. 🙂

      Du kan absolut fixa pannacottan på torsdagen. Jag har ätit den färdiga tårtan upp till 1 v efter att jag gjort den och den har fortfarande smakat bra!

  • Hej Fanny!
    Först vill jag bara tacka för att du har en sånn grym blogg, min absoluta favorit!

    • Tack vad roligt att höra! 🙂

      • Verkar inte som hela mitt inlägg kom med, har lite funderingar kring tårtan också 😉
        Jag ska bjuda på denna tårta imorgon på jobbet. Gjorde chokladbottnen i tisdags kväll och frös ner den. Tog upp den imorse och la i kylskåpet (ska göra hallonpannacottan ikväll). I tisdags gräddade jag den i en 26 cm springform, 185 grader (ej varmluft), i 7 min. Den hade då stelnat ca 2 cm från kanten, resten var ganska lös och sladdrig. Var lite osäker om jag skulle grädda mer, men följde ditt exempel. Är lite orolig att den kommer vara för lös när jag serverar den imorgon… Funderar på om jag kan grädda på den några minuter till ikväll för säkerhetsskull eller om jag förstör den då. Har du någon förslag på vad jag kan göra? 🙂

        • Hej! Ha den i kylen bara, den kommer inte rinna ut, utan sätta sig som en tryffel typ. 🙂 Berätta hur den mottogs. Kramar!

          • Tårtan blev väldigt uppskattad på jobbet med många lovord, de flesta tog två gånger men det blev en liten bit över att ta med hem 😉 Chokladbottnen blev väldigt krämig och god (som en tryffel precis som du sa). Nästa gång jag gör den tar jag nog i lite extra hallon eller sötning i då jag hade valat haft lite mer smak från pannacottan jämfört med chokladen. Absolut en kaka jag kommer göra igen, enkel men samtidigt lyxig 🙂 Tack!

          • Vad härligt att höra! Kram.

  • Gjorde tårtan i helgen som efterrätt på en middag. ”Sykt god!” (som man så fint säger på norska!!

  • Jättegod! Bjöd förädrar/svärföräldrar på den i dag och den fick mycket beröm. Synd att vi var så mätta, annars hade den nog blivit ännu mer uppskattad. Tack för ett bra recept!
    ps/jag dristade mig till att göra en hallonspegel ovanpå (hallon, steviadroppar, gelatinblad), det gjorde att den såg lyxig ut…

  • Hej! Tänkte fråga om man kan använda vaniljpulver i hallonpanacottan istället för vaniljstång? Vet du isåfall hur mycket vaniljpulver man ska ta? /Angeliqa

  • Världens godaste efterrätt!!! Tack för ett succérecept <3

  • I live in Indio California, USA. For the life of me I cannot find Vanilla powder, any suggestions for me.

  • Hej! Hittade precis till din sida. Imorgon ska vi äta denna tårta med blåbär i (hade inga hallon). Fira nyår och födelsedag. Ska bli spännande. Tror säkert dem är god. Älskar pannacotta!
    Tack för receptet!

  • Så fantastiskt god den blev, gick hem hos alla som smakade!! Tusen tack för att du delar med dig av alla dina recept:-). Provade att baka bullarna också på fiberhusk och pofiber, de blev jättebra de också!!

  • Helt fantastiskt god!

  • Hej!

    Om man använder vaniljpulver istället, hur mycket ska man ha då?

  • Hej!
    Tror du jag kan använda din brownie som botten till denna tårta istället?

  • Detta var nog den godaste tårtan jag ätit!!! Tack!

  • Jag ska baka några av denna tårtan till syrrans 20 års fest i helgen 🙂
    Har gelantinpulver hemma, men har aldrig använt gelatin över huvud taget i bakning så därför undrar jag hur jag ska gå till väga med det?? Jag ser ju så klart på burken hur mycket pulver jag ska ha för att ersätta ett visst antal blad osv.. Men känner mig ändå osäker…
    Tacksam för hjälp 🙂

    • Om du använder pulver blandar du det bara direkt i den varma vätskan. Har du blad ska du blötlägga dem ca 5 minuter först. Se bara till att vispa ordentligt när du häller i det så det inte bildas klumpar! Lycka till!

  • Hej!
    Vad är det flr något chokladigt glansigt ovanpå tårtan?

  • Hej! Jag är nyfiken på att testa denna men undrar om det går att köra helt utan sötningsmedel. Jag är lite känslig för det. Tror du det kan funka?

    • Jag vet inte riktigt, men jag vet de som istället använt kanske 2 msk honung eller rismalt med gott resultat. Lycka till!

  • Hej. Gjorde denna tårta men pannacottan rann ut över hela kladdkakan. Svämmade över 🙁 vad gjorde jag för fel?
    Tycker jag följt receptet punkt för punkt…

    • Ja alltså beror lite på hur du menar, haha för det är ju meningen att den ska rinna ut över kakan. 🙂 Menar du att den rann ner längst sidorna kanske den gick neråt där alltså att kakan var som ett upp-och-nervänt u om du förstår vad jag menar. Jag brukar se till att det är tätt mellan kanterna. Hoppas det hjälpte något i alla fall. Kram!

  • Mycket god tårta,tack för recepten.

  • Åh Tack för recept!
    Bakade den till min födelsedag och bakade botten en dag innan
    Alla tyckte den var jättegod och fick så mycket beröm från dem alla😊
    Men måste säga att idag ,ja det blev en bit över så smakar den ännu godare😋😉 Tusen tack igen för trevligt recept och blogg 🤗

  • Hej!
    Vad ska jag använda till att sila hallonen med? Funkar det med ett stek-och-stänkskydd?
    Tror du man kan ta andra bär ifall det inte finns ekologiska hallon att köpa?
    Tack snälla för allt du gör! 🙂

    • En vanlig sil funkar bra eller stek och stänkskydd funkar säkert också som du skriver (kreativt) Eftersom du värmer dem borde det funka med icke-eko också, man brukar ju inte rekommendera att äta hallon som inte upphettats. Dock brukar jag göra det utan problem. Kram!

  • Hej.
    Jag har idag bakat denna chokladbotten (tisdag). Den får stå i kylen inatt och imorgon för jag hallonpannacottan (ons). Tårta ska vi äta på fredag. Tror du att den sen står sig bra i kylen och smakar bra två dagar senare?

    • Det tror jag absolut, ska inte vara några konstigheter. Det enda du ska hålla koll på är så att formen inte fäller, om du tex använder en som börjat rosta lite, så kan pannacottan på vissa ställen smaka metall. Man kan sätta en bit bakplåtspapper runt kakan innan man häller på pannacottan om man vill!

      • Tack så mycket!! Ska bjuda på den på ett 35-årskalas och hoppas den är lika god som alla skrivit att den är :))

  • Hej Fanny!

    Är det vispgrädde eller kokosgrädde du använder?

    Tack för allt du gör!

    • Vispgrädde i denna!

      • Ah! Skulle frågat detta också – Vet du om det funkar med kokosgrädde? Fast det kanske också beror på märket… Jag har Santa Maria The Creamier. Den är ju lös om jag jämför med Garants.

  • Tips!
    Jag hade ett par dl kokosgrädde över från en annan rätt och en avokado därtill. Mixade ihop båda och det blev faktiskt väldigt krämigt/fluffigt (jag har problem att vispa lös kokosgrädde annars) och jättegott till kakan!

    • Hej bra tips! Det går inte att vispa lös kokosgrädde så det är inte ditt fel eller så, det bara är omöjligt. 🙂 Den måste vara av det fastare slaget. Kram!

Kommentera