Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Jordklok

Syrlig kokosyoghurt (med probiotika, mejerifri)

Syrlig kokosyoghurt (med probiotika, mejerifri)

Jag och barnen var sugna på att testa att göra egen mejerifri syrlig kokosyoghurt. Inte mina vanliga kokosyoghurtar, utan någon med mera syra i. Om det gick? Vi testade och här är resultatet, och vi tog massor av bilder vid tillverkningen.

Vi använde följande:

  • 500 gram krämig kokosmjölk (jag använder Garants som är superkrämig)
  • 3 probiotikakapslar
  • En burk från Weck Jars, många frågar vart de kommer ifrån (som jag ofta visar här) så jag länkar till dem hos Jordklok. Jag har nästan alla storlekar. Älskar dessa burkar!

Gör så här:

  1. Tvätta noga den skål du ska använda.
  2. Vispa kokosmjölken med en visp så den blir jämnt fluffig.
  3. Ta isär probiotikakapslarna och häll i innehållet. Rör runt med ett verktyg som inte är gjort av metall, bakterierna gillar inte det. Vi använde en slikepott i silikon.
  4. Lägg över en tunn duk, låt stå i rumstemperatur och börja vänta…
  5. Rör om då och då, någon  gång om dagen eller så, fortfarande med trä/plastredskap.
  6. Vi lät vår stå 2,5 dag innan vi var nöjda med smaken, beroende på väder och värme kan det ta längre eller kortare tid. Smaka dig fram! Du kommer inte få en syrlig yoghurt som om du äter exempelvis naturell ”vanlig” yoghurt, men den smakar inte heller precis som vanlig kokosmjölk.
  7. Vår yoghurt höll över 1 vecka i kylskåp.

 

Probiotikan jag har brukar jag också äta varje morgon för att boosta min tarm och hjälpa mina goda tarmbakterier.

Syrlig kokosyoghurt

Häll i kokosyoghurten och blanda. Använd en stort som är homogen och krämig.

Syrlig kokosyoghurt

Häll i probiotikan och rör om med trä/plast.

 

Syrlig kokosyoghurt

Lägg på en tygbit och sätt fast en gummiring, snodd eller snöre.

 

 

Om du helt missat lesscarbs kokosyoghurtar borde du verkligen spana in dem också!

På omslagsbilden äter vi yoghurten med frysta lingon och pepparkaksgranola, som du hittar recept på här.

 

Här kommer några gamla bilder som jag inte har mage att slänga. Så gulliga, små barn! Sixten är lika gammal där som Betty är nu.

kokosyoghurt_probiotika_MG_9947fanny

Sixten berättar för Betty att vi ska öppna kapslarna.

 

kokosyoghurt_probiotika_MG_9962fanny

Sixten häller i och Betty blandar.

 

Hoppas att du gillar detta recept och blir sugen att testa! Kram Fanny.

Annons

16 Responses to Syrlig kokosyoghurt (med probiotika, mejerifri)

  • Spännande. Känner mig dock tveksam till probiotikan. Svårt att tro att bakterierna överlever resan till tarmarna utanför sin kapsel. Risken är att den sura miljön i magsäcken tar kål på dem. Kapslarna hjälper innehållet att transporteras genom magsäcken för att sedan frigöras i tarmarna där de ska göra nytta. Men så länge det blir gott så kanske det inte spelar någon roll.

    • Ja här handlar det mer om att bakterierna ska börja växa i yoghurten, har läst att man kan ta upp viss del av bakterierna i alla fall. 🙂 Men kanske mest för smaken.

    • Varenda en av Helhetshälsas bakterier är mikroinkapslad just för att klara den resan.
      Mvh Madeleine, Helhetshälsa

  • Tror du man kan använda en slatt av den färdiga yoghurten som startkultur eller måste man starta varje ny sats med probiotikakapslar?

    Spännande recept, som jag ser fram mot att testa.

  • Hej!
    Hur gör du när den stått i kylen och vill äta till frukost? Den blir ju hård och svårhanterlig tycker jag 🙂 Ta fram en stund innan man ska äta är ju kanske en lösning men tänkte om du hade nått annat tips som inte är så tidskrävande? Tack för all inspiration!

    • Hm, inte reflekterat så mycket över det, kanske bara lägga den i en större skål och röra några varv så borde den bli lösare? Eller blanda med en liten skvätt vatten alternativt mixa/vispa den. 🙂

  • Länken till probiotikakapslarna fungerar inte. Vad köper du de någonstans eller finns det andra jag kan använda?

    Jag har dålig ekonomi och aldrig gjort detta tidigare så tips på billigare eller en mindre förpackning vore toppen.

    Kan jag använda Probimage (mjölksyrabakterier)?

    • Tack för du uppmärksammade detta, jag har fixat det nu! Den nya kapslarna i länken är väldigt bra och prisvärda tycker jag. Du kan testa med probimage, men de innehåller soja så jag brukar hoppa över dem. 🙂 Men har du dem tycker jag att du ska testa! 🙂

      • Toppen, tack! Nä, de var inte så dyra som vissa andra jag kollat på. Då vet jag vilka jag bör satsa på. 🙂

        Jag har inte Probimage hemma, såg däremot att de sålde en liten förpackning för 99 kr. Fast om det innehåller soja så hoppar jag nog också över.

        Får vänta eller hoppas att det kommer någon trevlig rabatt på Probioprana. Matkontot är väldigt tight just nu tyvärr.

  • Jag har testat Hälsa som livsstils recept: en tetra kokosmjölk och två probiotikakapslar, 8-24 timmar i ugnen med lampan tänd (c:a 40 grader). Jättegott! Och så går det lite fortare, för vem orkar vänta på något gott?!

  • Hej!
    Jag har provat att göra denna och undrar hur man vet att det funkar och det blir bakterier? Hur mkt behöver man äta varje dag för att inte behöva ta en kapsel med probiotika? Hörde att man kunde äta 2 msk surkål varje dag med samma effekt så surkålen står och jäser nu oxå 🙂
    MVH Karolina

  • Jag testade detta en gång men jag tyckte att det var väldigt skarpt. Nu har jag ju köpt mig en burk probiotika kapslar som jag ändå vill konsumera. Kan man hälla i kapseln i t.ex. kokosgrädde/bär smoothie och äta/dricka direkt? Inget dåligt mer än att man inte får syran?

    Sitter i denna stund med din smoothie av kokosgrädde + 2 dl blåbär/hallon (skippade vattnet) och det var ju sjukt gott! Trodde att jag skulle behöva sötningsmedel men icke. Inte ens vaniljpulver tog jag.

    Detsamma gäller inte varm choklad, då måste jag ha sötningsmedel i för annars är det för bittert (ingen överdriven mängd men ändå). Annars tycker jag råa blåbär/hallon (frysta, gäller ej färska) kan vara för syrliga – men ihop med kokosgrädde blev det en succé! Mums!

Kommentera