Lesscarbs Lesscarbs
Nöt- och fröbröd LCHF

Nöt- och fröbröd LCHF

Det här nöt- och fröbrödet blev så överdrivet gott. Jag har sett massor av liknande recept, så nu var det min tur att göra min version. Magiskt och ”väldigt brödliknande” enligt min man. Det blir kompakt men ändå väldigt mjukt. Supergott att rosta, frys gärna in i skivor och ta fram när suget sätter in.

Till en mindre limpa nöt- och fröbröd:

  • 1 dl hela hasselnötter
  • 1 dl hela mandlar
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl vatten
  • 2 dl fet yoghurt
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 2 dl pofiber
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (ca 20 grader till om du har en vanlig ugn)
  2. Lägg hasselnötterna, mandlarna, sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.
  3. Rosta nöt/frömjölet försiktigt i en torr stekpanna. Det gör att smaken från nötter och frön kommer fram bättre.
  4. Mixa nu samman vatten, ägg smör och yoghurt och häll ner övriga ingredienser och nöt/frömjölet.
  5. Låt svälla ca 10 minuter.
  6. Klä en 1-litersform med bakplåtspapper och lägg ner degen utan att platta till den. För att få lite höjd brukar jag forma degen till storleken av halva formen. Du kan också strunta i en form och forma till brödet till önskad form, kanske till och med portionsbullar, men det har jag inte hunnit testa själv.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Låt svalna helt innan du skivar upp det för att bevara saftigheten.

 

Tips: Servera gärna nöt- och fröbröd med någon av mina goda soppor, till exempel tomatsoppa med timjan, eller bred ett lager ostkräm på, underbart gott!

 

Annons

12 Responses to Nöt- och fröbröd LCHF

  • Oj vad gott! Nya favoriten hemma hos oss som är nybörjare på LCHF. Innehållsrik och snygg blogg du har Fanny. Du inspirerar.
    Tack/ Camilla i Varberg

    • Vad roligt Camilla! Det är verkligen ett kanonsmarrigt bröd. Speciellt med salami om du frågar min syster. Tar gärna emot förslag på inlägg du skulle vilja se med av som nybörjare. Kram!

  • Hej!
    Blötlägger nötter och de mesta frösorterna. Inte sesam, blir för pilligt.
    Märkt att mängden från början inte överensstämmer efter blötläggning.
    Vad menas egentligen med blötläggning, tidsmässigt?
    Är det minst åtta timmar.
    Detta innebär att intaget av frön/nötter har minskat.
    hälsning

  • Jag har en dotter som är allergisk mot ägg .Har du nåt gott äggfritt bröd?

    • Hej! Hm, det enda jag kommer på på rak arm är mina frökex, men kan du inte testa äggersättning? Det vet jag att flera gör. Jag har själv inte testat det. Testa i så fall lesscarbs snabba bröd som innehåller äggvita, inte massor av ägg. Lycka till! Kram.

  • Fantastiskt bra recept. Jag skulle vilja se ett recept på scones om det skulle gå:)

  • Hej!

    Håller med de andra som redan skrivit att detta är en fantastisk bra sida för inspiration. Har ett problem att jag inte kan finna några 1 litesformar för att ha bröd i. De jag har är på 1/1/2 liter och även de som finns i burtikeran runt omkring här. Var har du fått tag i dina formar? Nätsida vilken i så fall?

    Vänligen
    Katarina

    • Hej! Jag minns verkligen inte vart jag hittat dem, jag ska hålla koll och skriver om jag hittar några! Kram. 🙂

  • Jag testade att göra den mejerifria varianten av detta brödet, med kokosolja och kokosmjölk, så himla gott det blev! Det kommer jag att baka igen!

  • Wow!! Supergott! Får jag tipsa om detta bröd i en lchf-grupp på Facebook?

Kommentera