Kesoplättar

Kesoplättar – LCHF-plättar i ugnen, enkla och goda

Categories Lchf Frukost

Kesoplättar är magiska! Jag älskar dessa underbara påfund. Kalla/varma, med bär, grädde eller istället för mackor. De går att variera i oändlighet. Superenkla att göra, och perfekta att ha en laddning i kylen!

Kesoplättar är ett superenkelt, gott och användbart. Du kan äta dem kalla eller varma. Och de håller någon vecka i kylen. Du kan krydda smeten med örter, saffran, kardemumma, kanel, vanilj eller mixa i blåbär. Det vanligaste är att man steker dem i rikligt med kokosolja/smör eller liknande, men det kan vara svårt att få till själva stekningen om man är ovan med husken. Därför testade jag att göra dessa godingar i ugnen och det blev hur bra som helst. Verkligen en hitt. Jag har använt mig av detta tillvägagångssätt i fler år, och jag har fått många kommentarer att det är så smidigt och praktiskt.

Kesoplättar – receptet

Ingredienser till ca 10-12 plättar

  • 250 g keso (cottage cheese)
  • 2 ägg
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer, låt svälla några minuter.
  3. Klicka ut på bakplåtspapper
  4. Grädda plättarna cirka 20 minuter.

Svårare än så är det inte. Detta klarar vem som helst, det lovar jag 🙂

Tips

Sött – Väldigt gott att servera med min kardemummasås, rabarberkompott och/eller tinade bär gärna med en klick grädde eller kokosgrädde.

Salt – Toppa med tomat, mozzarella, kalkonskivor, mandelpesto, pumpapesto, ost och grönsaker.

Fisk – Toppa med romsås, skaldjur, avokado, ägg, rökt lax.

Pizza – Du kan också använda dessa som mina pizzor! Bred på tomatpuré och det du gillar att ha på en pizza och in i micron/ugnen så osten smälter.

Hur äter du dina kesoplättar? Lämna gärna en kommentar. Det är så roligt att ta del av hur ni använder och utvecklar de recept jag delar.
Hoppas att det ska smaka.

Kram Fanny.

Kesoplättar

Hej! Jag älskar mat och matlagning, och vill med Lesscarbs.se inspirera, hjälpa och underlätta andras vardag. Se mer om mig eller signa upp för mitt nyhetsbrev.

31 kommentarer om “Kesoplättar – LCHF-plättar i ugnen, enkla och goda

  1. Hej! Tack för en toppen blogg! Måste prova dessa!’ Hur länge skulle du säga att de håller i kylskåpet? Hur funkar det att frysa ner dom?

    1. Hej! Tack själv. 🙂 De håller någon vecka sådär, och jag tror att det går att frysa dem, har faktiskt inte testat men ser inget hinder i det alls. Lycka till!

  2. Hittade din sida i fredags och har fått så mycket inspiration och testat nya grejor såsom sesamkexen och ostmarängerna 👌🏽 TACK! 😄

  3. Question about the cottage cheese, is this dry cottage cheese? It’s probably just a difference in the name but I’m just wondering about the extra moisture. Thanks

  4. Har just börjat med lchf för min mans räkning.Han har gått ner 6kg på en månad.Kesoplättarna är kanon.Gjorde varma mackor.

    1. Vad härligt! Hoppas att ni hittar en nivå som funkar för resten av era liv! 🙂 Kesoplättarna är verkligen smarriga. 🙂

  5. Hej
    Om man inte har varmluft bara en vanlig ugn
    Vilken grad ska ugnen då vara???
    Tänkte annars testa dom här . Dom låter så goda och ser goda ut🤗

    1. Hej! Man brukar alltid säga ca 20 grader till om man har en vanlig ugn. 🙂 Bäst att testa sig fram, alla ugnar her en egen vilja är min erfarenhet. kram!

  6. Hej ! Jag gör dessa i ugn..men blir bra 6 st
    Har gjort dom länge å älskar dessa
    Hur lite sätter du för varje plätta när du får 10-12 st på 2 ägg å 250 keso?

    1. Jag antar att jag gör mina hälften av dina om du får ut sex stycken och jag 10-12. Mina blir rätt små med andra ord. 🙂

  7. Tänkte bara nämna att keson här i UK är mycket lösare än den i Sverige. Så smeten blir väldigt lös.

  8. Hej. Dom var goda. men svåra att ta av från plåten. Ska dom kallna på plåten innan man tar av dom? Hade ändå bakplåtspapper på.

    1. Oj, vad är det för papper? Jag har aldrig varit med om det. Med det låter klokt att vänta en stund, annars kan man vända uppochner och fukta med lite vatten undertill så brukar saker som fastnat släppa 🙂 Hälsningar Fanny.

  9. Det här receptet låter toppen, kanske detta kan locka min yngste som är super kräsen och min äldste som vill ha mycket protein för att han tränar!
    Tack Fanny för din inspiration! 🙂

  10. Måste testas låter gott och enkelt, tror att minstingen skulle gilla dom. Tack förmycket inspiration. Även jag har bakat sesamkexen helt underbara.

    1. Ja det är så enkelt! Brukar göra till min man till frukost, så har han i några dagar. 🙂 Så kul att höra. 🙂 Kram!

  11. Is the recipe really for 1 cup of salt? I think google translate has missed something with this particular recipe 😳

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.