Lesscarbs Lesscarbs
Varför du ska undvika kemiskt framställd Citronsyra

Varför du ska undvika kemiskt framställd Citronsyra

Jag brinner för ren och naturlig mat och tänkte att jag kan dela med mig av mina kunskaper i det här ämnet. Det är ju fånigt att jag sitter på så mycket kunskap som bara jag ska ta del av. Jag delar hemskt gärna med mig eftersom jag vill att flera ska få upp ögonen för att leva rent och naturligt. Vi börjar med den jag verkligen ogillar mest. Citronsyra som vanligen benämns med E-numret E330 (finns flera E-nummer, se fler i inlägget)

Citronsyra är en helt biokemisk produkt som inte har något med saften från citroner att göra. Framställs genom att svampar och mögel, bland annat svartmögel Aspergillus Niger matas med en sockerlösning, ofta framställt av majs. När svamparna och möglet “äter” sockret produceras bland annat citronsyra. 

Aspergillus

Ser smarrigt ut va? Mums med svartmögel …

Det verkar som att industriellt framställd citronsyra skapar korsreaktioner med andra ämnen och eldar på andra allergier som pollen- och pälsdjursallergi, men även eksem och andra hudproblem. Är du känslig för mögel ska du absolut undvika citronsyra!

Många vittnar genom egna upplevelser att de blivit sympotomfria från sina allergier om de uteslutit citronsyra. Dessa personer har alltså inte allergi mot riktiga citroner. Kemisk citronsyra finns i mängder av produkter några exempel (jag tar även upp icke-lchf/paleo alternativ eftersom jag vet att många ger resten av familjen ”vanlig mat”:

  • Kryddblandningar
  • Ketchup/senap/dressingar/färdiga såser
  • Krossade tomater/tomatpuré
  • Buljong
  • Torkad frukt
  • Juicer, läsk och saft
  • Godis
  • Glass
  • Smaksatt yoghurt
  • De flesta hud och hårvårdsprodukter
  • Städprodukter
  • Tvätt- och sköljmedel
  • Kosttillskott och mediciner
  • Ofta i gröna oliver, läs noga
  • Fryst fisk
  • Färdiga köttbullar och liknande halvfabrikat

Exempel på saker som innehåller citronsyra som man kanske inte tänker på:

 

Dessa oliver (och väldigt många gröna framförallt) innehåller citronsyra.

Dessa oliver (och väldigt många gröna framförallt) innehåller citronsyra.

Dessa och alla andra i olja jag kollat på innehåller citronsyra. Välj de ekologiska torkade och lägg in dem själv istället!

Dessa och alla andra i olja jag kollat på innehåller citronsyra. Välj de ekologiska torkade och lägg in dem själv istället!

Hemsk fisk det här Pangasius. Ska skriva ett inlägg om bara den. Den ska undvikas till varje pris eftersom den odlas i diken, och innehåller mycket gifter plus att odlingarna utarmar markerna. Bojkott!! Många frysta fiskar och skaldjur innehåller citronsyra, pass på!

Hemsk fisk det här Pangasius. Ska skriva ett inlägg om bara den. Den ska undvikas till varje pris eftersom den odlas i diken, och innehåller mycket gifter plus att odlingarna utarmar markerna. Bojkott!! Många frysta fiskar och skaldjur innehåller citronsyra, pass på!

Jag är extremt känslig för citronsyra har jag märkt. Mina handeksem blossar upp över natten och jag får blåsor och sedan sår som tar veckor att läka. Jag rekommenderar starkt att undvika detta för att få ett friskare och renare liv, även om du inte äter lowcarb alltså, jag är extra noga när det gäller mina barn eftersom deras kroppar är känsligare än vuxnas.

Dessa E-ämnen ska du undvika: E330, E331, E332, E333 och E380.

Citron och naturligt framställd citronsyra har alltså inte denna effekt och påverkan på kroppen. Om citronsyran är naturlig står det oftast på innehållsförteckningen eftersom det ses som ”något extra”. Det är nämligen mycket dyrare än den kemiskt framställda som är superbilligt och därför mycket vanligare.

Annons
banner-mataventyret-bok

96 Responses to Varför du ska undvika kemiskt framställd Citronsyra

  • Mycket intressant och informativt!

  • Tack för de här inlägget, ska följa inläggen om naturlig mat lite extra. Speciellt nyfiken blev jag på pangasius mal filé är det samma som man tidigare bara kallade pangasius filé? Den konstaterade vi att min dotter var allergisk emot för 5-6 år sedan då hon fortfarande gick på förskolan. Vi hade köpt ett storpack av denna fisk och när hon kräktes för tredje gången på 3 veckor började jag kolla våra matlistor mycket riktigt vi hade ätit denna fisk på kvällen vid varje tillfälle ca 18:00 och ca 22:00 kräktes hon och tömde magen helt. När magen var tömd så återhämtade hon sig direkt, hon har reagerat på fisk en till gång tror vi, men annars kan hon äta vanlig fisk utan problem.

    • Vad märkligt, jag trodde verkligen att jag svarat på din kommentar, men kan inte se mitt svar, bäst att jag svarar igen!

      Det Pangasius kan ha olika namn, så det är den. Låter hemskt för din dotter. Det är ju en riktigt ruggig fiskproduktion, och egentligen bara bra att hon reagerade, kan inte vara mycket nyttigheter i den, snarare tvärt om. Kram!

  • Hej! Jag undrar om D vitamin med olivolja.På flaskan står det 1-4 drp men du rekommenderar 10 drp är det rätt? Mvh/ Elisabeth

    • Det är rätt. Jag rekommenderar dos för att optimera hälsa, inte undvika brist. Du riskerar överdos om du äter över 40 000 IE under lång tid. 5000 IE kan jag alltid rekommendera utan att sett uppmätt blodvärde. Kram Fanny

  • Åh tack så jättemycket för inlägget! Mer liknande! Nörden i mig mår otroligt bra av sån här information *smiley med hjärtögon*.

  • Hej. Den citronsyran som finns vid kryddorna, e300, där det står att det är äkta, stämmer det? Rekommenderas ju av flera nutritionsexperter vid förkylningar.😐

  • Tack,

    Undviker citronsyra sedan några år tillbaka, men har inte kollat vare sig fisk eller oliver i tron att det var ”rena”. Så fel jag haft. Nu blir det koll på även dessa varor.

    Jag är ju inte superkänslig mot citronsyra, men tycker att jag borde undvika den och använda riktig citron eller andra bra varor istället.

  • Hej, bra inlägg! Är det naturligt när det bara står citronsyra? Och inget E.

    • Nej det kan man inte lita på. Eller snarare du kan utgå från att den är kemisk. Det står oftast cironjuice eller från äkta citron om det är det, eftersom det är dyrare och mer exklusivt.

      • Hej
        Har för mig att tillverkarna ”inte behöver” skriva ut om det är E330 utan att det räcker att skriva citronsyra. Fruktansvärt fult trick…

        • Ja det är verkligen fult! Därför är det bäst att utgå från att det är ”den dåliga” varianten… Annars får man mejla och fråga, men det brukar vara mycket kryptiska svar. 🙂

  • Väldigt bra att du tar upp detta! Jag gick i flera år och hade nässelutslag på hela kroppen. Läkarna kunde inte svara på varför och inte jag heller tills en kollega påpekade att det kunde bero på citronsyra. Och efter att jag börjat utesluta så mycket det går (svårt med allt för det finns ju för sjutton i nästan alla livsmedel!) Så har mina nässelutslag försvunnit helt! Sjukt att man ens får lov att ha sådana tillsatser i mat och allra värst är det ju att det till och med finns i ekologiska produkter som t.ex ekologisk saft.
    /Hannah

    • Vad tråkigt att höra, men samtidigt roligt att höra att du mår bra nu! Jag har hört jättemånga liknande berättelser som din och blir upprörd när folk menar att det är placebo. Exempelvis åt jag E330 av misstag hos min farfar och fick en allergisk reaktion och kraftiga eksem i min hand. Dagen efter kollade jag på allt jag ätit och visst var det citronsyra. Hur kan det vara placebo när man inte ens vet om det lixom. HAHA. Om man blir bättre utan är det ju den bästa placebon som finns! Stor kram till dig 🙂 <3

  • Hej! Tack så mkt för bra info du ger. Har jättemkt problem m kliande utslag i händerna, självsprickor mm. Har senaste året uteslutet en mängd produkter å har periodvis blivit mkt bättre. Men att citronsyra kan påverka var nåt nytt. Nu ska det rensas bland alla produkter igen 😊 En fråga om hudvårdsprodukter, har du nått bra tips på ”rena” produkter, tvål o rengöring etc? Tack återigen för ditt engagemang o goda recept 👌🏼 Kram

    • Ja gör det! Jag håller faktiskt på att sätta ihop ett sånt inlägg, med rena produkter, så håll utkik i bloggen framöver! 🙂 Kram.

      • Det ser jag verkligen fram emot! 😀 experimenterar själv med honung, salt och olika oljor bl.a. Tycker att det måste gå att tvätta oss själva och hemmet/kläder i tvättmaskin/disken i diskmaskin med samma bra produkter som vi stoppar i oss! 😉

      • Hej igen! Vill bara säga att sen jag gick inför att rensa bort citronsyran ur mat o hudvårdsprodukter har jag lyckats bli fri från min eksem 🙌🏼 Märker på en gång när jag ätit nåt som innehåller det. Tack för din info 🤗👍 Finns en bra facebook-sida som hjälpt mig mkt oxå till att undvika citronsyra-produkter eftersom det är så dolt i mängder av varor!

        • Så roligt att höra! Verkligen tack att du tar dig tid att skicka meddelande och berätta detta. Många som tror att detta är hittepå. Alltid bra att backa upp det från fler medsystrar. <3

  • Hej, >Såg när jag tittade på innehållsförteckning på Magnesium, flytande mineraltillskott att det innehåller magnesiumsalter av citronsyra. Är det med citronsyra typ E330, E331, E332, E333 och E380?

    • Det brukar vara ett annat ord för magesiumcitrat, och det är nästan alltid den dåliga citronsyran som används, och de brukar inte kunna garantera att den är fri från svartmögel. Jag skulle byta magnesium! Kram!

  • Så mycket intressant att läsa och lära sig

  • Hej, kan du inte skriva om fler dåliga tillsatser, typ glutamat verkar riktigt läskigt!

  • Hej!jag har haft urtikaria mellan 1982 – 2004 uppehåll till 2011 då det började igen alla prover visar att jag har en infektion i kroppen men dom hittar inte vad det är. Det som är konstigt är att allt försvinner under sommaren förutsatt att jag solar. Utslagen gör mig snart tokig dom finns överallt på kroppen och kliar något vansinnigt. Har provat att utesluta först allt utom kokt fisk och ris kryddat med salt i 3 veckor. När inte det gjorde någon skillnad uteslöt vi också fisken och saltet och åt bara kokt ris i 3 veckor. Inte det heller gjorde någon skillnad.så här sitter man med sin jäkla klåda och river om nätterna så det går hål på kroppen😈

    • Urs det låter inte bra. Det låter som att du bör se över din tarmhälsa. Huden är ju tarmens spegel. Har du exempelvis testat pro- respektive prebiotika? Syrade grönsaker, smörjande fetter och bra protein? Undvika omega 6. Detta är saker jag kommer på sådär direkt. 🙂 Kramar

  • Enligt den här artikeln på Livsmedelsverkets hemsida kan man se att den citronsyra som används inom EU, inte är framställd av mögelsvamp. Det har varit förbjudet sedan 2012.
    Vidare står det att man får en allergisk reaktion så reagerar man på proteiner, och citronsyra är inget protein. Så då undrar man om det kan vara något annat i citronsyran som folk reagerat på. Allergi mot citrusfrukter är för övrigt väldigt ovanligt och brukar oftast utlösa irritation på huden när man hanterat citrusfrukter. Kanske har det med kemikalier att göra. De är ju tungt besprutade om det inte är ekologiska frukter.

    Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

    Vänligen
    Karina

    • Hej!

      Forskning från Livsmedelsverket som källa ger jag inte mycket för. De tycker exempelvis att margarin och lättprodukter är bra och att fett orsakar hjärt/kärlsjukdom. Inte så modern syn med andra ord. Eftersom citronsyra inte är framställt av citrusfrukt har de inget med varandra att göra. Jag kan bara tala av egen erfarenhet och från andra vänner/bekanta och forkning jag läst att många reagerar på kemiskt framställd citronsyra. Självklart gör inte alla det, men om man har problem med allergi skadar det ju inte att testa att vara utan. Kram och tack för din kommentar.

    • Om man läser texten noga märker man att det står att man inte får använda såna stammar av mögel som producerar toxinerna, dvs gifter, vid framställning av citronsyra.
      Använder man vid produktionen mögelsvampar som INTE producerar gifter är det alltså helt tillåtet.

      • Precis… Jag har hört, mött och sett för många exempel där E330 ställt till det att jag vägrar tro att det är ”helt ofarligt”.

  • Tack för att du delar detta med Citronsyra igen. Jag får fruktansvärda eksem på händer och fötter och det tar veckor att få bort det……. Jag blir förbannad och tycker att det är respektlöst mot oss konsumenter att ha mage att servera denna skit 😣

    • Men du vet att det bara är inbillning va? Det är inte möjligt att reagera på detta ;)) Vi borde skicka bilder när vi råkat få i oss det. Styrkekramar till dig!

  • Tog lång tid innan jag förstod att citronsyra gav mig handeksem. Lurigt och svårt att helt undvika ibland..

  • Tack vilken bra artikel!
    Detta ska jag dela för när jag berättar för andra tror de liksom inte på mig – att det är så illa ‘finns det i mat så är det väl inte farligt’… och fisken sen 🙁
    Jag försöker undvika fulcitronsyran men som sagt det finns i nästan allt.Tack än en gång.

  • Läs fakta här
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

    Det är fakta, inte åsikter.
    Att använda mögel för framställning av mat är inget konstigt eller något man börjat med nu helt plötsligt.
    Man använder inget mögel som producerar toxiner och utan mögel skulle ni inte ha antibiotika heller.

    Läs på innan ni publicerar sånt som bara gör folk dummare än vad dom redan är.
    Publicera era källor om var infon kommer ifrån. Fruktansvärt dålig källkritik och av nån anledning så tror folk på allt dom läser bara för det är en ”må bra blogg”

    • Tack för din kommentar. Jag är en högutbildad person som tack vare yttrandefriheten får dela vad jag vill i mina kanaler. Du får gärna komma hem till mig och smörja in mina såriga händer när jag av misstag får i mig citronsyra. Livsmedelsverket ger jag inget för direkt. Där kan vi snacka köpt forskning. Jag vänder mig gärna till medicinska publiceringar och läser forskning. Vi får alla tycka olika, men om jag reagerar starkt på ett visst ämne vill jag självklart dela med mig till mina läsare. det är inte som att jag får sår i händerna för att jag vill eller tycker att det är roligt att inte kunna använda mina händer. Du får absolut tycka och tro vad du vill, men låt mig dela mina erfarenheter och kunskaper bäst jag vill. Hälsningar Fanny

    • Visst finns det annat som vi använder som är gjort från mögel, men det är också många som inte tål tex penicillin (ett sorts antibiotika) och det är gjort från mögel. Så den jämförelsen kan man inte göra. Tål man penicillin är det bra, och gör gott för en, tål man inte måste man undvika det. Kanske samma med just E330.

    • När det gäller allergi kan jag tala om att mina två, idag vuxna, barn har varit pollen- och gräsallergiker sedan de varit små, numera är helt besvärsfria sedan några år tillbaka.
      Anledningen är att de under den känsliga perioden undviker allt som har citronsyra i sig. Det är inte alltid lätt eftersom så gott som alla matvaror idag innehåller citronsyra. Matvaror med citronsyra i klarar sig längre i butikshyllorna så det handlar bara om pengar för producenterna.
      Så fort de råkar få i sig bara ett uns citronsyra under den här perioden kommer besvären tillbaka direkt och det tar ca 24 timmar för dem att bli besvärsfria igen.
      Så för allergiker av olika slag, testa att helt utesluta citronsyra ur kosten.

  • Försöker oxå utesluta citronsyra , gömmer sig i mkt men äter man ren mat så klarar man sig. Men det är svårt när man ska äta på restaurang.
    Jätteintressant att läsa om detta, tack?

  • Mkt intressant läsning, undviker själv citronsyra pga eksem.

    • Tack för din kommentar. Kul att du i alla fall uppskattar inlägget, även om vi är överens om att citronsyra inte är så trevligt. Kram!

  • Skrämmande, men så informativ läsning. Nu ska här kollas på alla förpackningar! Tack för att du engagerar dig och delar med dig!
    Lena

  • Hej! Om man nu vill försöka utesluta så mycket citronsyra som möjligt, vad ska man välja för alternativ? Eftersom citronsyran verkar finnas i allt.
    Tack för ett intressant blogginlägg!
    /A-L

    • Välj så rena livsmedel som möjligt och läs på förpackningarna. Ex soltorkade tomater kan man köpa torkade EKO så kan man lägga in själv, många oliver innehåller inte citronsyra med mera. Bara läsa och sedan hålla sig till de produkterna. Kram och lycka till!

  • Hej Fanny, tack för ditt inlägg (om än lite sent läst) 🙂

    Vet du om det finns citronsyra normalt sett i annan fryst fisk/räkor? Ex torsk.

    Tack! Mvh Eva-Stella

  • Tack för ditt inlägg. Jag har nyligen förstått att mina hudproblem är orsakade av citronsyra. Svårigheten är ju att det finns dolt i så otroligt mycket.
    Följer gärna din blogg. Är LCHFare sedan flera år tillbaka. Enkelt då jag också är
    glutenintolerant.
    Kram
    A

    • Ja jag vet! Jag mår också så mycket bättre utan. vad roligt att du hittat hit. Du är varmt välkommen. Kram Fanny

  • Det lurigaste med just citronsyra är att de inte behöver uppge att det innehåller det. Det anses (ännu) inte som allergent och måste därmed inte uppges som innehåll om det används som ett hjälpmedel. Tex används citronsyra när man framställer rapsolja (varmpressad) men det uppges inte för det är inget innehåll utan bara ett hjälpmedel. Därmed kan man tänka att allt som innehåller rapsolja innehåller också citronsyra. Och rapsolja är ju inte det enda exemplet det finns många fler fällor att gå i.

    • Ja jag vet.. Och även smaklös kokosolja… Men det verkar jag inte alls reagera på, medan jag åt pesto en gång hos min farfar med citronsyra och fick en kraftig reaktion värre än vanligt. Det är så lurigt det där!

  • Intressant artikel..
    Jag undrar. Varför använder de citronsyra överallt. Varför har man det i tex saftrecept? Har det konserverande effekt? Bevarar det färgen? Eller? Vad kan man själv använda istället om det står citronsyra i ett recept som tex saft??
    Mvh
    Elisabeth

    • Hej! Det används som antioxidationsmedel för att förlänga hållbarheten, men även för smak i vissa fall. Du kan hoppa över citronsyran i saft och frysa in saften istället. Då behövs inget sådant. Kram!

  • Jättebra skrivit. Jag har undvikit cs i 2 år men har totalt missat att det finns i fryst fisk. Kan du precisera lite hur vet man vilken fisk? För det är väl inte all fryst fisk.

    • Det är bara att läsa på innehållet. Jag skulle nog påstå att de flesta inte innehåller det, men läs alltid för att vara säker. Lycka till!

  • Om det är citronsyra men reagerar på så finns det ingen skillnad på ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra. Alltså borde man reagera på båda eller ingen. Får man en reaktion av den ena men inte den andra så beror det alltså på någonting annat.

    Citronsyran som framställs är alltså samma citronsyra som finns i citronsaft.

    • Jo det är det det gör, och i så fall har du missat hela poängen att det är skillnad mellan citronsyra i saft och den som är kemiskt framställd. Hälsningar Fanny

      • Ursäkta dubbelposten.

        Tyvärr så har du missat min poäng. Det är inte citronsyran i sig som är olika. Det är helt omöjligt. Citronsyra är ett rent ämne, en molekyl med CAS nummer 77-92-9. Det går helt enkelt inte att särskilja mellan ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra.

        Meningen ”Citronsyra är en helt biokemisk produkt som inte har något med saften från citroner att göra. ” låter som att du menar på det är citronsyran som skiljer sig vilket är falskt.

        Om man får en reaktion på kemiskt framställd citronsyra så måste det därför vara någon förorening och inte själva citronsyran. Tycker att du borde klargjort det i texten då du hela tiden pratar om citronsyra som boven.

  • Om det är citronsyra men reagerar på så finns det ingen skillnad på ”naturlig” och kemiskt framställd citronsyra. Alltså borde man reagera på båda eller ingen. Får man en reaktion av den ena men inte den andra så beror det alltså på någonting annat.

    Citronsyran som framställs är alltså samma citronsyra som finns i citronsaft.

  • Tack för detta. Jag visste att jag läst något om citronsyra men detta var verkligen tydligt och informativt.

    • Tack för din kommentar. Vad roligt att höra. Det glädjer mig att mina texter ger dig som läsare något värdefullt. Kram Fanny

  • Hej! Min dotter reagerar på citronsyra å får eksem å klåda. Finns ju E331 i många pålägg. Vad äter du för pålägg? Skulle gärna vilja få tips på matvaror som inte har citronsyra i sig. Tack på för hand!

    • Finns det? Vad är det för pålägg? Hm. Barnen äter eko leverpastej. den innehåller inte det, sedan blir det mest nötsmör, banan, kall kyckling och sådant på mackorna. Jag är ingen mackperson, då jag lätt överäter det. Det är min stora trigger. Jag kan fota när jag handlar nästa gång, så kan jag visa lite jag köper. 🙂

  • Nyhetsbrev tack! 🙂

  • Intressant!
    Du nämner att det finns naturlig citronsyra. Har aldrig sett det. Vet du. SR man kan få tag på den?
    Med vänlig hälsning,
    Kerstin Jürss

    • Det finns men det är väldigt dyrt att framställa. Om du vill ha till typ saft kan du ta mer riktig citron och sedan frysa in saften/sylten eller vad du nu ska göra så behöver du inte konserveringsmedel alls. Kram

  • Hur skiljer man på naturlig citronsyra och kemiskt framställd? Låt säga att man har två prover av de båda. Hur tar man reda på vilken som är naturlig? Hur skiljer de sig åt?

    • Det kan du inte se med blotta ögat. Förmodligen reagerar man på restprodukter från tillverkningen, och dessa kan du inte se. Här måste man testa sig fram. Skillnaden mellan den naturliga och den kemiska ligger ju i tillverkningsprocessen. Hälsningar Fanny

  • Citronsyra är däremot kanon att använda i städning, det den borde användas till inte att äta.

  • Jag tillhör den skaran som nu börjar se ett klart samband mellan citronsyra och mina hudproblem.
    Varför ska Livsmedelsverket och även Äkta Vara förneka dessa problem?

  • Väldigt bra info !

  • Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i kroppen.
    Citronsyra, E 330,  är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel. Antioxidationsmedel tillsätts mat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas (oxidera). De gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre. tänker att det behöver inte vara svart eller vitt, att leva så hälsosamt som möjligt är inte för mig att ta bort! allt!! med tanke på att det mesta tenderar att nästan bli fanatiskt…ju djupare man tittar in påvad som helst så kan man analysera fram allt möjligt ”med hjälpav fakta” beroende på vad man är ute efter. / tänkte bara.=)man lär sig något nytt varje dag, men ta till er var och en genom att ta vad ni behöver och av eget sunt förnuft.09 / intressanta läsningar :=) men citronsyra är inte farligt, finns 100000 tals andra ämnen i allt som är viktigare att undvika.=)

    • Absolut att det finns naturligt, men dessa är inte kemiskt framställda och bearbetas inte med svartmögel. Det är den stora, och slående skillnaden. Ingen har pratat om att ta bort allt, utan att ta bort E330 om man besväras av allergi. Det kanske inte är farligt, men om man reagerar på det, som väldigt många gör, varför ska man fortsätta äta det då? Jag har ingen lust att få händerna fulla av blåsor och kliande sår, och mamman till barnet med grov allergi som helt är borta efter att de slutat med CS känner nog att det fungerar helt och fullt för dem eftersom de har fått tillbaka ett normalt liv. Alla har rätt till sin åsikt, men om man märkt en skillnad när man uteslutit en sak, är det det allra viktigaste för mig, och många av mina läsare. Man behöver inte bevis i form av forskning, egen självkännedom och kroppskontroll räcker fint. /F

  • Har läst detta om CS med stort intresse och skall försöka få mina allergiska barnbarn att undvika CS på prov!

    • Det låter som en klok idé, att testa skadar ju absolut inte. Men det finns i sååå mycket, även schampoo/tvål och liknande. Kram!

  • Min son är helt fri från sitt handeksem sedan han slutade äta syntetisk citronsyra för flera år sedan. Tog två veckor för eksemet att läka ut, för det var hemskt, men sedan dess helt problemfri. Underbart!

    Själv har jag varit utan pollenbesvär lika länge. Det fick jag på köpet när vi slutade äta syntetisk citronsyra i vår familj.

    Det funkar!

  • När du skriver inlägg som dessa så bör du ange källor. Även penicillinet är gjort av mögel. Det betyder inte att det är farligt. Fin blogg men inlägg som dessa bör ha vetenskapliga källor för att bli trovärdiga.

  • Sitter här och läser dina inlägg och börjar förstå ett och annat. Har handexem som är värst på höger hand. Kliar och får sprickor som smärtar ordentligt. Blir nu väldigt nyfiken på vad allt jag stoppar i mig inehåller. Garanterat en massa citronsyra. Det blir till att göra en ordentlig koll i morgon. När jag tänker efter så får jag klåda när jag har använt citronsyra. Ska absolut se vad som händer om jag undviker det. Tack så mycket för all fin information du delar med dig. Kram. Marie

Lämna ett svar till Annelie Avbryt svar