Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Adlibris

Göra bivaxdukar – snabbt, billigt och enkelt!

Göra bivaxdukar – snabbt, billigt och enkelt!

Göra bivaxdukar, gör du inte det idag är det bäst att sätta fart! Superlätt, miljövänligt, giftfritt och ett steg att bli mer plastbantad. Dessutom en kul (och trevlig) present att ge bort till någon du tycker om. Följ dessa enkla steg och du har en duk som håller ungefär 1 år!

Göra bivaxdukar… Så enkelt. Varför har jag inte börjat tidigare? Innan har jag köpt dem, och det är väldigt mycket dyrare. Det som är kul med att göra egna är ju att man kan välja tyget själv. Barnen kan få med någon rolig figur, mormor en retro och pappa en med båtar på. Ja du fattar, valmöjligheterna är många.

Detta är ett recept som även finns med i min och Martinas kommande bok, Giftfri – ett rent liv utan tillsatser. Den kommer ut 5/1 2018, men redan nu kan du förbeställa den för att vara säker på att få en först av alla. Den säljs till ett väldigt bra pris med tanke mängden av tips som finns i den. Den är helt klart MAXAD med gifria, och superlätta tips för ett renare liv i livets alla områden, från sovrummet till sex och samlevnad, mat/dryck, husdjur, barn och resor. Och mycket mera!

 

 

Bivax är antibakteriellt, vilket gör det till ett bra alternativ att använda istället för plastfolie.

 

Göra bivaxdukar

Här är en av mina dukar, Sixten brukar få med sig lite mellis till skolan (fruktstunden) då har han alltid sin låda med en bivaxduk i och de andra barnen undrar nyfiket vad han har i sin tygbit.

 

Göra bivaxdukar

Du behöver:

  • Giftfritt tyg

Välj gärna något äldre urtvättat så du vet att alla gifter från produktion är borta, du kan använda ett gammalt örngott, en kökshandduk eller vad du nu vill, gärna ett tunnare tyg, inte tjock duk, det blir mest otympligt.

  • Bivax – ekologiskt

Annars kan det finnas risk att man får med kvalsterbekämpningsmedel, vilket såklart inte är så giftfritt. Det jag tipsar om nedan är garanterat utan gifter.

 

Göra bivaxdukar

Giftfritt bivax

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70-75 grader (bivax smälter vid cirka 65 grader)
  2. Klipp till tyget och lägg på en plåt. Har du en plåt du är rädd om är det bäst att du lägger på en bit bakpåtspapper. Bivax är väldigt besvärligt att få bort. Har du däremot en gammal plåt kan du ha den till dina bivax-projekt framöver.
  3. Fördela bivaxet över tyget och ställ in i ugnen, det kan vara lite olika mängd som behövs beroende på hur tjockt tyget är. Använd min bild som referens och lägg på mer om det behövs istället för att ta alldeles för mycket. 
  4. Pensla ut vaxet så det täcker hela tyget, behövs det mer vax häller du på lite mera och sedan ställer in i ugnen en stund till.
  5. Kontrollera att hela duken är täkt av bivax. Häng sedan upp duken så den får torka. Om  du råkat ta för mycket bivax så det är klumpigt på baksidan kan du enkelt skrapa av lite och använda till en annan duk.

 

Göra bivaxdukar

Klipp till tyget, här med min ursnygga tygsax som jag köpte i Indien när jag var 16-17 år. Den kommer att hålla resten av mitt liv. Så nöjd med det köpet.

 

Göra bivaxdukar

Jag brukar inte väga upp så noga, men ville bara göra det tydligt för dig, att det inte är speciellt mycket som behövs för en lite större duk.

 

Göra bivaxdukar

Före ugnen!

 

Göra bivaxdukar

Efter ugnen!

 

Göra bivaxdukar

Torka torka lilla duk.

 

Tips, råd och lite annat

Duken håller ungefär i ett år, och vill du kan du göra olika dukar för olika livsmedel så behöver du inte tvätta dem lika ofta när du växlar produkter. Använd den till allt utom rått kött, fisk och kyckling. Om du vill kan du ha en för bröd, en för grönsaker, en för picknick för att underlätta och inte sprida onödiga bakterier runt mellan olika livsmedel. 

Rengör dem med svalt vatten och lite milt diskmedel. Sedan brukar vi bara hänga upp dem så de får torka. 

När du använder duken värmer du den lite mellan händerna och formar runt det du vill förvara. Det kan vara bröd, ost, grönsaker, en tallrik med mat eller något som ska med på en picknick.

Vad jag läst mig till bör man inte frysa in i bivaxdukar någon längre tid, då den inte håller helt tätt som en plastpåse gör. Kanske du har erfarenhet av detta? Tipsa gärna! Jag vill gärna veta mera.

 

Göra bivaxdukar

I år kommer alla i min familj få varsin duk i julklapp. Kan inte komma på en bättre present. En present jag själv gjort med kärlek. Kärlek till dem och till naturen. Bästa!

 

Hoppas att du uppskattade detta recept ”göra bivaxdukar”, även om det kanske inte smakar lika gott som mina vanliga recept. 😄

 

Annons

17 Responses to Göra bivaxdukar – snabbt, billigt och enkelt!

Kommentera